Delican’dan Kocaoğlu’na Salvo “Çamur at izi kalsın taktikleri işe yaramadı”

Delican’dan Kocaoğlu’na Salvo “Çamur at izi kalsın taktikleri işe yaramadı”
  • 5 Nisan 2016 13:20

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican; Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ilgili bakanlara yaptığı ‘ÇED Zirvesi’ çağrısına yanıt verdi.

Önce 2.5 yıldır Körfez ÇED Raporunu bana vermiyorlar diyerek seçimlerde propaganda yaptı. Eksikliklerini yüzüne söyleyince cevap veremeyip ‘Güneşi Balçıkla’ yani ‘Çamurla’ sıvamaya kalktı.

Kocaoğlu’nun konuyu; aylardır “İzmir’e gareziniz mi var” diyecek kadar tırmandırdığını söyleyerek; “Körfez’in çamurunu üstümüze atıp, izi bırakma çabaları işe yaramadı. Sayın Kocaoğlu haksız yere suçlamalarının üzerini örtmek için şimdi diyalog çağrıları yapıyor.

Başından beri bazı işlerin boyacı küpüne daldır çıkar işler olmadığını  anlatmaya çalıştıklarını dile getiren Başkan Delican; sözlerini şöyle sürdürdü; “Ne zaman sıkışsalar; bir işi tamamlamakta zorlansalar ya da özeleştiri yapmak, eksik tamamlamak söz konusu olsa; “Hükümet İzmir’i cezalandırıyor’ dediler. Tansiyonu yükselttiler. İzmirlilerin algısıyla oynadılar. Körfezde projeyle ilgili tetkikleri yaptırıp rapor almak yerine, eksiklerini gözden geçirmek yerine, o çamuru üstümüze atmakta ısrar ettiler. Kendileri de zaman kaybetti, İzmir’e de zaman kaybettirdiler. Yapbozlarla çelişkiler yumağına dönüştüler. En azından bu açıdan çark etmeleri ve diyalog mesajı verebilmeleri önemli bir gelişme. ”

Ne yapılacağı ortada…

Körfezin temizlenmesini, yüzülebilir bir İzmir Körfezi’ni kendilerinin de istediğini ve projeyle ilgili sürecin bakanlıklara düşen görev ve sorumluluklarının yerine getirildiğini hatırlatan Ak Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican;  “Bu şehir hepimizin; hükümet olarak zaten katkımız büyük. Taş koymakla, çamur atmakla işimiz olmadı olmaz. Şimdi kalkıp, bakanlarla zirve talebinde bulunuyorlar. Ne yapılacağı ortada. Bakanlarımız da, biz de defalarca süreci anlattık ve ÇED raporu için zorunlu olan raporun tamamlanması gerektiğini söyledik.  Kronolojiyi de, belgeleri de ortaya koyduk. Bu rapor İzmir’in doğasını kuş cennetini binlerce kuşun hayatını yok etmek istemiyorsak önemli dedik. İzmirli Hemşerilerimize buradan bir kez daha gerçeği anlatıyorum; oşinografik raporu zar zor yetiştirdiler şimdi koskoca İzmir’i  bir hidrografik rapor için bekletiyorlar. Bizzat takip ediyorum ve etmeye devam edeceğim. Bir Üniversiteden alınabilecek bu rapor için Belediye Başkanı nasıl oluyor da Üç Bakana Zirve daveti yapabiliyor. Aylardır kamuoyunun gündeminde olan ve tüm boyutları ile ele alınan konuda bakanlar zirvesi talebini anlamak da çok mümkün görünmüyor. Kaldı ki, kendisi istediği zaman istediği Bakanımıza ulaşabilir, bilgi alabiliyorlar. Şimdi ne olacak? Zirveye katılmadılar, kaçtılar mı diyecek.” diye konuştu.

AK Parti İl Başkanı Bülent Delican; açıklamasında ayrıca şunları söyledi; “Yapılacak iş belli, tamamen kendi yetki ve sorumluluklarında. Ama aylar sonra yine ellerinde kocaman bir sıfırla, Yamanlar ‘da planladıkları katı atık bertaraf tesisi ve ÇED sunumları ile kamuoyunun karşısına çıktılar. Yine balon açıklamalar yine aynı nakarat. 15 yıldır doğru dürüst yer bulabilmiş değiller. Gerçekten ciddi bir çalışma yapılsaydı, çözüm bulunurdu, alternatif bulunurdu. Yumurta kapıya dayanmış, hazır İzmir’in algılarıyla oynama operasyonları da dikiş tutmuş, neden çabalasınlar ki! Topu hükümete ve devlet kurumlarına atmak en kolayı! Ve görünen o ki artık bu da işe yaramıyor.”

