Yapısal Boşluğun Kentle Diyaloğu, İBB Hizmet Binası- Öğrenci Yarışması

Yapısal Boşluğun Kentle Diyaloğu, İBB Hizmet Binası- Öğrenci Yarışması
  • 19 Mart 2021 12:08

30 Ekim depreminde hasar gördüğü için yıkılması gündemde olan İzmir Büyükşehir Belediyesi binasının, Mimarlar Odası ve pek çok önemli sivil toplum örgütü, yapının güçlendirilmesi ve özgün haline getirilerek meydandaki tarihi rolüne tekrar devam etmesini istiyor. Mimarlar Odası İzmir Şubesi, modern mimarlık mirasımızın önemli bir temsilcisi olan yapıyı tekrar gündeme getirmek, mimari niteliklerini hatırlamak ve mimarlık öğrencilerinde bu mirasın duyarlılıklarını aktarmak için bir öğrenci yarışması düzenliyor.

 

İzmir’de yaşanan deprem sonrası kentteki birçok sivil yapı ve aynı oranda olmasa da kamu yapısı etkilendi. Yapılardan biri de Konak Meydanı’ndaki İzmir Büyükşehir Hizmet Binası oldu.  Yapıya, Bakanlık tarafından az-orta hasarlı teşhisi konulurken yapı boşaltıldı ve belediye hizmet birimleri ağırlıklı olarak Kültürpark hollerine taşındı. Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından, binanın yıkılarak yerine daha az katlı bir bina yapılacağı açıklandı. Bu süreçte, Mimarlar Odası İzmir Şubesi, binanın kent belleği açısından değerli olduğunu belirterek, yıkılmasına karşı çıktı ve kent kimliğini koruyacak şekilde mutlaka güçlendirme çalışması yapılması gerektiğini açıkladı.

 

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Dr. İlker Kahraman, kendileriyle birlikte pek çok önemli sivil toplum örgütünün yapının güçlendirilmesi ve özgün haline getirilerek meydandaki tarihi rolüne tekrar devam etmesini istediğini belirterek, bu kapsamda mimarlık öğrencilerine yönelik bir yarışma düzenleyeceklerini belirtti. Yarışmayla ilgili bilgi veren Dr. Kahraman, “İzmir Büyükşehir Belediyesi yapısının zemin kotunda bulunan avlusu başta olmak üzere yapının boşluklarının değerlendirilerek Konak Atatürk Meydanı ve çevresiyle ilişkisini artıracak fonksiyonlar önermek öncelik olacak. Ayrıca, bu fonksiyonları karşılayan düzenlemeler yapmak ve yapının boşluklarının hem kentli hem de yapıda çalışanlar tarafından daha aktif kullanılarak yapının aidiyet duygusunun güçlendirilmesi yönünde öneriler getirmeleri istenecek. Kent belleği açısından büyük önem taşıyan, modern mimarlık mirasımızın önemli bir temsilcisi olan yapıyı tekrar gündeme getirmek, mimari niteliklerini hatırlamak ve mimarlık öğrencilerinde bu mirasın duyarlılıklarını aktarmak için bu yarışmayı düzenleyeceğiz” dedi.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin düzenlediği “Yapısal Boşluğun Kentle Diyaloğu ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’” başlıklı Ulusal Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması ilan edildi.

 

“Yarışma detayları”

 

Yarışma Takvimi

 

  • Yarışmanın İlanı: 18 Mart 2021
  • Yarışmaya İlişkin Soruların Sorulması İçin Son Tarih: 08 Nisan 2021
  • Soruların Cevaplanması: 15 Nisan 2021
  • Dijital Ortamda Teslim için Son Tarih: 18 Mayıs 2021
  • Projelerin Değerlendirilmesi: 20-21-22-23 Mayıs 2021
  • Sonuçların Açıklanması: 26 Mayıs 2021

 

