Divan başkanı kim olacak ?

Divan başkanı kim olacak ?
  • 25 Ocak 2018 14:49
  • A+
    A-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, Genel Merkez’de düzenlediği basın toplantısında CHP’nin 3-4 Şubat tarihlerinde Ankara (Arena) Spor Salonu’nda yapılacak 36. Olağan Kurultayına ilişkin bilgi verdi.

Buna göre, CHP’de kurultay sürecine gelinceye kadar yaklaşık 150 günlük bir kongre süreci yaşandı. İlk olarak 30 binin üzerinde mahallede sandık yoluyla mahalle delege seçimleri yapıldı, sonrasında 940 ilçede kongre gerçekleştirildi.

Başkanların yaş ortalaması düştü

Divan başkanı kim olacak ?

İlçe kongrelerinde, 532’sinde iki adaylı, 74’ünde ise üç adaylı seçim oldu. Kongreler sonucunda 238 isim ilk kez, 265 ilçe başkanı ise yeniden seçildi. CHP’de kadın ilçe başkanı sayısı artarken, gençler de ön plana çıktı. CHP’de 750 ilçe başkanı 20-50 yaş aralığında, 19 isim de 70 yaşın üzerinde.

İlçe kongrelerinin ardından gerçekleştirilen il kongreleri sonucunda ise, 5 ilde kadınlar il başkanı seçildi. 2015 yılında bu rakam 2 idi. Kongrelerde 29 il başkanı ilk kez seçilirken, 27 isim ise ikinci kez il başkanı oldu. Yaş ortalamasına bakıldığında da, 58 il başkanı 20-50 yaş aralığında.

Kadınlar listeleri delerek geldi

Bingöl, büyük kurultay delegelerinin toplam sayısının ise bin 266 olduğunu belirtirken, bu sayının bin 90’ının seçilerek gelen delegelerden oluştuğunu ifade etti. Seçilmiş delegelerin 248’inin kadınlardan oluştuğunu kaydeden Bingöl, “Kongrelerde zaman zaman anahtar listeler oluşuyor fakat kadın arkadaşlarımızın birçoğu bu anahtar listelerinin dışında sonuç alan arkadaşlarımız. Bu sayı 2015 kongrelerine bakıldığında yüzde 25 oranında artmış durumda” dedi.

Bingöl, bin 90 delegenin 740’ının da yeni seçildiğini ifade ederek, “Bu da toplam seçimle gelen kurultay delegelerinin yüzde 68’sine tekabül ediyor. Tüm bu sürece bakıldığına gençleşmenin, yenileşmenin kendi demokratik işleyişi içinde gerçekleştiğini görüyoruz” dedi.

Divan başkanlığına aday Büyükerşen

Kurultayın temasının “Adalet ve cesaret” olduğunu anımsatan Bingöl, kurultay için önerecekleri divan başkanını da açıkladı. Bingöl, “Bizim isteğimiz, önceki Genel Başkanlarımızdan Sayın Hikmet Çetin’in bu kurultayda divan başkanlığı yapmasıydı ama tüzüğümüzde kurultay divan başkanlıklarının, kurultay delegesi olma zorunluluğu bulunması nedeniyle Sayın Hikmet Çetin’le bunu gerçekleştiremedik. 36. Olağan Kurultayımızın divan başkanlığına, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız, Sayın Yılmaz Büyükerşen’i önereceğiz. Kurultayımız, bu konuda bir irade ortaya koyar, kabul ederse Sayın Yılmaz Büyükerşen, kurultayımızın divan başkanlığını yürütecek” dedi.

Çarşaf liste ön planda

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bingöl, kurultayda Parti Meclisi seçimi için yöntemin ne olacağı konusunda, “Tüzüğümüz çarşaf listeyi öngörüyor. Dolayısıyla Sayın Genel Başkanımızın ya da genel merkezimizin bu konuda tüzüğe bağlı kalma gibi bir sorumlulukları var. Ancak ilçe ve il kongrelerinde olduğu gibi kurultayda da kurultay delegelerinin kararı farklı olursa, bu karar geçerli olur. Kurultay delegeleri eğer bir blok listeyle ilgili önerge verir, bu önerge oylanıp da kurultay delegelerinin yarıdan bir fazlası blok isterse yöntem o olur. Bizim böyle bir talebimiz söz konusu değil ama irade tamamen kurultay delegelerinin iradesi” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Büyükşehir’in Köy Tiyatroları’na TAKSAV’dan ödül

İnce’ye: ‘Daha dikkatli bir dil kullanmakta yarar var’

Bingöl, kurultay için genel başkanlığa adaylığını açıklayan Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik, “Kendime ‘mankafa’ dedirtmezdim” sözlerinin sorulması üzerine, “Biz parti ve partili arkadaşları kesinlikle kamuoyunda tartışmayı doğru bulmuyoruz. CHP genel başkan adayı arkadaşlarımızın daha dikkatli bir dil kullanmalarında yarar var” dedi.

Milletvekillerine ‘Afrin’ mektubu: ‘Saygı göstermek lazım’

Aralarında akademisyen, sanatçı ve siyasilerin de bulunduğu 170’i aşkın ismin Afrin operasyonunun durdurulmasına talebiyle milletvekillerine çağrıda bulunan ortak bir mektuba imza atmasına ilişkin de Bingöl, “Akademisyen ve sanatçılar ilk kez böyle bir girişimde bulunmuyorlar. Biliyorsunuz toplumun en dinamik kesimleri akademisyenlerdir, yazarlardır, sanatçılardır, bilim adamlarıdır. Çok doğal karşılamak lazım. Onların kendi takdirleri. Hiç kimseyi düşüncelerinden dolayı farklı bir anlayışla değerlendirmemek lazım. Saygı göstermek lazım” diye konuştu.

‘Sadece genel başkanımıza yönelik değil, hiçbir görüştürme yaptırmıyorlar’

 

Bingöl, tedavisi Almanya’da devam eden Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın Kılıçdaroğlu ile görüşmek istemediği iddialarının sorulması üzerine de şu yanıtı verdi:

“Sayın Genel Başkanımızla birlikte o seyahate ben de katıldım. Önce bir Nazım Hikmet etkinliği ve göçün 56’ıncı yılıyla ilgili bir etkinlik vardı, ona katılmıştık. Oradan da Sayın Baykal’ın ailesini dersem daha doğru olacak, ziyarete gittik. Orada tabii doktorlar son derece dikkatli, tıbbın gereği neyse onu yapıyorlar. Biz hem doktorlarından bilgi aldık hem ailesiyle görüştük. Sayın Baykal’ın sağlığı bizim için çok önemli. Ona zarar verebilecek en ufak bir tavrımız, en ufak bir girişimiz asla söz konusu olmaz. Başından beri Sayın Genel Başkanımızla, biz bütün partili arkadaşlarımız, üyelerimiz, önceki genel başkanımızın sağlığıyla yakından ilgiliyiz. Ama doktorlar sadece Genel Başkanımıza yönelik değil hiçbir şekilde bir ziyaretçi, bir görüşme yaptırmıyorlar. Biz ailesinden bilgi aldık, doktorlarından bilgi aldık.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.