Bu onur İzmir’in

Bu onur İzmir’in
  • 8 Ağustos 2016 07:55
  • A+
    A-

Engellilerin yaşamını kolaylaştıran mekan ve araçlara yönelik olarak Türkiye’de sadece İzmir’de dağıtılan “Kırmızı Bayrak”ların sayısı 3 yılda 48’e ulaştı. Son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ A.Ş’ye bağlı Bostanlı, Karşıyaka, Konak ve Üçkuyular iskeleleri de 3 yıldızlı kırmızı bayrağını göndere çekti.

Türkiye’de ilk ve tek olarak İzmir’de hayata geçirilen ‘Kırmızı Bayrak’ uygulaması, kentte giderek yaygınlaşıyor. Engelli vatandaşların erişimine uygun mekanların sayısının arttırılmasını hedefleyen uygulamayla “Kırmızı Bayrak” alan kurumlardan İZDENİZ A.Ş, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kırmızı Bayrak Komisyonu tarafından denetimden geçtikten sonra “2 yıldızlı Kırmızı Bayrak” sahibi Bostanlı, Karşıyaka, Konak ve Üçkuyular iskelelerinde yapılan çalışmalarla bu kez “3 yıldız” almaya hak kazandı.

“Eksikler tamamlandı, 3 yıldızı hakettik”

Bu onur İzmir’in

Katamaran tipi 15 yeni yolcu gemisinin 11’inin hizmete başladığını ve bu gemilerde hem bedensel, hem görme hem de duyma engelliler için her türlü ulaşımın kolaylığı olduğunun önemini vurgulayan İZDENİZ Genel Müdürü Salih Aslan, “Engelli vatandaşlarımıza en iyi şekilde seyahat etme hakkını vermek zorundayız. Karşıyaka, Konak, Bostanlı ve Üçkuyular iskelelerimizdeki eksikliklerimizi de tamamlayarak engelli yolcularımızın erişilebilirliğinin en üst seviyesi olan üç yıldız almaya hak kazandık” dedi.

Kırmızı Bayrak komisyonu

Engellilerin kent içindeki yaşam kalitesini artırmaya yönelik çalışmaları teşvik amacıyla başlatılan uygulamada, kırmızı bayraklar, farklı kurum temsilcilerinin yer aldığı bir komisyon tarafından veriliyor. Kırmızı Bayrak Komisyonu’nda İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, İzmir Kent Konseyi, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği temsilcileri ile ortopedik, görme ve işitme engelliler ile ilgili faaliyet gösteren dernek temsilcileri yer alıyor.

Bu onur İzmir’in

Kırmızı Bayrak nasıl alınıyor?

“Kırmızı Bayrak” almak için İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanlığı’na yazılı olarak başvuru yapılır. Komisyonu üyeleri arasından belirlenen Denetleme Komitesi, hazırlanan tespit formları ile birlikte yerinde denetleme yapar ve raporunu Komisyona sunar. Komisyon, tespit formunda aranan erişilebilirlik özeliklerinin niteliğine ve sayısına göre talebi yapan kuruma “Kırmızı Bayrak” verilip verilmeyeceğine karar verir. Olumlu verilen karar; İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin onayından sonra kesinleşir ve ilgili kuruma “Kırmızı Bayrak” verilir.

İşte gurur tablosu

İzmir’de Kırmızı Bayrak almaya layık görülen kurum ve kuruluşlar şöyle;

