Delican’dan, Davutoğlu-Çipras zirvesi Değerlendirmesi

Delican’dan, Davutoğlu-Çipras zirvesi Değerlendirmesi
  • 9 Mart 2016 15:12

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun İzmir’de Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ı ağırladığı zirvenin ardından ilk değerlendirme AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican’dan geldi. Delican, İzmir’deki toplantıların Türk-Yunan barışı için dönüm noktası, işbirliği için de milat olduğunu söyledi.

Delican, “Yunanistan’ın bundan önceki başbakan düzeyinde ziyaretinin tarihi 95 yıl öncesine kadar dayanıyor. İki komşu ülke Ege Denizi’nde bundan önce hep olumsuz olaylar ve durumlar ile gündeme geldi. Ülkeleri savaşa sürükleyebilecek olan Kardak Krizi’ni hepimiz hatırlıyoruz. Yine Kıbrıs sorunu ve uçaklarımızın sorun yaşamasına nadan olan kıta sahanlığının 12 mile çıkartılması konusu var. İzmir’deki mülteci krizinin aşılması amacıyla yapılan toplantıların birçok konuda fayda getireceğini hepimiz gördük. Yeni bir sayfa açma gerektiği ortaya çıktı. Tüm dünyanın gözü İzmir’in üzerindeydi. Dostluğumuzu ve barış isteklerimizi Avrupa’ya anlattık. İki ülke de denizlerde savaş istemediğini açıkça söyledi. Suriye konusunda ise Türkiye mazlumların yanında olduğunu gösterdi. Türkiye ile birlikte bu sorunu en çok hisseden ülke Yunanistan. Bir milyona yakın mülteciyi barındırıyor. Bunlardan Avrupa’ya geçenler de var. Mülteciler içinde 160 bin yeni doğum gerçekleşti. İnsanlık tarihi açısından ciddi bir sınavdan geçiyoruz” dedi.

DİPLOMASİ VURGUSU
Başbakanlık Ofisi’nin önemine de değinen Başkan Delican, “Seçim öncesinde burası açıldığında birileri ‘bu seçim yatırımı’ diyordu. Böyle olmadığını defalarca söylememize rağmen muhalefet algı yönetimi yapmaya çalıştı. İşte görüldüğü gibi Türkiye’nin üçüncü büyük kentinde, sayın başbakanımızın ufuk şehir olarak nitelendirdiği kentimizde bu zirve gerçekleşti. Bundan sonra da bakanlar kurulu toplantıları yapılacak ve yabancı heyetler görüşmelerde bulunacak. İzmir sanayide olduğu gibi ticarette de diplomaside de öne çıkacak. Ankara zaten başkent, İstanbul ise 2 bin yıllık geçmişi ile şanslı. İzmir ise başbakanlık ofisi ve hükümetimizin çabaları ile daha da yükseliyor” diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU ELEŞTİRİSİ
Delican, geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yaptığı bir konuşmada söylediği, “Ankara’da sahibimiz yok” sözlerine de göndermede bulundu. Delican, “Sayın başkanın sözlerini kabul etmek mümkün değildir. İzmir’in milletvekilleri de bakanlarımız da çalışmalar yapıyor. Bunu görmezden gelmek doğru olmaz. Kocaoğlu, dünyanın dikkatini çeken zirvenin gerçekleştiği 20 metre ötesindeki başbakanlık ofisine gelecek ve istediği talebi iletecek. Sayın başbakanımız öngörüsü ve konulara yaklaşımı ile kentimizi yakından tanıyor. Sayın Kılıçdaroğlu ise yüzeysel açıklamalarla, İzmir’den uzak bir yönetim anlayışı ile sadece gezip, dolaşıp gidiyor” diye konuştu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Konak’ta işçinin yüzünü güldüren sözleşme

Delican ayrıca Yunanistan Selanik ile İzmir arasındaki feribot seferleri ile ticari ilişkilerin artmasının da kente büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.