CHP’li Sındır, Karaburun’daki balık çiftliklerini Meclis gündemine taşıdı

CHP’li Sındır, Karaburun’daki balık çiftliklerini Meclis gündemine taşıdı
  • 4 Aralık 2019 13:45
  • A+
    A-

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Karaburun’da Cumhurbaşkanlığı kararıyla ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilen alanlarda kurulan balık çiftliklerini ve su ürünleri yetiştiriciliğini Meclis gündemine taşıdı.

Sındır, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunduğu önergeyle; Karaburun, Ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde balık yetiştiriciliği yapan firmaları ve bu firmaların hangi kurumdan yetki ve ruhsat aldığını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu.

“BÖLGEMİZİN EŞSİZ DOĞAL ZENGİNLİKLERİ YOK EDİLİYOR”

CHP’li Sındır, Karaburun’daki balık çiftliklerini Meclis gündemine taşıdı

Karaburun ve Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde su ürünleri yetiştiriciliği yapılamayacağının altını çizen Sındır, “Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve Anayasa’nın 56. Maddesinde de yer aldığı üzere çevreyi korumak devletin ödevidir. 2872 sayılı Çevre kanunun 9. Maddesinde ‘Denizlerde yapılacak balık çiftlikleri, hassas alan niteliğindeki kapalı koy ve körfezler ile doğal ve arkeolojik sit alanlarında kurulamaz.’ der. Tüm bu yasal zemine rağmen bölgemizin eşsiz doğal zenginlikleri talan ediliyor, ekolojik değeri daha çok para kazanma hırsına kurban veriliyor” dedi.

“BÖLGE HALKININ VE ÇEVRECİLERİN SESLERİNE KULAK VERİN”

Bölge halkının ve çevrecilerin tüm uyarılarına rağmen Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde su ürünleri faaliyetlerinin devam ettiğini ifade eden Sındır, “Dünya mirası olan Karaburun Yarımadası’nın giderek artan çevresel sorunlarının başında kontrolsüzce kurulan ve işletilen balık çiftlikleri geliyor. Balık çiftliklerine de gereksinim olduğunu elbette kabul ediyoruz, yeter ki yasaların öngördüğü çerçevede olsun ve kıyı ekosistemini yok etmesinler. Söz konusu balık çiftlikleri bölgede doğal yaşamı da olumsuz etkiliyor, bölge halkının yerel geçim kaynağı olan kıyı balıkçılığını yapılamaz ve sürdürülemez bir noktaya getiriyor. Yarımada kıyıları ve bölgedeki küçük adalar, dünyanın en nadir memelileri arasında yer alan ve koruma altında olan Akdeniz Foku’nun  kalan son üreme ve yaşam alanları. Balık çiftlikleri nedeniyle bu alanlar da yok oluyor. Sayın bakana çağrımız bölge halkının ve çevrecilerin seslerine kulak verin. Ve kanunun emrettiği kuralları uygulayın. Bu balık çiftliklerine bu alanlarda izin vermek verimli doğal yaşama, doğal güzelliklerimize, insan sağlığına ihanet olur. Ekonomik kaygılarını ekolojik kaygıların üzerinde tutanlara karşı verdiğimiz mücadele zaferle sonuçlanacak” dedi.

CHP’li Sındır, Karaburun’daki balık çiftliklerini Meclis gündemine taşıdı

Sındır, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti:

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Mutlu öğretmenlerle bir araya geldi

1)      Karaburun – Ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde balık yetiştiriciliği yapan firmalar var mıdır? Varsa bu firmaların sayısı nedir? Ticari ad ve unvanları nelerdir? Hangi ilin ticaret odasına kayıtlıdır? Teknik olarak kapasite, izin aldığı alan ve yetiştirdiği su ürünleri nelerdir?

2)      Su ürünleri yetiştiriciliği yapan firma var ise hangi kurumdan yetki ve ruhsat almıştır? Ruhsat verildi ise hangi tarihte ve kaç yıllığına bu izinleri alabilmiştir? Ruhsat verilirken gerekli çevresel etki değerlendirme raporunu sunmuş mudur? Çevresel etki değerlendirmesini kim, ne zaman, hangi gerekçeler ile onay vermiştir?

3)      Karaburun –  Ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesi denizel alanından 2005 sonrası taşınan su ürünleri firması var mıdır? Hangi alanlarda, ne kadar süre ile yetiştiricilik yapmışlardır?

4)      Taşındı ise firmaların taşınma nedenleri nedir? Taşınma sonrası çevreye etkileri araştırılmış mıdır? Deniz dibi canlıları, özellikle deniz çayırları üzerindeki etkilerine bakılmış mıdır?

5)      Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yaşayan, uluslararası sözleşmelerce koruma altında bulunan Akdeniz foklarını korumak ve gözlemlemek için Bakanlığınızın bir ekip ya da birimi var mıdır? Fokların bu bölgelerde görülme sayısı, balık çiftliklerine saldırı sayısı, tespit edilmiş ölü fok sayısı gibi foklara ait sayısal veriler ve kayıtlar tutulmakta mıdır? Kayıtları tutulan bu sayısal veriler nelerdir?

6)       Akdeniz foklarının yaşam ve üreme bölgesi olması sebebi ile Karaburun – Ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde “hassas alanın korumasına” dair tedbirler aldınız mı? Fokların neslinin devamlılığı ve korunması için uluslararası kurumlar ile işbirliğiniz ve/veya projeler var mıdır?

7)      Karaburun – Ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesine dair Bakanlığınıza ulaşan telefon, belgegeçer, dilekçe gibi yollardan şikâyet, ihbar, izin ve talepler var mıdır? Hangi sayıda, hangi tarihte ve hangi konu başlıklarına dair başvurular yer almaktadır?

8)      Bakanlığınıza yöre halkı, Kent Konseyi ve Muhtarlıklardan dilekçeler iletilmesine ve ALO 181 hattına ihbarda bulunulmasına rağmen, tarafınıza ulaşan konulara yanıtsız kalınmasının nedeni nedir?

9)       Karaburun – Ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesinde Bakanlığınız en son hangi konu ile ilgili, hangi tarihte ve hangi yetkililer tarafından denetlenmiş, incelemede bulunulmuş ve tutanak haline getirilmiştir?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.