Yapamayacaklarsa bilelim…

” Şimdiye kadar; İzmir’in geleceğini şekillendirecek büyük küçük demeden her  proje ile ilgili önlerini açtıklarını ifade eden Delican; bu konuda yapmaları gereken, bir üniversite ile birlikte körfezde gerekli tetkikleri yapmak. Gerekli raporu hazırlamak. Biz hazırız, ÇED raporunu birlikte gider alırız demiştik. Elbette sözümüzün arkasındayız. Ama bunu da yapamayacağız, bütçemiz yok ya da niyetimiz yok diyorlarsa bilelim. Belki bu konuda da kendilerine destek olabileceğimiz bir durum oluşturabiliriz” diye konuşan Başkan Bülent Delican; süreci aylardır yersiz çıkışlarla tıkayanların, medya üzerinden İzmir halkını yanıltarak hatta oyalayarak topu taca attıklarının kendileri olduğunu sözlerine ekledi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi

ÇED süreci nasıl işlemişti, ne aşamada…

TCDD Liman İşletmeleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi (İZSU Genel Müdürlüğü) tarafından İzmir Limanının verimliliğini ve kapasitesini artırmak ve körfez içi su sirkülasyonunu ve kalitesini iyileştirmek amacıyla bu proje planlanmıştır. Taraflar arasında 08/08/2011 tarihinde yapılan protokol ile ÇED sürecinin ortak yürütülmesine karar verilmiştir.

20/09/2012 tarihinde Bakanlık tarafından ÇED sürecinin başlatıldığı komisyon üyelerine bildirilmiştir.

18/10/2012 tarihinde halkın katılımı toplantısı gerçekleştirilmiş, Bakanlık 22/04/2013 tarihinde ÇED sürecini başlatarak komisyon üyelerine bilgilendirme yapmıştır.

27/06/2013 tarihinde Bakanlıkta gerçekleştirilen 1. İnceleme-Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında “proje sahasının Gediz Deltası Sulak Alan Koruma Bölgeleri içinde kalması nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü) ile Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün görüşlerinin alınması ve diğer eksikliklerin giderilmesi için” Yönetmeliğin 12. maddesinin 6. bendi uyarınca Bakanlığımız tarafından ÇED süreci raporlama aşamasına gelmiştir.

30/05/2014 ve 14/07/2014 tarihlerinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü) proje ile Bakanlığa olumlu görüş bildirmiştir.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün projenin İl Müdürlüğü tarafından değerlendirilmesi yönündeki görüşü üzerine yapılan müteaddit toplantılar sonucunda İzmir 2 numaralı TVK Bölge Komisyonu ile İzmir 3 numaralı TVK Bölge Komisyonun 23/10/2014 tarihinde  “İzmir Limanı’nın verimliliği ve kapasitesini arttırmak ve Körfez içi su sirkülasyonunu ve kalitesini iyileştirmek amacıyla İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi’nin uygulama aşamasında ekosisteme olumsuz sonuçlar doğurmayacak şekilde gerekli takiplerin yapılıp ve gerektiğinde önlemlerin tamamen bilimsel metotlarla alınması şartıyla ve projenin de teknik altyapı projesi olması da dikkate alınarak 728 sayılı ilke kararının 1. maddesinin (a) bendi kapsamında uygun olduğuna (OLUMLU) oy birliği ile”  karar verilerek kamu yararı kararı alınmıştır. Bu karar, ÇED sürecinde değerlendirilmek üzere Bakanlığa (ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü) ve (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) gönderilmiştir.

11/06/2015 tarihinde Ankara’da -proje kapsamında körfezden çıkacak olan tarama malzemesinin depolanacağı alan ile ilgili çekincelerin giderilememesi nedeniyle- İZSU Genel Müdürlüğü, İl Müdürlüğü, Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ilgili birimleri, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve DDY Genel Müdürlüğünün katılımında yapılan koordinasyon toplantısında, proje alanı dışına taramadan kaynaklı herhangi bir malzeme çıkarılmayarak körfezde iki adet ada oluşturulması ile ilgili oşinografik ölçümlerin ve hidrografik su analizlerinin yapılması gerektiği kararı alınmıştır. Oşinografik rapor Bakanlığa sunulmuş ancak Hidrografik rapor henüz sunulmamıştır.

TCDD Genel Müdürlüğü ile İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Bakanlık tarafından oldukça önemsenen bu projenin süreci -Yönetmelikte sürece ilişkin bağlayıcı hüküm olmasına karşın- sonlandırılmamış, ÇED raporunda ve kurum görüşlerinde revizyona gidilebilmesi için süreç revize edilerek çalışmaların tamamlanabilmesi için gerekli tüm kolaylık sağlanmıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.