Başkan Koştu Çağrısını Yineledi: “Açılan Davalar Geri Alınsın, Muhalefetten İyi Niyet Bekliyorum”
Radyo Romantik Türk’te yayınlanan Necati Bahçeci ile Gündem programının bu haftaki konuğu Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu oldu.
Başkan Koştu, Bergama’da yapılması planlanan millet bahçesini anlatarak, proje üzerindeki iddialar ve davalara ilişkin konulara açıklık getirdi. Ayrıca Bergama’da yaptıkları ve yapacakları birçok proje hakkında bilgi verdi.
“Bu Muhalefetin de Projesiydi”
İçerisinde yeşil alan ve ticari alanların bulunacağı millet bahçesinden ve sürecinden bahseden Başkan Koştu, “Başlangıçta yapacağınız işler sonuca tekabül eder. Eğer projelerinizin fizibilitesini, finansmanını hazırlayamazsanız sonuca gidemezsiniz. Biz bu süreçlerin hepsini tamamladık. Güzel Bergamamızı daha da güzel bir hale getirmeye çalışıyoruz. Bu yalnızca bizim değil, muhalefetin de 2-3 dönemdir söz verdiği bir projeydi. Biz Allah’ın izniyle hayata geçiriyoruz. Bu zor bir projeydi. Bergama’nın merkezinde 57 bin metrekarelik bir yeşil alandan bahsediyoruz. Eski stadyumun, kapalı spor salonunun olduğu ve şu an insanların pek kullanamadığı bir alan burası. Mülkle ilgili sıkıntılar ve efsaneler vardı. Devredilemeyeceğine ve satılamayacağına dair. Biz bunları çözdük. Herkesin faydalanabileceği bir alan yaratalım dedik. Hem de Bergama’nın ortasında, ciddi bir trafik sorunu var. Proje sadece park projesi değil. Çevresindeki yolları da içeren kapsamlı bir proje. Yeraltı otoparkıyla otopark sorunu da çözebileceğimiz bir proje. Bunu hep beraber çözelim istedik. 2020 yılının mart ayında devir işlemlerini bitirdik. Tapuyu aldık. Projelendirme işlerini başlattık. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçeleriyle yapmamız mümkün değildi. Yeraltı otoparkı ve sosyal donatılarıyla beraber yaklaşık 80 Milyonluk bir projeden bahsediyoruz. 2020 nisan ayında projelendirme çalışmaları başladı. Ben de Bergama Belediye Başkanı olarak bu projeye dahil oldum. Bu projenin yapılmasında en başından beri içindeydik. Bütün mimarlarımız, mühendislerimiz, Sivil toplum kuruluşlarımız ve oda başkanlarımızı topladık. Fikirleriniz varsa paylaşın, biz de bunu projeye yansıtalım dedik. Bergama’da yaşayan mimarlarımızı bir araya topladık. Belediye meclisindeki diğer siyasi partilerin grup başkan vekillerini de topladık. Hep beraber projeyi daha güzel hale getirelim dedik. Proje olgunlaştıkça kendileriyle paylaştık. 1.5 yılı aşkın böyle bir süreyi geçirdik. İhale ağustosta yapıldı. Ekim ayında anlaşma imzalandı” dedi.
