En Yaşlı Zeytin Ağacını Sökerek Taşıdılar

En Yaşlı Zeytin Ağacını Sökerek Taşıdılar
  • 21 Ocak 2016 13:15

1071 yılında İzmir’in Ödemiş ilçesindeki Bademli Beldesi’ne dikilen ve Türkiye’nin en yaşlı ağacı olan zeytin ağacı, 945 yıldır bağlı bulunduğu toprağında söküldü. Ağaç, EXPO için Antalya’ya taşındı.

“İNŞALLAH TUTAR”

Zeytin ağacının Antalya’daki dikim töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘İnşallah burada da tutar’ sözleri, eleştiri konusu oldu. Erdoğan, şunları söyledi:

“Böyle bir ağaç. İnşallah burada da tutacağına inanıyoruz ve 2015 botanik bahçesinin en önemli zenginliklerinden olacak. Tarihi bugüne, bugünü de yarınlara ulaştıracak. Ya Allah Bismillah diyerek biz de toprağımızı atalım, arkasından da cansuyunu.”

En Yaşlı Zeytin Ağacını Sökerek Taşıdılar

Cumhurbaşkanı’nın ağacın Antalya’daki yeni yerindeki yaş kütüğün üzerine çaktığı pirinç tabakada ise şunlar yazıyor:

“6000 yıldır Anadolu topraklarında yetişen ve zeytin varlığı ile 1000 yıldır barış, sağlığı ve mutluluğu sembolize ediyor. Bolluk, bereket, mutluluk ve bilgelik sonsuza dek yeryüzünden eksik olmasın. Expo 2016 Antalya anısına bu zeytin ağacını dikiyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan.”

TÜRKİYE’NİN EN YAŞLISI!

Familyası Oleaceae, anavatanı da Akdeniz bölgesi olan Türkiye’nin en yaşlı zeytin ağacı 945 yaşında, çapı 2.55 metre, boyu 6 metre, gövde çevresi 7.68 metre, kök çevresi 9.45 metre.

Zeytin ağacının bir asırlık toprağından sökülüp yeni bir mekâna taşınması ile ilgili hangi kurumlardan görüş alındığına dair ise bir açıklama yapılmadı.

 

 

Bu haber ilgini çekebilir -> 
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.