“Belediye başkanlarımız tarih yazıyor”

“Belediye başkanlarımız tarih yazıyor”
  • 13 Mart 2021 21:45
  • A+
    A-

İzmir’de düzenlenen “Yaşanabilir Kentsel Dönüşüm Çalıştayı”nda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’i depremden korumak için attıkları adımlardan dolayı belediye başkanlarına teşekkür etti. Kılıçdaroğlu, “Bütün engellemelere rağmen belediye başkanlarımız tarih yazıyor. Bu tarihi gelecek kuşaklar çok daha güzel bir şekilde öğrenecek” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından üç ilke üzerinden yürütülen kentsel dönüşüm modelini yaşanabilir bir kent için örnek gösteren Kılıçdaroğlu, “Amacımız kentsel dönüşümle oraya çıkan rantı halk için kullanmak. Belediyelerimiz bunun için çalışıyor” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye’nin deprem gerçeğini göz önünde bulundurarak yaşanabilir kent kültürünün korunacağı alternatif kentsel dönüşüm modellerini belirlemek için “Yaşanabilir Kentsel Dönüşüm Çalıştayı” düzenledi. İzmir’in Karşıyaka ilçesinde Deniz Baykal Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştayın açılış konuşmalarını Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Örnekköy’deki  kentsel dönüşüm alanında yapımına başlayacağı 2. etap kapsamındaki konut ve işyerlerinin temelini atan Kılıçdarolğu temal atma töreni sonrası çalıştaya katıldı.
"Belediye başkanlarımız tarih yazıyor"
Rantı halk için kullanacağız
Açılış töreninde konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, betona dönüşen kentler ve deprem kuşağında depreme dayanıklı olmayan yapılar nedeniyle kentsel dönüşümün önem kazandığını söyledi. Herkesin rahatça yaşabileceği kentler inşa edecek bir kentsel dönüşüm markası yaratmak için çalışma başlattıklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Her kent kendi rantını yaratır. Rantsız kent olmaz. Rantı yaratan temel unsur planlamadır.  Bir yol yaparsınız, park yaparsınız binanın değeri artar.  Soru şu: Rantı kimin için kullanacağız?  Bir avuç kişi için mi  yoksa kentte yaşayan insanlar için mi? Biz sağlıklı bir planlama ile  kentsel dönüşümle ortaya çıkan rantın halk için kullanılmasını istiyoruz.  Bütün amacımız bu çerçeveye dönük” dedi.

"Belediye başkanlarımız tarih yazıyor"

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm ilkeleri önemli
Yaşanabilir kentsel dönüşümün doğayla ve engelli kullanımına uygun olması gerektiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız kentsel dönüşümde üç temel ilkelerinden bahsetti.  Kentsel dönüşüm yapıyorsak uzlaşma olması lazım. Orada yaşayan insanların iradelerini beyan etmeleri gerekiyor. Sonra tabi bu insanları kentin dışına sürmemek gerekiyor.  İstanbul’da bunun çok örneklerini gördük. Rantın büyük olduğu yerlerde insanlar kentin varoşlarına sürüldü; o  bölgeye farklı insanlar getirildi. Ranttan onlar yararlandı. Rant varsa orada yaşayanlara hakkını teslim etmek gerekiyor. İkinci ilke sanırım bu. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından buna özen gösteriliyor.  Bu ilkeler önemli. Bu ilkelerden yola çıkmak gerekiyor ve bu ilkeleri bir şekliyle hepimizin yapması gerekiyor. Kentsel dönüşüm yaparken bir sürü şikayet ortaya çıkıyor. Özellikle İstanbul’da. Vatandaşların mü teahhit üzerine düşeni yapmadığı zaman hakkını arayacağı makam yok. Burada da İzmir Büyükşehir Belediyesi çok önemli ilke kararı aldı. Vatandaş doğrudan bir kamu kurumuna,  en güvendiği kuruluşa, seçtiği belediye başkanı ve belediye ile muhatap oluyor. ‘Benim hakkım yenir mi, elimden alınır mı?’ diye bir kaygıya kapılmıyor. Bu da bizim üçüncü ilkemiz. Bu üç ilke çerçevesinde kentsel dönüşüm yapıldığı zaman orada yaşayan sakinler için yaşanabilir kent gerçeği ortaya çıkıyor.”

“Belediye başkanlarımız tarih yazıyor”
Konuşmasının sonunda İzmir’i yaşayan bir kente dönüştürmek ve deprem felaketinden korumak adına atılan adımlardan dolayı belediye başkanlarına teşekkür eden Kılıçdaroğlu, “Bütün engellemelere rağmen belediye başkanlarımız tarih yazıyor. Bu tarihi gelecek kuşaklar çok daha güzel bir şekilde öğrenecekler. Rantın nasıl hakça paylaşıldığını, belediye tarafından halka nasıl yardım edildiğini, sorunların nasıl giderildiğini, sorunlar giderilirken sorunu yaşayanlardan sorunun  nasıl dinlendiğini geniş kitlelere aktarmış olacağız” şeklinde konuştu.

