CHP’li Çam’dan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ‘Gerileme’ Eleştirisi

CHP’li Çam’dan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ‘Gerileme’ Eleştirisi
  • 17 Şubat 2016 13:05

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nun bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının bütçe görüşmelerinde sona yaklaşılırken CHP İzmir Milletvekili ve Komisyon üyesi Musa Çam, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in de katıldığı toplantıda Osmanlı’da fiyat sabitleme uygulaması olan NARH sistemine geri dönüldüğü eleştirisini yaptı.

AKP Hükümetinin savaş tamtamları çaldığı bugünlerde belli kararları çok önceden vermiş olduğunu belirten Çam, “Hükümetin enflasyonla baş edemeyeceğini anladığımız bu noktada savaş ve kıtlık yıllarının NARH politikasına geri dönüş yaptınız. Merkez Bankasına faiz baskısı ve gıda fiyatlarına tavan fiyat baskısıyla kapalı ekonomi dönemine yeniden geçiliyor. Dünyada gıda fiyatları yüzde 19 düşerken, Türkiye’de ne yazık ki gıda fiyatlarının yüzde 11 artması ekonomi politikalarının bence iflasa geldiği son noktadır. ‘Yerli ve millî’ diyerek, ‘kadim gelenek’ diye övünerek Türkiye’yi yüz yıl öncesinin kıtlık, yokluk yıllarına ve ette NARH uygulamasını geri getirdiniz Sayın Bakan. Bu nedenle sizi ve ekibinizi de kutluyoruz” dedi.

2 KOYUNDAN 1’İNİ, 10 MANDADAN 9’UNU KAYBETMİŞİZ

Artan nüfus ve ihtiyaçlara rağmen hayvan sayısının azalmasına dikkat çeken Çam, “1980’de bu memleketi n nüfusu 44 milyondu, bugün 77 milyon. Yani ortalama her yıl 1 milyon nüfus arttığını görüyoruz. Bu memlekette o zaman 50 milyon koyunumuz vardı, 1980’de; bugün 29 milyon koyunumuz var arkadaşlar. Her 2 koyundan 1’ini kaybetmişiz. 19 milyon keçimiz vardı, bugün 9 milyon keçimiz var arkadaşlar. 2 keçiden 1’ini kaybetmişiz. 16 milyon sığırımız vardı, 14 milyon sığırımız var; sığırımız 2 milyon azaldı. 1 milyon mandamız vardı, 118 bin manda kaldı. Her 10 mandadan 9’unu kaybetmişiz. Şimdi Tarım Bakanımıza sorarsanız der ki: “İktidarımızın son döneminde canlı hayvan varlığında artış oldu.” Son dört yılda ne kadar canlı hayvan ithal ettiniz? 3,5 milyon canlı hayvan ithal ettiniz Sayın Bakan. 2 milyon koyun, 1,5 milyon sığır ithal ettiniz yani sizin “Canlı hayvan varlığı arttı.” diye söylediğiniz şey maalesef ithalattan başka bir şey olmadı” dedi.

Türkiye’nin nüfus sayısının sabitlenmediğini, sürekli arttığını ve bu nedenle de geleceği düşünerek tarım politikalarının yapılması gerektiğini belirten Çam, “Amerika Birleşik Devletleri’nin ünlü Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, 1970’li yıllarda şunu söylüyor: Petrolü kontrol ederseniz ülkeleri; gıdayı kontrol ederseniz ise insanları yönetirsiniz. Dolayısıyla, petrol kadar gıda, su, bizim için, gelecek açısından ülkemizin ve çocuklarımız ve torunlarımız için gelecek hayati öneme sahiptir. Ülkemizin topraklarına sahip çıkalım ve tarıma çiftçiye, köylüye destek olalım diyoruz” dedi. ​Ge

Bu haber ilgini çekebilir ->  NARLIDERE’DE MİNİK ALİ KOLTUĞU BAŞKAN ERMAN UZUN’DAN DEVRALDI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.