“Bornova Afete Hazırlanıyor”

“Bornova Afete Hazırlanıyor”
  • 18 Ağustos 2017 11:23
  • A+
    A-

Bornova Belediyesi 17 Ağustos Depremi’nin yıldönümü nedeniyle deprem gerçeğini vatandaşa anlatan etkinlikler düzenledi. Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde vatandaşları bilinçlendirmeye yönelik olarak hazırlanan görsellerin yer aldığı sergi açılırken,  Bornova Belediyesi Kültür Merkezi’in de “Bornova Afete  Hazırlanıyor” Paneli düzenlendi. Ayrıca Büyükpark içinde kurulan stantlarla vatandaşların deprem konusunda bilinçlenmesi sağlandı. Panele katılan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila stantları da gezerek derneklerin çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Bornova Belediyesi, 17 Ağustos Depremi’nin yıl dönümünde düzenlediği etkinliklerle vatandaşları deprem konusunda bilgilendirdi. Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde vatandaşları bilinçlendirmeye yönelik olarak hazırlanan görsellerin yer aldığı sergi açılırken,  Bornova Belediyesi Kültür Merkezi’n de “Bornova Afete Hazırlanıyor” Paneli düzenlendi.

Panele, DEÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeoloji Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Yalçın Koca, DEÜ Jeofizik Mühendisliği Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Orhan Polat, İnşaat Yüksek Mühendisi Abdullah Uzun, DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman ile Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı ve Bornova Belediyesi Deprem Etüt Merkezi’nden  Sinancan Öziçer konuşmacı olarak katıldı. İnşaat Mühendisi Selma Nalbantoğlu yönetimindeki panelde deprem gerçeği ve depreme karşı alınabilecek önlemler ele alındı. Uzmanlar, İzmir ve Bornova’nın durumu afete karşı yapılanlar ve yapılması gereken düzenlemelerle ilgili bilgiler verdi.

“Bornova Afete Hazırlanıyor”

Bornova’da tedbirler alınıyor

Panelin açılış konuşmasını yapan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, 17 Ağustos 1999‘da  yaşanan depremin büyük acılara neden olduğunu hatırlatarak, “Aradan 18 yıl geçmesine rağmen yaşanan acılar unutulmuyor” dedi. Başkan Atila, “Hergün deprem gerçeği ile yaşıyoruz. Yönetmeliğimizi, binalarımızın sağlamlığını ve yapı faaliyetlerimizi etkinleştirerek yeni yönetmelikler çıkarıyoruz. Artık yeni ve sağlıklı binalar yapılıyor. Biz Bornova Belediyesi olarak binaların denetlenmesinde ruhsat verilmesinde dikkatli olmaya çalışıyoruz. ”diye konuştu. Afet gönüllülerini  ve Afet Toplanma Alanları’nın sayısını yükseltmek için yürütülen çalışmaları da anlatan Başkan Atila, “11 olan Afet Toplanma alanlarımızın sayısını 60’a çıkardık. Deprem olmasını arzu etmiyoruz. Ama böyle bir durumda da hep
birlikte yetişmiş insan güzcümüzle hazır olmak istiyoruz”dedi.

İMO İzmir Şube Başkanı Gürkan Erdoğan, Bornova Belediyesi’ne yaptığı çalışmalarla insanları bilinçlendirdiği için teşekkür ederek, “İzmir’de yaptığımız anketlerde insanların yüzde 80’înin yaşadığı yapının depreme dayanıklılığı konusunda bilgisi yok.  Bu çok ciddi bir rakam. Bununla ilgili yaptığımız başka bir çalışmada ise proje üreten 180 inşaat mühendisine yapı denetimini sordu. Bunların yüzde 65’i sorunlu olduğunu söylerken gerisi sessiz kaldı. Bakanlığın bu işe müdahale etmesi gerektiğini düşünüyorlar” dedi.

Bornova Belediyesi Deprem Etüt Merkezi’nden  Sinancan Öziçer ise yaptığı konuşmada Bornova Belediyesi’nin afet toplanma alanlarını ve Afet Gönüllüleri Topluluğunun kurulması konularında bilgi verdi. Öziçer, “Belediye bünyesinde 1032 kişiden oluşan Afet Gönüllüsü topluluğu kurdu. Ayrıca 2 pilot mahallemizde de afette gönüllü olarak yardım etmek isteyecek vatandaşlarımıza eğitimler verdik “diye konuştu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Buca Belediyesi Zeki- Metin Sahnesi yenilenen yüzüyle sanatseverleri ağırlayacak

Yapılaşmada yer seçimi önemli

Panel konuşmacılarından Prof. Dr. Yalçın Koca,İzmir’in jeolojik yapısı ve fay hatlarına dikkat çekerek, kentsel yapılanmalarda yer seçiminim önemini vurguladı. Koca, “Bornova bir çöküntü ovası. Burada 2 fay bulunuyor. Biri Bornova fayı diğeri ise İzmir fayının devamı“ dedi. İzmir’de deprem istasyonları olduğunu anlatan Doç. Dr. Orhan Polat, depremin bir bilinmeyen olduğuna dikkat çekerek, “Depremi anlamak için kaynağına inilmesi gerekli. Bizim İzmir Büyükşehir Belediyesi ile 2008 yılından bu yana yaptığımız çalışmalar sayesinde artık, İzmir’in bir çok yerine Sismik gözlem istasyonları bulunuyor. Elimizdeki bu teknoloji ile gerçekleşen depremin derinliğini hemen öğrenebiliyoruz” diye konuştu.

 Afet toplanma alanlarının  önemli olduğunu ifade eden İnşaat Yüksek Mühendisi Abdullah Uzun, ise “Marmarada yaşanan deprem bize bunu bir kez daha gösterdi. Eksiklerimizi belirlememizi sağladı” diyerek Afet gönüllüleri projesinden bahsetti. Bornova Belediyesine ve Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’ya yaptığı çalışmalar için teşekkür eden Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman, Afet yönetimi konusunda bilgi verdi. Yerel yönetimlerin afet konusunda çalışmalara önem vermesi gerektiğini de ifade etti.

Stantlarla vatandaşlar bilgilendirildi

Ayrıca Bornovalılar Büyükpark içinde kurulan stantlarla da deprem hakkıda broşürler ve bilgilendirici materyaller dağıtıldı. İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), İzmir Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Türk Kızılayı, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası, AKUT, Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Konak Şb. ve İzmir Afet Derneği tarafından açılan stantlara gelen vatandaşlar, afetler hakkında merak ettikleri soruları  sorma şansı buldu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.