CHP’li Başkana robotik ameliyet

CHP’li Başkana robotik ameliyet
  • 16 Ağustos 2016 08:47

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın böbrek üstü bezindeki tümör, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Endokrin Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Özer Makay ve ekibi tarafından robotik cerrahi ile çıkarıldı. Sık tekrarlayan ve tedaviye dirençli yüksek tansiyon atakları nedeniyle başvurduğu sağlık merkezlerinde bir dizi tetkikten geçirilen Başkan Uyar, en son Ege Üniversitesi’ne başvurdu ve burada böbrek üstü bezinde hormon üreten bir tümör olduğu tespit edildi. Kendisine robotik böbrek üstü bezi ameliyatı yapılarak böbrek üstü bezindeki tümör, böbrek üstü bezi ile birlikte başarıyla alındı. Ameliyat, sıfıra yakın kan kaybı ile sonuçlanırken Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, ameliyatın olduğu günün akşamında ayağa kalktı ve ek ağrı kesiciye ihtiyaç duymadı. Taburcu olduktan iki gün sonra da işinin başına dönen Uyar, aynı hafta içinde üç mitinge katıldı.

TEDAVİYE DİRENÇLİ ÇIKTI
Yaşadığı süreci anlatan Başkan Uyar, “45 yaşındayım. Her şey aslında yüksek tansiyon şikayetiyle, iki yıl önce acil servise başvurmamla başladı. Bu başıma ilk defa geliyordu. Yapılan ilk müdahalede tansiyon değerlerim çok yüksek çıktı. İlk müdahalelerden sonra tansiyonum kısmen kontrol altına alınmış olsa da tansiyondaki bu yükseklik bir hafta boyunca devam etti. Çeşitli ilaçlar denendi. Başlangıçta, bunun çoğunlukta görülen ‘esansiyel yüksek tansiyon’ olduğu düşünülüyordu. Ailemde de olması nedeniyle bu akla yatkın geliyordu. Ancak tansiyon yüksekliğimin tedaviye dirençli olduğu tespit edildi. Bu dönemde Ege Üniversitesi’nden İç Hastalıkları Endokrinoloji uzmanı Dr. Sibel Boyvoda Özalp ile tanıştım. Yapılan tetkiklerde böbrek üstü bezimde kitle saptandı. Bu dönemde ara ara yüksek tansiyon atakları yaşıyordum. Sibel Hanım ileri tetkik önermişti. Kitle hormon salgılıyor olabilirdi. Ancak işimin de yoğunluğu nedeniyle tetkik kısmını geçiştirip yüksek tansiyon ataklarını da ilaçlarla geçiştiriyordum. Lakin bir gün, Urla Belediye Başkanlığı binasının merdivenlerinden inerken bayıldım. Ölçülen tansiyon çok yüksek idi. O gün yapılan karnın manyetik rezonanslı görüntülenmesinde, yani MR’ında, yine böbrek üstü bezinde kitle saptandı. ‘Artık kendimi hekime tamamıyla emanet etme zamanım geldi’ deyip kendimi yine Ege Üniversitesi’ne Uzm. Dr. Sibel Boyvoda Özalp ve Uzm. Dr. Ilgın Şimşir’in ellerine bıraktım” diye konuştu.

