CHP Kadın Kolları İl Başkanı Balcı Romantik Tük’ün Konuğu Oldu

CHP Kadın Kolları İl Başkanı Balcı Romantik Tük’ün Konuğu Oldu
  • 22 Ocak 2016 13:07

Gazete Ege/CHP’nin çiçeği burnunda İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı, Radyo Romantik Türk’te yayınlanan Gizem Çetinkol ile Gün Ortası programının konuğu oldu.

Balcı, kadın kolları kongresi, CHP kurultayı ve kadınların CHP’deki konumu hakkında düşüncelerini anlattı.

“KADINLAR İÇİN DAHA ÖZVERİLİ BİR İŞ”

Balcı, şunları söyledi:

İzmir doğumluyum. Evliyim 2 çocuğum var. Ege Üniversitesi mezunuyum. Emekliyim. 2002 yılından beri aktif olarak siyasetin içindeyim. Babam 92 yılında CHP’nin kurucu saymanıydı. Babadan, dededen kalma CHP’liyim. Ocak ayında emekli oldum, şubat ayında partiye kaydoldum. Özveri isteyen bir iş. Özellikle kadınlar için çok farklı. Hem ekonomik hem manevi anlamda daha fazla fedakarlık isteyen bir iş.

“DOLAŞMA İMKANIM OLMADI”

Çok aklımda olmayan bir adaylık süreci yaşadım. Pek çok ilçeden gelen talep nedeniyle aday olmaya karar verdim. Bu arkadaşlarımız ‘birlikte güzel bir uyum yakalamıştık, aday olun’ dedikleri için böyle bir yola çıktım. Diğer aday arkadaşlarımızın ilçe ilçe dolaşma imkanı oldu ama benim olamadı. Seçimden sonra birlikte olacağız. Çok fazla özgüveni olan kadın arkadaşlarımız var. Çok güzel bir yarışma oldu. Gergin değil, saygılı bir ortam oluştu.

“KADIN KOTASINA UYULMADI AMA…”

Milletvekilliği adaylığı seçimlerinde ön seçimden kadınlarımızın çıkamamış olmasının nedeni birlik beraberlik içinde hareket edemememizden oldu bence. En azından birer kişi daha çıkarabilirdik. Önemli olan birlikte hareket etmeyi becerebilmek. Mahalle ve ilçe seçimlerinde bazı yerlerde kadın kotasına uyumadı. Kadın arkadaşlarımızın itiraz etmesi gerekirdi. Neden itiraz edilmedi onu da bilmiyorum. Hakkımızı almak gerekiyor.

“BU SADECE CHP’NİN SORUNU DEĞİL”

Kadınlarımız ve gençlerimiz çok özverili çalışıyor. Partinin lokomotifi gençler ve kadınlar. Kadınların ve gençlerin girebildikleri yerlere erkek arkadaşlarımız giremiyor bazen. Ama haklarını alamıyorlar. Bazı haklarımıza yüzde 33’lük kotayla sahip olabiliyoruz. Bir sonraki dönemde daha iyiye gideceğini düşünüyoruz. Karşıyaka’da başkanlık yaptığımda cinsiyet kotası yoktu ve bir sorunumuz da yok.  27 meclis üyesinden 4’ü AKP’liydi. Bunun 11’i kadın arkadaşımızdı. Aşağı yukarı yüzde 33’e denk geliyordu. Elimizden geleni yapmamız gerekiyor kadınlar olarak. Kadınların ve gençlerin erkeklerden daha çok çalıştığını düşünüyorum. Bu sadece bizim partimizin değil toplumun sorunu. Kadınlar her zaman geri planda kalıyor.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Konak’ta işçinin yüzünü güldüren sözleşme

“NURHAN BAŞKAN ÖZVERİLİ ÇALIŞTI”

Kadınlarımız evlerinden, işlerinden bir beklenti olmadan, gelecek endişesi nedeniyle bu işin içindeler. Benden önceki başkanımız Nurhan Başkan ile az önce telefon görüşmesi yaptık. Bana, ‘Evimdeki tadilatı erteledim, şimdi yaptırıyorum’ dedi. Bu onun ne kadar özverili çalıştığını gösteriyor.

“LİSTENİN DELİNMESİ DOĞAL”

Kurultayın sönük geçtiğini düşünmüyorum. İzmir de güzel temsil edildi. Parti Meclisi’nde birçok İzmirli arkadaşımız var. Hepsi partide emek vermiş olan arkadaşlarımız. Hiçbirisi tepeden inme gelmedi. Hepsi belli kademelerde çalışarak geldiler.

Çarşaf liste olduğu için her zaman delinmeler olur. Gelen arkadaşlarımız da oralarda çalışmalar yaptılar. Kendilerini yeteri kadar tanıtan arkadaşlarımızın listeyi delmesi doğaldır.

“AKTİF KADIN SAYISINI ARTTIRMAMIZ GEREK”

Kadın üye sayımız oldukça var. Aktif olarak siyaset yapan kadın sayımız az. Yüzde 10’u bile aktif çalışmaya katılmıyor. İlk yapmamız gerekenin aktif üye kadın sayımızı arttırmamız olduğunu düşünüyorum. Çok daha fazla insana ulaşabiliriz. Siyaset biraz da bire bir dokunmakla oluyor. Karşıyaka’da kadın kolu başkanlığı yaptığım dönemde 2007 yılıydı. Ben geldiğimde çok güzel bir ortam vardı ama partiye gelen kadın yoktu. En sonunda biz kadınları bu partiye getirmenin bir yolunu bulmamız lazım dedik. Çeşitli ücretsiz kurslar yaptık, etkinlikler yaptık ve aktif katılan kadınlarımız çok oldu. Çok büyük bir aile oluşturduk orada. Her ilçenin kendine özgü bir yolu vardır. Biz de o yolu yakalayıp aktif kadınlarımızı arttıracağız. Tüm ilçe kadın örgütlerimizle bu ivmeyi arttıracağız.

“KADINLARA 2. SINIF MUAMELESİ YAPILIYOR”

Bizi destekleyen ilçelerimiz oldu, olmadı ama seçim seçim salonunda kaldı. Benim için 30 ilçe birdir. Destekleyemeyen ilçelere daha yakın ilgi göstermeyi düşünüyorum. Birlik beraberliğe çok önem veriyorum. Bunu Karşıyaka’da yakaladık, İzmir’de de yakalayacağız. Kadınlar isterse gerçekten yapar. AKP iktidarı döneminde kadınlara 2. sınıf muamelesi yapıldığını biliyoruz. Özellikle CHP’de olan kadınlar çok farkında ki bu çatı altında yer aldılar. En çok kadınların içi yanıyor. Çok zor bir süreç yaşıyoruz. Kadınlar ülkesinde yaşanan olaylara karşı daha duyarlı. İktidarlar kadın eliyle gelir, kadın eliyle gider. AKP’yi de iktidara getirenler kadınlardı, iktidardan götürecek olanlar da kadınlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.