“Muhalefetten de İyi Niyet Bekliyoruz”
Belediyeye ait mülklerde bulunan esnaf kiracıların açtığı davalardan bahseden Başkan Koştu, spekülasyonlara şöyle açıklık getirdi: “Burada bizim kiracımız olan, belediyeye ait işyerlerinde bulunan 86 tane esnafımız var. Seçim öncesinde de esnafı mağdur etmeyeceğimizi söylemiştik. Sizlere de bu proje içerisinde yer açacağız dedik. Şehir merkezinden bahsediyoruz. Ciddi bir yoğunluk var, burada alan açmak kolay değil. Sayın Bakanımızla defaatle görüşmüştük. Esnafa alan açalım dedik. Sayın Bakan’ın altındaki bürokratlar Bakanımızın bunu kabul etmeyeceğini, verilen yetkiler çerçevesinde alan açılabileceğini söylediler. Projenin üzerinde konuşmaya başladık. Emsal yüzde 5 idi, yüzde 10’a çıkardık. 2 bin ve bin metrekare metrekare civarında iki alanımız var yeşil alanların yanında. Bunları ticari alana çevirdik. Ortada 20 katından daha büyük bir yeşil oluşturduk. Şehircilik ilkelerini bozmadık. Sayın bakanımız bu planı kabul etti. Bu arada Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile de görüşmelerim oldu. Sizlerin de olumlu görüşlerinizi bekliyoruz, bu projeyi hızlı bir şekilde yönetelim dedik. Maalesef itirazlar oldu. Olumlu görüş verilmemenin yanında davalar açıldı. Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası davalar açtı. Büyükşehir Belediyesi planlamayla ilgili davalar açtı ve bir de şahıs davası var. Mahkeme ve proje süreci devam ediyor. çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın TOKİ vasıtasıyla açmış oldu ihalenin sonucunda inşaat başladı. Ben de esnaf çocuğuyum, esnaflarla görüşmelerimiz de devam ediyor. Burada tüm Bergamalıları da düşünmek lazım. Bergama 105 bin nüfuslu bir ilçe. Orada yeşil alan, yürüyüş alanları, spor alanları yani sosyal donatı alanları da oluşturmak durumundayız. Mağduriyetleri gidermek adına gençlere, yaşlılara, esnaflara bir alan yaratmak için bu projeyi geliştirdik. Muhalefet bazı çıkışlarda bulundu. Yüzde yüz herkese istediğini veremeyebiliriz. Ama aynı lokasyon içerisinde yeni alanları oluşturduk. Çağrımı yineliyorum; Projenin akamete uğramaması, açılan davaların geri alınması, Bergamalıların bu hizmetle tanışması, Bergama’ya gelen turistlerin, misafirlerin güzel bir alanla tanışması için Bergama’ya bu alanı kazandıralım. 57 bin metrekareyi Bergamalılara kazandıralım istiyorum. Biz iyi niyetimizi koruyoruz ama muhalefetten de bu konuda iyi niyet bekliyoruz. Bu hizmetin Bergama’ya kazandırılması hepimizin kazancı. Sadece Cumhur İttifakı Belediye Başkanı Hakan Koştu bu hizmeti yapıyor diye bakıp buradan bir şey beklemesinler. Destek versinler ki bu proje herkesin kazancı olsun. Bu proje onların da kitapçığında vardı. Bu görüntüden hangi siyasi, hangi vatandaş, hangi misafir memnun? Yıllarca böyle bir yeri değerlendirmemiz çok büyük bir kayıp.”
“Projeyi ortak Noktada Birleştirdik”
Muhalefetin kendi içinde fikir ayrılıkları olduğunu belirten Başkan Koştu, “Sağduyulu, CHP’ye oy vermiş vatandaşlar, kendi teşkilatlarındaki birçok kişi bu şekilde projenin hayata geçmesini de istiyor. Sayın Tunç Soyer’in “hepsi yeşil alan olsaydı itiraz etmezdim” diye bir söylemi de var. Öte yandan CHP2nin sayın milletvekillerinin “Esnafı sokağa atıyorsunuz” söylemleri de var. Hangi biri? İki üç farklı söylem var. Hem yeşil alan, hem esnafa alan hem de trafiği düzenleyecek alan var. Biz bu projeyi ortak noktada birleştirdik” şeklinde konuştu.
“Böyle Giderse Proje Yarım Kalacak”
Esnaf çarşısının başlatabilmesi için mahkeme kararının çekilmesi gerektiğini belirten Başkan Koştu, . “Ben 6 ay içerisinde yapıp teslim ederim dedim esnaf vatandaşlarımıza. Bu proje kolay bir proje değil, süremiz daralıyor. Yapmak zorundayız, sözümüz var. Böyle giderse proje yarım kalacak. Parti olarak da gelenek olarak da işimizi yarım bırakmaktan hoşlanmayız. Başladığımız işi bitirmek durumdayız. Biz buradaki dükkanları riskli yapı statüsünden dolayı değişime tabi tuttuk. Buradan bir kira yardımı alacaksınız dedik. Pandemide belediye olarak gelirlerimiz çok düştü, giderlerimiz 2 kat arttı. Bu kredi kullanma şansımızı kullanmak istiyoruz. Sözleşmedeki maddeden bizi niye çıkardınız dediler. Sözleşmedeki maddeden sizi çıkarsaydık, bu imkanlardan yararlanamazdık. Bizden önceki yönetim tarafından yapılan kira sözleşmesinde 18. madde açık: Belediye burada herhangi bir proje gerçekleştirdiğinde yer göstermeksizin sizi tahliye etmek durumundadır. Bunun kamu menfaatine dönmesi için riskli yapı statüsü üzerinden devam ettik. Yapılabilecek tüm imkanları sunduk. Zaman anlamında, mekan anlamında herkese imkan sunmaya çalıştık. Tamamını ticari alan yapsaydık orası bir AVM’ye dönmüş olacaktı. Tamamını yeşil alan yapsaydık esnaf mağdur olacaktı. Biz orta yolu bulduk. Vatandaş da burasının bir an önce yapılmasını istiyor. Gözümüze hiç hoş gelmeyen bir görüntü. Geçtiğimiz gün bir teyzemizle konuştum, “50 yıldır burada oturuyorum, oraya bir adım atmadım” diyor. Böyle bir alandan neden herkes faydalanmasın? Hepsine bir çözüm getirdik. İnşallah bu proje Bergama’nın yüz akı olacak. Üzerinde mahkemelik bir konu olduğunda işlerimiz ağır gidiyor” diye konuştu.