OYUN KONSOLU TANIMLAMASI İNANCINI ARTIRDI
Yapılan tetkikler sonucunda da böbrek üstü bezinin ‘aldosteron’ denilen hormonu salgıladığı ve yüksek tansiyon sebebinin de bu hormon olduğunun bildirildiğini kaydeden Uyar, şöyle devam etti: “Kesin tedavi ameliyat idi. Robotik cerrahinin yalnızca adını duymuştum. Tüm tetkikler sonucunda böbrek üstü bezimde hormon salgılayan kitle saptanması nedeniyle ameliyatın olması gerektiğine inandım ve kendimi bu defa Doç. Dr. Özer Makay’ın yanında buldum. Özer Bey burada ayrıntılı olarak ameliyat ile beni nelerin beklediğini anlattı. Bunun yanı sıra, ameliyat yöntemlerinden de bahsetti. Bahsettikleri yöntemlerden biri de robotik cerrahi idi. Robotik cerrahiyi ilk defa ayrıntıları ile burada öğrendim. Aslında beni etkileyen en önemli tanımlama Özer Makay’ın robotik cerrahiyi tarif ederken ‘oyun konsolu’ tanımlamasıydı. Benim de bir oğlum olduğundan biliyorum, oyun konsolları da nesil nesildir. Teknoloji geliştikçe bunlar da bu gelişmelerden nasibini alıyor ve bir önceki nesil oyun konsollarının hem görüntü hem de kabiliyet açısından daha hantal kaldığını çocuklarımızdan duyuyoruz. İşte bu tanımlama benim çok hoşuma gitti ve robotik cerrahi sistemini anlamama ve ona olan inancımın pekişmesine sebep oldu.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Menemen Çocuk Köyü’ne rekor ziyaretçi

ÜÇ MİTİNGE KATILDI
Ameliyatın ardından hayatı ve düzeni ile ilgili hiçbir sorununun olmadığını ifade eden Başkan Uyar, “Ameliyat olduğum gün ayağa kalktım ve akşamına yemeğimi yedim. Ameliyat sonrası ikinci günün sabahı taburcu oldum, o gün evde dinlendikten sonra ertesi gün belediyeye gittim ve görevime geri döndüm. Bundan iki gün sonra ilçe danışma kurulunu il başkanı düzeyinde topladım. Aynı hafta içerisinde üç miting yaptım. İki kilometrelik bayrak yürüyüşüne katıldım, kürsülere çıkıp halk konuşmaları yaptım. Robotik ameliyatın, son derece konforlu bir ameliyat olduğunu söylemek istiyorum. Özellikle de şunu vurgulamak istiyorum; ameliyat sonrasında günlük hayattan uzak kalmanıza hiç gerek yok. Herkese tavsiye ederim. Bugün, kendimi ameliyat olmuş gibi hissetmiyorum. Size bir şey daha söylemeliyim; aslında bugüne kadar hiç ameliyat olmamıştım ve ameliyattan çekiniyordum. Korkmuştum aslında. Çünkü ameliyat sonrası hayatın nasıl olacağına dair pek çok soru vardı aklımda. Şeker hastalığının da yara iyileşmesi üzerinde olumsuz etki yaptığını da öğrenmiştim. Özer Bey bu sorularımın hepsine yanıt vermişti aslında. Hepsi de dedikleri gibi çıktı. Beni halkım bilir, hızlı hareket eden biriyim. Bana, sohbetlerde eskisi gibi olmayacağım söylendiğinde açıkçası tedirgin olmuştum ama ameliyat sonrası herkes çok şaşırdı ve de tebrik etti. Karnımdaki izler bile çok güzel ve sadece tırnakla çizilmiş gibi görünüyorlar” dedi.

LİDER KONUMDAYIZ
Türkiye’de robotik cerrahi ile pek çok alanda başarılı ameliyatlar yapıldığını belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Endokrin Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Özer Makay, “O alanlardan biri de genel cerrahi. Genel cerrahi alanında kalın barsak, mide, şişmanlık, reflü, fıtık, tiroid ve böbrek üstü ameliyatları gerçekleştirilebiliyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Endokrin Cerrahisi Birimi, şuana kadar 69 böbrek üstü ameliyatı yaptı. Bu ameliyatlarda Türkiye’de lider konumdayız. Bunun yanı sıra, göğüs kafesi içerisinde yerleşmiş paratiroid bezi sorunlarında da robotik cerrahinin faydalı olduğunu düşünüyoruz. Merkez olarak yakın gelecekte tiroid ameliyatlarını da robotik sistem ile yapmaya başlayacağız” ifadelerini kullandı.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.