İzmir Metro A. Ş (3 Yıldız), Torbalı Belediyesi-Suyun Başı Mesire Alanı (2 yıldız),  Torbalı Belediyesi-Engelsiz Yaşam Parkı (3 Yıldız), Bayraklı Belediyesi Engelli Hizmet aracı (3 yıldız),  Karşıyaka Belediyesi Hizmet binası (1 yıldız), Park Bornova Outlet Center (2 yıldız), Farklı Cafe Restoran (1 yıldız),  Buca Hasanağa Bahçesi (1 yıldız), Bergama Doğa Koleji Hizmet binası (1 yıldız),  Balçova 4 No’lu Nusret Fişek Aile Sağlığı Merkezi Hizmet Binası (2 yıldız), İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler ve Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü Engelli Hizmet araçları (2 yıldız),  Bayraklı Kent Koleji ve Sosyal Destek Merkezi (1 yıldız),  İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’ne bağlı otobüsler (5 model-3 yıldız) ve (3 model-2 yıldız),İzmir Büyükşehir Belediyesi Grand Plaza Genel Müdürlüğü’ne bağlı kafe ve restoranlar (İnciraltı Kafeteryası 2 yıldız, Tarihi Havagazı Fabrikası 1 yıldız, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Buz Pisti içerisinde yer alan Kafeterya 2 yıldız, Eşrefpaşa Hastanesi içerisinde yer alan Kafeterya 1 yıldız, Doğal Yaşam Parkı Kuğulu Kafe 1 yıldız, Doğal Yaşam Parkı Develi Kafe 1 yıldız, Yasemin Kafe ve Restoran 1 yıldız), Forum Bornova (2 yıldız) ve Ege Üniversitesi Kütüphanesi (1 yıldız), DEÜ Uzaktan Eğitim ve Araştırma merkezi (3 yıldız), Gaziemir Çağdaş Yaşam Nuriye Akman Anaokulu (2 yıldız), Tire Belgin –Atilla Çallıoğlu Fen Lisesi (2 yıldız), Koçtaş Yapı Marketleri Tic. A.Ş Bornova Şubesi (3 yıldız), Renaissance İzmir Otel (3 yıldız), İZDENİZ A.Ş Genel Müdürlüğü Bostanlı Vapur İskelesi (3 yıldız), Karşıyaka Vapur İskelesi (3 yıldız), Konak Vapur İskelesi (3 yıldız), Üçkuyular Vapur İskelesi (3 yıldız), Pasaport Vapur İskelesi (1 yıldız), Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi (2 yıldız), Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi (3 yıldız), Maison Vourla Otel-Urla (1 yıldız), Koçtaş Yapı Marketleri Tic. A. Ş. Mavişehir Şubesi (2 yıldız), Urla Devlet Hastanesi (2 yıldız), İzmir Büyükşehir Belediyesi 13 adet Yolcu Vapuru (3 yıldız), İzmir Büyükşehir Belediyesi 3 adet Arabalı Yolcu Vapuru (3 yıldız), Buca Belediyesi Hizmet Binası (1 yıldız), Karşıyaka Çarşı Kültür Merkezi (2 yıldız), Ahmet Piriştina Kültür Merkezi (2 yıldız), Deniz Baykal Kültür Merkezi (2 yıldız), Narlıdere Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (3 yıldız), Dikili Devlet Hastanesi (2 yıldız), İzmir Yeni Sistemli Koleji (1 yıldız), İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Çiğli Bölgesi Üst Geçitleri (2 yıldız), Ayrancılar Türk Telekom Çok Programlı Anadolu Lisesi( 2 yıldız)

Bu haber ilgini çekebilir ->  Engelli izciler, fidanları toprakla buluşturdu

Yıldızlar neyi temsil ediyor?

“Kırmızı Bayrak”, 1, 2 ve 3 yıldızlı olmak üzere üç kategoride veriliyor. 1 yıldız erişilebilirlik konusunda Teknik Şartname’de belirtilen kriterlerin en az yüzde 60’ını, 2 yıldız en az yüzde 75’ini sağlayan, 3 yıldız ise belirtilen kriterlerin en az yüzde 90’ını sağlayan kamuya açık faaliyet gösteren açık veya kapalı mekanlara ile ulaşım araçlarına verilen “Kırmızı Bayrak”ı temsil ediyor.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.