Buca’dan eğitime zeytin dalı

Buca’dan eğitime zeytin dalı
  • 19 Ekim 2016 09:25

Zeytin ağacı Buca’da eğitimde umudun adı olacak. Buca Belediyesi, yıllardır atıl durumda olan mülkiyetindeki 175 bin metrekarelik tarım arazisinde zeytin ormanı oluşturup, geliriyle üniversiteli gençlere burs sağlayacak. 17 bin 500 zeytin fidanının dikimiyle başlayacak proje, mahsulden elde edilecek gelirle eğitime kaynak oluşturacak. Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, doğayı, kırsal kalkınmayı, eğitimi ve tarımı buluşturan “Eğitime Zeytin Dalı” projesiyle yaklaşık 600 üniversite öğrencisine burs imkanı yaratacaklarını açıkladı.   

Birbirinden ilginç projeleriyle dikkat çeken Buca Belediyesi, şimdi de kırsal kalkınma, eğitim ve tarımı buluşturan “Eğitime Zeytin Dalı” projesini başlatıyor. Mülkiyetinde olan ancak yıllardır boş duran ilçenin 5 köyündeki 175 bin metrekarelik tarım arazisini değerlendirmek için harekete geçen Buca Belediyesi, bölgeye 17 bin 500 zeytin ağacı dikecek. Fidanların zaman içinde modern tarım teknikleri gereği 3 bin 500’ü sökülerek seyreltme uygulanacak. Sökülen 3 bin 500 fidan bölgedeki köylülere ücretsiz dağıtılarak üretime katılımları sağlanırken, Kaynakların yeşil doğasına yeni değerler katılmış olacak.

3 yıl sonunda 175 bin metrekare alanda 14 bin ağaçtan alınacak mahsulün işlenmesiyle elde edilecek gelir eğitim vakıfları kanalıyla üniversite öğrencilerine burs olarak dağıtılacak.

 İLK FİDANLAR MARTTA

Uzun soluklu geri dönüşüne rağmen eğitime sürekli kaynak oluşturacak yapısıyla heyecan uyandıran zeytin ormanı projesini tanıtan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Ege Üniversitesi Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün teknik desteği ile yapılacak fidan dikim işlemlerine Mart ayında başlanacağını açıkladı.

İhtiyaç sahibi öğrencilerin eğitimine katkı sağlamanın yanında Belediyeye de sürekli kaynak oluşturacak projenin heyecanını yaşayan Başkan Piriştina, “Bucamızın 5 köyünde atıl arazilerimizi değerlendirip, içinde eğitim, tarım, emek, istihdam olan bir proje yarattık. Arazilerde zemin düzeltme işlemlerine başladık. Mart ayı ile birlikte Bucamız 17 bin 500 zeytin ağacına kavuşurken, eğitime doğru bir zeytin dalı uzatmış olacağız. Mahsulü ‘Hasat Şenliği’ düzenleyerek kaldıracağız. Halkımız emekleriyle, alın terleriyle topladıkları zeytinlerin paralarını çocukların eğitimine kendi elleriyle yönlendirecek. Projede bursların gençlere ulaşmasında eğitim vakıflarından da destek alınacak. Bu da projemize ayrı bir anlam katıyor“ açıklamasında bulundu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Karşıyaka Belediyesi’nden Kütüphane Haftası’na özel söyleşi
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.