Karşıyakalılar stadı hak ediyor

Karşıyakalılar stadı hak ediyor
  • 31 Ekim 2019 12:19

Abdullah Polat ile Manşet programının konuğu Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, göreve geldiği süreçten bu yana yaptığı çalışmaları anlattı. Mali konular üzerindeki çalışmalara ağırlık verdiğini ifade eden Başkan Tugay, birçok olayı yerinde ve içinde inceleyerek çözüm ürettiklerini söyledi.

Karşıyakalılar stadı hak ediyor

Göreve başladığı süreçte geçmişe ait borçlarla ilgili çalışmalar yaptıklarını ifade eden Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, haciz kararlarını kaldırdıklarını ve hatırı sayılı miktarda borcu kapattıklarını söyledi. Önümüzdeki birkaç aylık süreçte yalnızca vadesi gelen borçların kalacağını belirten Başkan Tugay, “Bundan sonra kendi ödemelerimizi yapan bir belediyeye dönüşeceğiz. Ayrıca yatırım yapabilmek için bütçe ve kaynak gerekiyor. Bu konuda da arkadaşlarımızla çok sıkı çalışıyoruz. Gereksiz olduğunu düşündüğümüz konularda tasarruflu davranıyoruz. Örneğin Cumhuriyet Bayramı’nda pek çok belediye ünlü sanatçılarla konserler verdi. Biz Ankara Devlet Opera ve Balesi’nden üç tenor ile Suat Taşer’de oda orkestramızla muhteşem bir konser düzenledik, salon tıka basa doluydu. Hem çok başarılı bir organizasyon oldu hem de çok küçük bir maliyetle kendi imkanlarımızla bir şeyler yaptık. Mahalle festivalleri, köy festivalleri düzenliyoruz ama hepsini kendi personel ve imkanlarımızla yapıyoruz. Belediyenin kurumsal olarak elektrik su giderlerine kadar tasarruf yapmaya başladık. Bunu her geçen gün biraz daha geliştiriyoruz. Bunun dışında yapmamız gereken hizmetlerde kısıtlamaya gitmedik. Gelirlerimizi arttırmak için kenarda kalmış konuları gündeme getiriyoruz” dedi.

 

Çöp sorununa çözüm arayışı

Programda Karşıyaka’nın çöp sorununa da değinen Tugay, ilçenin İzmir’in geneliyle karşılaştırıldığında daha az çevre kirliliğine sahip olduğunu ancak ilçe halkının beklentisinin yüksek olduğunu dile getirdi. Sorunun kaynağını konuşarak değil, içinde olarak çözüleceğini vurgulayan Başkan Tugay, “Bu nedenle çöp arabasına bindim ve arkadaşlarımızla beraber çöp toplama ekibine katıldım. Yol boyunca her şeyi yaşadık ve pek çok şeyin farkına vardım. Şimdi daha net olarak tüm aşamaları, nerede sorun olduğunu biliyorum. Yıllardır devam eden sistemden, araç gereçten ve personel eksikliğinden kaynaklanan sorunlar var. Örneğin çöp toplama saatlerini değiştirerek sistemi değiştirdik. Sabah erken saatte trafiği tıkayacak insanlara sıkıntı yaratan sistemi, geceleri çöp toplayarak değiştirdik. Bundan sonraki dönemde araç kalitemizi ve araç sayımızı artırmak için çalışacağız. Ayrıca personel eksiğimizi tamamlayacağız. Henüz yeni görevli alamıyoruz, bakanlıktan olumlu cevap gelirse yeni temizlik görevlisi alacağız” diye konuştu.