Yarışma ile, 1966 yılında açılan bir mimari proje yarışmasıyla elde edilmiş ve uygulanmış, 30 Ekim 2020 İzmir depreminin ardından ise hasar gördüğü gerekçesi ile boşaltılmış olan İzmir Büyükşehir Belediye Binası’nın, kentin kamusal hafızasında yakın çevresi ile birlikte kurduğu ilişkinin korunarak devam etmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Daha önce yarışma ile elde edilmiş bir mimari mirasın, yeniden bir yarışma ile kente kazandırılması ve bu bağlamda yapının gelecekte de kentin kamusal yaşamına katılımı üzerine tasarım ve kullanım senaryoları konusunda yeni fikirlerin aranması hedeflenmektedir.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Yıldız Kenter Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Karabağlar Kent Konseyi Gençlik Çalıştayı’na katıldı.

 

Seçici Kurul Danışman Üyeleri:

İlker Kahraman, Dr.Öğr.Üyesi, Mimar/ YÜ

Seçkin Kutucu, Dr.Öğr.Üyesi, Mimar/ YÜ

Feyzal Avcı Özkaban, Dr.Öğr.Üyesi, Mimar/ DEÜ

Uğur Belger, İnş.Y.Müh.

Muzaffer Tunçağ, İnş.Y.Müh.

Orhan Ersan, Y.Mimar

 

Seçici Kurul Asli Üyeleri:

Seden Cinasal Avcı, Mimar

Alişan Çırakoğlu, Y.Mimar

Alper Derinboğaz, Y.Mimar

Hakan Evkaya, Mimar

Pınar Gökbayrak, Y.Mimar

 

Nurbin Paker, Doç.Dr.Öğr.Üyesi, Mimar/ İTÜ

Mert Uslu (Jüri Başkanı),

 

Ödüller

 

  1. Ödül : 9.000 TL
    2. Ödül : 6.000 TL
    3. Ödül : 4.000 TL
    1. Mansiyon : 2.000 TL
    2. Mansiyon : 2.000 TL
    3. Mansiyon : 2.000 TL

MimarYarışma Şartnamesine : izmimod.org.tr den ulaşabilirsiniz.

 

BELEDİYE BİNASI ve MEYDANIN TARİHİ SERÜVENİ

1966 yılında açılan ulusal yarışma sonucunda projeleri elde edilen ve ancak 1982 yılında yapımı tamamlanabilen İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası, Konak’ta yer alan önemli bir kamu yapısı. Konak Meydanı’nın ve kentin hafızasında yer etmiş, döneminin niteliklerini yansıtan mimari yapısıyla İzmir’e kimlik kazandıran yapı, dönemin öncül bir örneği olarak gösteriliyor. Mimarları Özdemir Arnas, Erhan Demirok, Altan Akı’dan oluşan ekibin statik müellifi ise Uğur Belger.

 

Konak Atatürk Meydanı ise 1955 yılında Sarıkışla’nın yıkılmasının ardından ortaya çıkan boşluğun değerlendirilmesi amacıyla birçok proje önerisi ve yarışmaya konu oldu. Meydan, bugünkü düzenlemesine ancak 2002 yılında Ersen Gürsel ve Haluk Erar’ın Konak Meydanı ve Çevresi Düzenlemesi Projesi ile kavuşabildi.

 

Meydanla ilgili olarak 1951 yılında İzmir İmar Planı Müsabakası (Uluslararası) ve ardından 1956 yılında Konak Sitesi Yarışmasıyla öneriler elde edilmiştir. Bu üst ölçekli plan çalışmaları ekseninde belediye hizmet binasının bugünkü konumu belirlenmiştir. Son olarak 1986 yılında meydanla ilgili olarak davetli bir yarışma açılmış, bu yarışmanın sonucu olarak önerilen AVM projesine STK’lar karşı çıkınca, meydanın yapısal baskıdan kurtarılması sağlanmıştı.

 

Konak Meydanı ile ilişki içinde olan nitelikli ve ulusal yarışma yöntemiyle elde edilmiş birçok yapı bulunmakta. SSK İzmir Konak Tesisleri -1966, İzmir Hükümet Konağı -1972, T.C. Merkez Bankası İzmir Şubesi- 1974 binaları yarışma yöntemiyle elde edilmiş nitelikli yapılar.

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.