Akın: “Yerinde ve toplum yararına dönüşüm önceliğimiz”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, kentsel dönüşümle ilgili teorik ve uygulamaya dönük faaliyetlerde bulunduklarını belirterek, “İktidarımızda kentsel dönüşümün yaşanabilir olması için alternatif projeler hazırlıyoruz. Dünyadaki başarılı örnekleri ele alıp mevzuatın aksayan yönlerini ayrı ayrı değerlendiriyoruz. Bugünkü çalıştayda uygulayacıların, akademisyenlerin görüşlerini alarak sonuç bildirgesi ile açıklayacağız. Geleceğimiz olan çocuklarımızın yaşam standartlarını yükseltmek istiyoruz. Yerinde ve toplum yararına dönüşüm olmazsa olmaz ilkemiz. İktidarın uygulamaları kentsel dönüşümü, anlaşmadan evinden çıkarılmak ve uzaklara taşınmak anlamına getirmişti. Yıllarca süren çalışmalara rağmen evine kavuşamamak, kavuştuğu zaman yaşanabilr olmaktan uzak ev ve çevre ile karşılaşmak vatandaşları kent sel dönüşümden uzaklaştırdı. Ancak belediyelerimizin ilkelerimiz doğrultusunda yaşama geçirdiği uygumaları bu endişeleri kurtarmaya neden oldu. İktidarımızda her bölgenin ihtiyaçlarına göre ama ana ilkelerimizden sapmadan tüm ülkede  yaşanabilir kentsel dönüşüm anlayışını egemen kılacağız”dedi.

Halkımızı ranta kurban etmiyoruz
Başkan Soyer, konuşmasında kentsel dönüşüme bakışlarını, İzmir’in yerinde dönüşüm modelini ve sonuçlarını aktardı. İzmir’de kentsel dönüşüm uygulamalarını uzlaşma esaslı, yerinde ve adil, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güvencesinde olmak üzere üç özgün ilkeyle hayata geçirdiklerini aktaran Soyer, “Türkiye’de örneği olmayan bu yaklaşımımız sayesinde halk ile müteahhit asla karşı karşıya gelmiyor,  bu alanlarda oluşan değer artışını hak sahiplerine, buranın bölge halkına paylaştırıyoruz. Özetle İzmir’de dönüşümü adil, sağlam, güvenilir, zahmetsiz, hesaplı ve şeffaf yürütüyor, halkımızı ranta kurban etmiyoruz” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Emekliler Ankara'ya yürüyor; Geçinemiyoruz!

Dönüşümde kolaylık
30 Ekim İzmir depremi sonrası tespitlerini de paylaşan Başkan Soyer, kentteki yapı stoğunun büyük bir kısmının dönüştürülmesi gerektiğini, bunun ülkedeki diğer büyükşehirler için de geçerli olduğunu dile getirdi. Kentsel dönüşümün sadece gecekondu, ruhsatsız ve kaçak yapıların olduğu bölgelerde yapılması gerektiği kanaatinin değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Soyer, şunları söyledi:
“30 Ekim depremi sonrasında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 1998 sonrasında ruhsat alan veya riskli kabul edilen yapıların dönüşümü için kolaylık sağlayan bir düzenlemeyi, 1 Mart’taki İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantımızda, oy birliğiyle geçirdik. Türkiye’ye örnek olacak bu usul ve esaslar sayesinde, depremde evleri hasar gören yurttaşlar, yeni yapacakları konutlarda hak kaybı yaşamayacak. İzmir’in tüm yapı stoku envanterini çıkarmak için ise İnşaat Mühendisleri Odası ile protokol imzaladık ve çalışmalara başladık.  2021 bütçemizden bunun için 200 milyon liralık kaynak ayırdık. Amacımız İzmir’deki tüm binalar için depreme dayanıklılık, zemin ve bina niteliğini gösteren bir yapı karnesi oluşturmak. Bunun yanında depremden etkilenen 5 bin 800 orta hasarlı hane için bir model geliştiriyo ruz. Evleri orta hasarlı olup mevzuattaki eksiklik nedeniyle yardım alamayan vatandaşlarımızın da derdine derman olmak için Dünya Bankası ile de görüşmelerimiz sürüyor. Bu konuda çok yakında mağdur olan hemşerilerimize müjdeli bir haberi paylaşacağım.”

Tıkır tıkır çalışıyoruz
Şimdiye kadar 2 bin 200 bağımsız birimin inşaatını başlattıklarını dile getiren Soyer, “Hak sahiplerinden 345 bin metrekare tapu devri aldık. Yaklaşık bin bağımsız bölümün anahtar teslimini yaparak mülkiyet tapusu ile hak sahiplerine teslim ettik. İZBETON ile bin bağımsız birikin yapımı için protokol imzaladık. Bin 218 bağımsız birimin kat karşılığı ihalesini yaptık. Yaklaşık 4 bin 600 bağmısız bölümün de tüm uzlaşma, devir, tapu ve imar uygulamalarını tamamlayarak yapım ihalesine hazır hale getirdik. Özetle İzmir’in 6 farklı bölgesinde, yerinde dönüşüm şantiyelerimizle tıkır tıkır çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Hedefimiz İzmir’i dirençli şehir yapmak
Soyer,  bir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yegane gayesinin yurttaşlarının yaşam hakkını korumak olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Bütüncül ve adil bir planlamayla afetlere dayanıklı, doğaya ve kültürümüze saygılı bir dönüşüm tesis ederek, İzmir’i dirençli bir şehir yapmak. Bu çalıştayın bu hedeflerimize önemli katkılar sunacağına tüm kalbimle inanıyor,  bizleri onurlandıran Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere her birinize en içten teşekkürlerimi sunuyorum”.

Kimler katıldı?
Çalıştaya CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun, Ali Öztunç, Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, PM üyeleri Rıfat Nalbantoğlu, Devrim Barış Çelik, Ednan Arslan, Semra Dinçer, milletvekilleri Tacettin Bayır, Bedri Serter, Kani Beko, Mahir Polat, Özcan Purçu, Sevda Erden Kılıç, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, TBMM İYİ Parti Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, CHP İl Başkanı Deniz Yücel, belediye başkanları, kentsel dönüşüm konusunda uzman akademisyenler, Ankara, İzmir ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile meslek odalarının temsilcileri katıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.