Doğalgaz’a Çift Haneli İndirim

Doğalgaz’a Çift Haneli İndirim
  • 28 Ocak 2016 08:49

Petrol fiyatları, 2014 yılının haziran ayından bu yana düşüyor. Halen Brent petrolün varili, 31 dolar düzeyinde seyrediyor. Petrol fiyatının, bir süre daha düşmeye devam etmesi ya da bu düzeyleri koruması bekleniyor. Petrol fiyatları, doğalgazda ithalata bağımlı bir ülke olan Türkiye açısından büyük önem taşıyor. Çünkü, doğalgaz fiyatları, geçmiş 6 ve 9 aylık petrol ve petrol ürünleri fiyat ortalaması baz alınarak hesaplanıyor.

Bu veriler çerçevesinde 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz, 1 Ekim olmak üzere üçer aylık dönemlerde yeniden belirleniyor. İthalat rakamları anlaşma gereğince “gizli” tutuluyor. Gaz sektöründe bulunan uzmanların hesaplamalarına göre, Rusya’dan ithal edilen gazın 1000 metreküp fiyatı, 400 dolarlar düzeyinden 200 dolara kadar geriledi. Türkiye, ithal ettiği her 1000 metreküp gaz için Azerbaycan’a 225 dolar, İran’a da 260- 270 dolar dolayında ödeme yapıyor. Gaz alım fiyatları, düşen yeni petrol fiyatları yansıyacağı için 1 Nisan’da daha da gerileyecek.

BOTAŞ FİYATI YÜKSEK KALDI
BOTAŞ, doğalgazı serbest tüketicilere 782 TL’den, abonelere de 848 TL’den satıyor. BOTAŞ, rahatça görüldüğü gibi petrol fiyatlarındaki düşüşü doğalgazda indirim olarak tüketiciye yansıtmadı. Fiyatlarını korudu. Bu dönemde artan döviz kuru da gazın ucuzlamasını engelleyen önemli bir etken olarak öne çıktı. Enerji Bakanı Albayrak, BOTAŞ’ın, petrol fiyatları yükselirken doğalgaza zam yapmadığını, vatandaşın kullandığı gazı sübvanse ettiğini söyledi.

Enerji sektörünü takip eden herkes, BOTAŞ’ın bu sübvansiyon nedeniyle önceki yıllarda zarar ettiğine ve mali yapısının bozulduğuna tanık oldu. BOTAŞ, şimdi doğalgazda indirimi vatandaşa yansıtmayarak geçmiş zararlarını telafi ediyor ve özellikle TANAP ve benzeri projeleri için “fon” ya da kaynak oluşturuyor. Uzmanlar, BOTAŞ’ın mevcut koşullar dikkate alındığında çift haneli yüzde 10-15 indirim yapabileceğine işaret ediyor. Uzmanlar, Bakan Albayrak’ın “önümüzdeki yıl” diyerek BOTAŞ’ın indirim için bir süre daha bekleyeceği mesajını verdiğini, bu sürede şirketin mali yapısının biraz daha güçlendirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. (Olcay AYDİLEK / GAZETE HABERTÜRK)

Bu haber ilgini çekebilir ->  Genç Başkan’dan Eğitime Tam Destek
ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.