 

Geri dönüşüm gündemde

Çöp konusuyla ilgili geri dönüşüm çalışmalarını da gündeme getiren Başkan Tugay, çöplerin ayrıştırılmadan depolama alanına yığılmasının yarattığı sorunlara da dikkat çekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çöpten enerji üretme projesinin başarıyla ulaşacağını ancak gelişmiş ülkelerdeki gibi evlerde çöplerin ayrıştırılması gerektiğini söyleyen Tugay, “Geri dönüşüm hem ekonomiye kazanç hem de çevre kirliliğine karşı etkin bir mücadele oluyor. Karşıyaka sosyokültürel ve eğitim seviyesi yüksek bir ilçe, büyük çoğunluğunda insanlar bu sistemi uygulayabileceği için yakında evlerde çöpleri ayrıştırma sistemine geçeceğiz. Bu şekilde belediyeye ilave gelir ve istihdam konusunda da bir destek olacak. Bununla ilgili Avrupa Birliği’ne başvurduğumuz hibe projeleri var. Bunun sonucunda yeni bir kurum ve istihdam oluşturma, çöp miktarını azaltma konusunda projelerimiz olacak. Bu süreç içinde de halkımızı geri dönüşüm konusunda bilinçlendirmek için çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Bir kez kullanıp atılan materyallerin kullanımını azaltacağız. Örneğin Kent A.Ş’de kullanılan plastiklerin yerine cam ve metal sistemine geçtik. Yakında belediyenin tüm kurumlarında tuvalet kağıdı ve havluları geri dönüşümle elde edilmiş materyallerden seçeceğiz. Esnafımızı bu yönde önlemler alma konusunda teşvik edeceğiz” dedi.

 

“Karşıyakalılar stadı hak ediyor”

Büyük tartışmalara neden olan Karşıyaka Stadı ile ilgili de sorularımızı yanıtlayan Başkan Cemil Tugay, hem kulüp hem de taraftarlarla bir araya gelerek stadın tüm detaylarını konuştuklarını ifade etti. Stat inşaatı için ihale sürecinin tamamlanması gerektiğini vurgulayan Tugay, “İhaleyi Gençlik ve Spor Bakanlığı TOKİ’ye vermiş. Fakat o ihale yapılmıyor. Sebep olarak da geçmiş dönemde ilk yapılan projenin açılan davalar nedeniyle durdurulmuş olması ve şu anda da halihazırda engellerin çıkma olasılığı söyleniyor. Belediyeden engel çıkmayacağını söyledim. Konu Ankara’ya iletildi ve 2019 yılında ihalenin yapılamayacağını ama 2020’de bu ihalenin olacağı söyleniyor. Ancak şimdi de 2020’de yapılamayacağı konuşuluyor. Eğer öyle bir durum olursa arazimizi geri verin, bir yolunu bulup biz yapalım dedik. Bu noktada hala görüşmeler sürüyor. Karşıyaka Belediyesi’nin stadı tek başına yapma gücü yok ama Karşıyaka Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Kulübü, Karşıyaka halkı ve sponsorların dahil olduğu bir konsorsiyumla stadı yaparız. Karşıyakalılar kendilerine ait bir stadı hak ediyor” dedi.

 

Çarşı eski ihtişamına kavuşacak

Karşıyaka’nın önemli sembollerinden biri olan çarşının AVM’lerden daha fazla tercih edilmesini sağlamak için de çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Tugay, “AVM’lerin ticari çabalarıyla ilgili olumsuz bir eleştirim yok. Fakat çarşı bizim için önemli bir yer. Tarihsel geçmişi, değerler açısından sahip çıkmamız ve günümüz şartlarına uygun hale getirmemiz gerekiyor. Altyapı sorunlarının giderildiği, daha düzenli, temiz ve kontrollü bir alışveriş ortamı hayal ediyoruz. Bu arada kaliteyi arttırmak için, konsept sokaklar geliştirmek gibi bazı fikirler olabilir. Profesyonel olarak bu konuda çalışılması, iyi bir proje hazırlanması en doğrusu olacak. Bu anlamda mimarlık fakültesiyle ortak bir analiz yapalım sonrasında belki fakültenin yapacağı belki bir yarışmayla bir çarşı projesi hazırlansın dedik. Çarşının AVM’lerle rekabet edebilecek duruma gelmesi gerekiyor. Yakın zamanda İZSU çarşının önemli sokaklarında ciddi bir altyapı çalışması yapacak. Biz de Tiyatro Sokağı’nın taşlarını döşedik. Kaldırım işgalleri insanların sıklıkla dile getirdiği bir konu. Bunlardan bazılarına müdahale ettik ve kalıcı olduğunu düşündüğümüz çözümler sağladık” diye konuştu.

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.