Bornova’da “Dünya Arı Günü” buluşması

Bornova’da “Dünya Arı Günü” buluşması
  • 22 Mayıs 2024 11:35

 

Tarımsal kalkınmayı desteklemek amacıyla her yıl arıcılık eğitimleri düzenleyen Bornova Belediyesi, Bornovalı arıcıları, Dünya Arı Günü’nde gerçekleşen “Arıları konuşmak, arılarla konuşmak” adlı etkinlikte buluşturdu. Uzman isimlerin konuşmacı olduğu, kursiyerlerin deneyimlerini aktardığı toplantının sonunda bin adet lavanta fidanı dağıtıldı. Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki tarım ve hayvancılık konusunda yerel üreticiye verdikleri desteğin artarak devam edeceğini söyledi.

 

Bornova Belediyesi Dramalılar Köşkü Kent Arşivi ve Müzesi’nde düzenlenen toplantı yoğun ilgi gördü. Dünya Arı Günü’nün kutlandığı buluşmada, bir ay önce başlayan eğitimler kapsamında ücretsiz olarak arıcılık malzemesi verilen 120 katılımcıya, Bornova Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından üretilen 1000 adet lavanta fidanı dağıtıldı. Tecrübeli arıcılar arıcılığa yeni başlayan kursiyerlerin sorularını cevaplayıp deneyimlerini paylaştı.

Toplantıyı aynı zamanda Apikop Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı olan Çevre ve Arı Koruma Derneği Başkanı Şamil Tuncay Beştoy yönetti. Beştoy, katılımcılara ekolojik arıcılık yöntemleri konusunda bilgiler aktardı.

 Bornova’da “Dünya Arı Günü” buluşması 

Yüksek maliyetler üretim önünde engel

 

İzmir Ziraat Mühendisleri Odası’ndan Prof. Dr. Harun Reşit Uysal, toplatının özellikle arıcılığa yeni başlayanlar için çok önemli olduğunu belirterek, buluşmayı organize eden Bornova Belediyesi’ne teşekkür etti.  Arıcılıktaki maliyet soruna dikkat çeken Uysal, “Yüksek maliyetler nedeniyle bal üretiminde sorunlar yaşanıyor. Bu sorunların mutlaka aşılması gerekiyor. Bu da buradaki gibi örgütlü olmaktan geçiyor” diye konuştu.

 

Bal üretiminde dünya ikincisiyiz

 

İklim Değişikliği’nin arıcılığa büyük zarar verdiğini belirten

Arı Çiftliği sahibi Ziraat Mühendisi Üzeyir Karaca, 20 Mayıs’ın 2009 yılında Amerika’da meydana gelen toplu arı ölümlerin ardından farkındalık yaratmak amacıyla Dünya Arı Günü olarak kutlanmaya başlandığı anlattı. Türkiye’nin yıllık 115 bin tonluk bal üretimi ile dünya ikincisi olduğuna dikkat çeken Karaca, “Arı ırkı ve bitki çeşitliliği açısından zengin bir ülkeyiz. Bu zenginliği değenlendirip bal, arı sütü ve propolis üretimini daha da artırmalıyız” dedi.

Bornova’da “Dünya Arı Günü” buluşması

Desteğimiz artarak devam edecek

Tarım ve hayvancılık konusunda yerel üreticiye verdikleri desteğin artarak devam edeceğini belirten Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, “Bornovamız 12 eski köy yerleşimi ile ciddi anlamda üretim potansiyeline sahip. Belediye olarak hayata geçirdiğimiz projelerle bu potansiyeli harekete geçireceğiz. Arıcılık da bunlardan biri. Verdiğimiz teorik eğitimler, Kayadibi’ndeki arılığımızda gerçekleştirdiğimiz pratik eğimler ve ücretsiz olarak sağladığımız malzeme desteğiyle üreticilerimizin yanındayız” diye konuştu.Bornova’da “Dünya Arı Günü” buluşması

Bu haber ilgini çekebilir ->  Torbalı'da “Böcek” için soruşturma başladı
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.