Buca’da iklim krizine karşı güç birliği oluşturuldu
Buca Belediyesi, Türkiye ve Avrupa Birliği Arasında Şehir Eşleştirme Hibe Programı kapsamında hayata geçirilen “İklim Değişikliği İle Mücadelede Biz de Varız” projesinin açılış toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, yaşanan iklim krizine dikkat çekilerek güç birliği oluşturuldu.
Buca Belediyesi’nin öncülüğünde iklim krizine karşı ortak bir mücadele geliştirmek için Türkiye’nin dört bir yanından ve Almanya’dan belediyelerin paydaşı olduğu “İklim Değişikliği İle Mücadelede Biz de Varız” çalışması başlatıldı. Buca Belediyesi’ne bağlı AR-GE Müdürlüğü Sürdürülebilirlik ve İnovasyon Merkezi tarafından hayata geçirilecek projenin açılış toplantısı Buca Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.
ONUR DUYDUK
Toplantıda konuşan Buca Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Güral, projeye ortak olmaktan onur duyduklarını belirterek “Dilerim bu çalışmadan Türkiye’ye ve dünyaya öncü olabilecek kararlar alınsın. Benim aklımdan çıkmayan bir görüntü vardır… Buzullar eridiği için küçük bir buz parçası üzerinde kalan kutup ayısı… Bu görüntünün tek nedeni ise iklim değişikliği. Bizler yerel yönetimler olarak öncü olmuyorsak, bu değişime bir katkı sunmuyorsak doğabilecek sonuçların da ortağıyız. O nedenle bu çalışmaların gönüllü bir ortağıyım. Bundan sonra yaşadığımız kentin iklim değişikliği mücadelesine bir nebze olsun katkı sunabilecek olursam bu benim için bir övünç kaynağı olacaktır” dedi.
YAŞAM KOŞULLARIMIZ İKLİME BAĞLI
Buca Belediyesi Ar-Ge Müdürü ve Proje Koordinatörü Filiz Basmacı ise iklim krizi için birlikte hareket etmenin önemine vurgu yaparak, “Biz bu çalışmaya çok inandık. Aldığımız eğitimler, hep beraber katıldığımız toplantılar, acısını çektiğimiz iklim krizinin bütün etkileri… Tüm bunların sonucunda ortaya çıkmış bir çalışma bu. ‘21 belediye ile bunu yapabiliriz’ dedik. Ön görüşmelerimiz çok uzun sürdü. 21 farklı yerden ilçe belediyeleriyiz. Farklılıklarımız çok fazla fakat iklim tüm farklılıkların üzerinde bir durum. Tüm yaşam koşullarımız iklime bağlı. Artık başka seçeneğimiz yok. Birlikte çalışmaktan başka yolumuz yok” diye konuştu.
İKLİM KRİZİNİN ETKİLERİNİ KENDİ DAĞLARIMIZDA GÖRÜYORUZ
Tunceli’nin Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun da, projenin ortağı ve isim babası olmaktan mutlu olduklarını ifade ederek, “Yaşanan iklim krizinin etkilerini Kuzey Kutbu’ndan değil kendi dağlarımızda da görebiliyoruz. Bu nedenle tüm paydaşlarımızla beraber el ele vererek, iklim eylem planlarını uygulamak hepimizin hedefi olacaktır” dedi. Almanya Stuttgart Belediyesi Proje Koordinatörü Dr. Annegret Warth de çevrim içi olarak katıldığı toplantıda, kendi yürüttükleri çalışmaları aktardı.
FARKINDALIĞI ARTIRMAK AMAÇLANIYOR
İklim Değişikliği İle Mücadelede Biz de Varız projesi kapsamında, katılımcı belediyelerin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmaya ve uyuma yönelik kapasite geliştirme çalışmaları ile savunmasız yerel halkın, özellikle iklim değişikliğinden en fazla etkilenen çocuk, genç ve kadınların farkındalığını artıracak faaliyetler gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.
PROJEYE KATILIMCI BELEDİYELER
Buca Belediyesi, Almanya Stuttgart Belediyesi, Adana Büyükşehir Belediyesi, Pülümür Belediyesi projenin ortağı belediyeler olurken; Seferihisar Belediyesi, Kemalpaşa Belediyesi, Çiğli Belediyesi, Adana’dan Yumurtalık, İmamoğlu, Karataş, Karaisalı, Tufanbeyli, Aladağ, Feke, Saimbeyli ilçe belediyeleri, Tunceli’den Hozat Belediyesi, Pertek Belediyesi, Ovacık Belediyesi, Nazımiye Belediyesi, Bingöl’den Yayladere Belediyesi, Rize’den Fındıklı Belediyesi, Ankara’dan Yenimahalle Belediyesi, Çanakkale’den Kepez Belediyesi , ayrıca sivil toplum kuruluşu Yuva Derneği de projenin paydaşı olarak bulunuyorlar.