Bornova’da Tiyatro Zamanı

Bornova’da Tiyatro Zamanı
  • 27 Mart 2016 13:50

Tüm İzmir’i sanatla buluşturmayı amaçlayan Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu (BBŞT) sunduğu nitelikli sanat hizmetinin yanısıra verdiği eğitimlerle de Türkiye genelinde adından söz ettirmeye devam ediyor. Uluslararası festivallerde de sahne alan BBŞT 2014 -2015 yıllarında yaklaşık 45 bin seyirci ile buluştu,  224 kez perde açtı.  

Hem profesyonel kadro oyunları hem de amatörlerden oluşan ilköğretim, lise ve yetişkin gruplarının hazırladığı oyunlarla her yıl, Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi Sevda Şener , Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu ile Çamdibi Nedret Güvenç ve  Altındağ Atatürk Kültür Merkezi olmak üzere dört ayrı sahnede seyirci ile buluşuyor.

 Bornova’da Tiyatro Zamanı

BBŞT hazırladığı repertuarla tiyatroseverlerin ilgisini kazanırken diğer yandan da her yaştan yaklaşık 400 kursiyere tiyatro eğitimi veriyor. Tiyatro eğitimi bir dönemde yaklaşık 8 ay sürüyor. Bornova Merkez’in yanısıra Çamdibi ve Mevlana’da verilen eğitimin sonunda kursiyerler bir de oyun çıkartıyorlar. Her Kurs dönemi sonunda, Nisan-Haziran ayları arasında düzenlenen kursiyer oyunları festivali kapsamında ekipler sahneye çıkıyor.

Temel tiyatro eğitiminin yanı sıra ilgili pek çok alanda eğitim alan kursiyerler oyun hazırlık sürecinde de bu sürecin her aşamasına katılıyor. Hem profesyonel kadro oyunları hem de amatörlerden oluşan ilköğretim, lise ve yetişkin gruplarının hazırladığı oyunlar her yıl, Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi Sevda Şener , Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu ile Çamdibi Nedret Güvenç ve  Altındağ Atatürk Kültür Merkezi olmak üzere dört ayrı sahnedeseyirci ile buluşuyor.

 BBŞT’den uluslararası başarı

Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu (BBŞT) uluslararası festivallerde de sahne alıyor.BBŞT;   Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali kapsamında gerçekleştirilen Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından düzenlenen festivale davet edildi. Biletleri günler öncesinde tükenen oyuna Ankara seyircisi yoğun ilgi gösterdi.”Cadı Kazanı” ve “Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü” oyunlarını sergileyen BBŞT ayakta alkışlandı.

Bornova’da Tiyatro Zamanı

5 bin kişi izledi

Sahnelediği oyunlarla sanatseverlerin ve sanat otoritelerinin beğenisini kazanan ve pek çok festivalde ödül alan Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu (BBŞT), Nazım Hikmet’in Memleketimden İnsan Manzaraları” adlı kitabından uyarlanan “İnsan Manzaralarından Memleketim” adlı oyun Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’ndaki 5 bin kişilik anfitiyatroda sahnelendi. BBŞT’nin 18 yaş üstü kursiyerlerinden oluşan 60 kişilik ekibin rol aldığı oyunu binlerce Bornovalı izledi. Özel efekt ve videolarla desteklenen tek perdelik ve tek gösterimlik oyun büyük beğeni topladı. Düzyazı, şiir, senaryo tekniklerinin iç içe kullanıldığı eserin, başarıyla sahneye uyarlandığı oyunda kursiyer oyuncular, performanslarıyla profesyonelleri aratmadı.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Vatandaş istedi, Başkan Önal talimat verdi

BBŞT’de dizi ve sinema oyuncuları yetişiyor

Profesyonel kadrosuyla İzmir’de repertuvar tiyatrosu olarak sıklıkla takip edilen BBŞT, geleceğin oyuncularını da yetiştiriyor. Çocuk, genç ve yetişkin kurslarıyla hem tiyatroya ilgi duyanların kaliteli zaman geçirmesi sağlanırken, hem de küçük yaşlardan itibaren yetiştirilen oyuncuların hayalleri Bornova Belediyesi sayesinde gerçeğe dönüşüyor.BBŞT’de sahne tozu yutan pek çok kursiyer de dizi ya da sinema sektöründe kendisine yer buluyor. Türk halkının severek takip ettiği dizilerde ve filmlerde, küçük yaşlarda BBŞT’de sahne ile tanışan Burcu Biricik, Uğur Uzunel, Kağan Uluca gibi yüzler bulunuyor. Öte yandan yine BBŞT’den önemli sinema filmlerinde rol alan ve sevilen tiyatro topluluklarıyla çalışan pek çok oyuncu bulunuyor. Bu isimlerden ilk akla gelenler; Gökay Müftüoğlu, Ayşegül Aydın, Onur Bilge, Ersel Şibil, Can Kurşunlu, Sevinç Kumaş.

 

7 ana kadro oyunu seyirciyle buluşuyor

 

BBŞT bu dönemde 7 ana kadro oyunuyla seyirci karşısına çıktı. Bu oyunlar sırayla, “Cadı Kazanı” “Tom, Dick ve Harry” “Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü” “Köleler Adası” 2 sezon kapalı gişe oynayan “Kral Lear” Ücretsiz Çocuk Oyunu “Deniz kızı Maira” ve yeni oyun  “Jeanne D’Arc’ın Öteki Ölümü.”

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.