“Burayı Alanlar İzmir’i Utanç Çukuru’ndan Kurtaramaz”

“Burayı Alanlar İzmir’i Utanç Çukuru’ndan Kurtaramaz”
  • 25 Ocak 2016 11:56

İzmir’de 17 yıldır çözülemeyen ve “Basmane Çukuru” adıyla kent tarihine damgasını vuran Ege Dünya Ticaret Merkezi’nin Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satış ihalesi yapıldı. İhaleye, muhammen bedel olan 80 milyon Dolarlık tek teklifi Folkrat Yapı Sanayi’de bünyesinde bulunduran Sancak ailesine ait Saya Grup’un Livamine Madencilik A.Ş.şirketi verdi. Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, projeyi Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Genel Müdürü Tarık Kayar’dan oluşan konsorsiyumla birlikte gerçekleştirip, 750 milyon liralık yatırım yapacaklarını açıkladı. Proje sahibi Güç Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu ise ihaleye itiraz etti.

“PROJENİN GERÇEKLEŞMESİ İÇİN YASAL ZEMİN YOK”
Kemal Zorlu, ihaleye itiraz sonrası bir süre sessiz kaldıktan sonra bugün yazılı bir açıklama yaptı. TMSF tarafından, 19 Ocak 2016’da ihaleye çıkarılan Basmane Meydanı ile ilgili tüm yapılan yorumlar, değerlendirmelerin gerçeklerden uzak ve yanlış algı oluşturmaya yönelik olduğunu belirten zorlu “Öncelikle belirtmek isterim ki; oradaki temel kazısını senelerce süründürüp, ‘utanç çukuru’ haline gelmesinin sorumluları, kamuoyu tarafından çok iyi bilinmektedir. Söz konusu alanda İzmir’in gururu olacak bir yapıyı hayata geçirmek için her türlü hazırlığımız, yıllardır olduğu gibi bugün de var. Önümüz açıldığında hemen çalışmalara başlayabilecek durumdayız. Yani mesele kaynak meselesi değildir. Burayı alanlar da İzmir’i utanç çukurundan kurtaramaz. Bu böyle biline! Çünkü projenin gerçekleşmesi için yasal zemin yok. Yasal zemin olmadığı için söz konusu alan, ihaleye çıkarılamaz, satılamaz, devredilemez,inşaat yapılamaz, çivi bile çıkarılamaz” dedi.

“İHALE İZMİR’İ UTANÇ ÇUKURUNDAN KURTARAMAZ”
İhalenin İzmir’in utanç çukurundan kurtarmayacağı gibi, adaleti, hukuku, ortak haklarını ve İzmir’i çıkarlarını oraya gömme anlamına geleceğini, bunun için yasal haklarımızı sonuna kadar kullanıp, izin vermeyeceklerini belirten Zorlu, “İhale yasa önünde batıldır. Bu ihale yasalar önünde batıldır” dedi. Zorlu açıklamasında bu görüşlerinin gerekçelerini de anlattı.

Basmane’deki araziyi 1998 yılında Güç Yapı A.Ş. ile EGSGYO orta girişiminin ihale yoluyla satın aldığını, şartnameye göre, tüm vecibeler maddi, hukuki ve fiziki olarak yerine getirildiğini belirten Zorlu, EGSGYO’nın TMSF’ye geçmesinden sonra, 16 yıl süreyle bütün bakım, koruma, açılan davalarla ilgili hukuki mücadeleler, imar plan değişikliklerinin alt yapı çalışmaları ve projelerin yeniden yapılması Güç Yapı AŞ tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Filiz Ceritoğlu Sengel: Benim Hedefim Efes Selçuk!

“İHALE ÇUKURU DERİNLEŞTİRDİ”
Zorlu “Tüm maddi yükümlülüklerin bedeli tarafımızdan ödendi. Süreç içinde 20 dava, 4 imar değişikliği yaşadık. En son yapılan imar planı, Güç Yapı AŞ’nin üstün gayretleriyle sonuca ulaştı. Bu plana da yeniden davalar açıldı. Birkaç ay önce 1/5000’lik kısmı İdari Mahkeme tarafından iptal edildi. Bu şartlar altında, hiç kimse, tüzel kişilik karşı karar almadan ve şirketimize karşı yasal sorumluklarını yerine getirmeden inşaata başlayamaz. Yani, ‘Çukur kurtuldu’ diyebilmek için hukuki karar alınması zorunludur. Hayali değerlendirmelerle, oluşturulmak istenen algı ortamı yanıltıcıdır. Bu ihale, çukuru kurtaramadığı gibi, derinleştirdi” dedi.

“HUKUKİ PÜRÜZLER KALKARSA İNŞAATA BAŞLAYABİLİRİZ”
Hukuki pürüzlerin ortadan kalktığı gün, kendilerinin de inşaata başlayabileceğine dikkat çeken Zorlu, “Proje ortağımız ve kaynağımız hazır. Zaten bunu TMSF Yönetim Kurulu’na yazılı olarak bildirdik. Şirketimiz tarafından yapılan itirazlar son derece haklı ve yasaldır. Ayrıca binlerce ortağın hakkını savunduğumuz gibi, halka açık şirket yükümlülüklerini de yerine getirmek zorundayız. İçi boş gerekçelerle hareket edecek değiliz. Ayrıca diğer tüm yasal ve ticari hususlar nedeniyle, bu ihale yeni bir düzenlemeye muhtaçtır. Bu konuda İzmir Belediyesi’ne haklarımızla ilgili gerekli başvurularda bulunulmuştur. 1/5000 ‘lik plan ile ilgili İdari Mahkemenin kararı değişse bile Belediye’ye yapılan ve halen geçerli olan ihale sonrası sözleşmenin pilot firması Güç Yapı A.Ş.’dir. Pilot firma olmadan sözleşmenin yürütülmesi mümkün değildir. İktisadi ve ticari bütünlük kavramıyla yürütülen ihalede, bu hususa uygun bir mal ve hak bulunmamaktadır. İhale batıldır” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.