“Bunların Üzerine Gideceğiz”
Bergama Millet Bahçesi’nin inşaat alanında tarihi eser çıktığı iddialarına yanıt veren Başkan Koştu, bu iftirayı atanlara dava açacığını söylemişti. Başkan Koştu, “Her projede böyle sulandıranlar çıkıyor. Onlar ortaya her türlü yalanı, dolanı ortaya atıyor. Biz kamuoyuna açıklamamızı yaptık. Biz bunları söyleyelim de düzeltene kadar zaman geçsin diye düşünüyorlar. Bunların da üzerine gideceğiz. Bunlar doğru şeyler değil. Hakkımızı hukukumuzu Bergamalıların adına arayacağız” dedi.
“Bergama Belediyesi’nin Gelirini Arttıran Projeler Yapıyoruz”
Bergama Belediyesi’nin 2022 yılı için bütçesinin 277 milyon 580 bin TL olduğunu söyleyen Başkan Koştu, bütçeyi nasıl yönetmeyi planladıklarını da şu sözlerle aktardı: “Gelirlerimiz pandemi döneminde çok düştü. Bu tüm belediyeler için geçerli. Giderlerimiz iki kat arttı. 2022 bütçesini yaparken, projelendirdiğimiz işleri ete kemiğe büründürmemiz gerekiyor. Geçen senenin iki katı bir bütçe oluşturduk. Geçmişten aldığımız bir borç yükümüz de var 130 milyonluk. Kendi mülklerimiz üzerinde hacizler de mevcut. Bunları taksitlendirdik. Taksitlerimizi ödüyoruz. Borcu ödenebilir, aynı zamanda yatırım yapabilir konumda olmamız için bazı önlemler almak gerekiyor. Gayrimenkul satışı yapmamız gerekiyor, borçlanmamız gerekiyor. Kendi gelirlerimizi arttıran yatırımlar yapmamız gerekiyor. 2021 yılında yaptığımız bir yatırımdan bahsedeyim; güneş enerji santrali. Bergama Belediyesi’nin gelirlerini arttıran bir proje bu. Yaklaşık 8 milyonluk bir yatırım. Kredi kullandık. Belediyenin aylık elektrik tüketimini karşılıyor. Bu da ayda yaklaşık 400.000 TL’ye tekabül eden bir gelir. Bunları yapmazsak Bergama Belediyesi kan kaybetmeye başlar. 2022 de yapacağımız bir yatırım daha var. Tarım Bakanlığımızla ortaklaşa gerçekleştireceğimiz meyve sebze kurutma merkezi. Hem üreticimiz, hem belediye hem vatandaş kazansın. Malı alıp işleyip paketledikten sonra satarken bir kar marjımız olacak. Bugüne kadar bunlar düşünülmemiş ama bunları ileriye götürmemiz gerekiyor. Dengeli bir bütçeyle birkaç yıl içerisinde kendi ayakları üzerine basan bir ilçe haline dönüşeceğine dair inancım sonsuz. Minimum yüzde 30-40’ı, hatta belki daha bile fazlası yatırım bütçesi olacak. Yatırıma yönelik, planlı borçlanma da yapabiliriz.”
Bergama’ya Doğalgaz Müjdesi
Başkan Koştu, Bergama’daki doğalgaz çalışmalarının hızlı ilerlediğinden bahsederek, “14 ay önce Bergama’da doğalgaz yoktu desek yeridir. 2022 yılına Bergama merkezde yüzde 80 oranında tamamlanmış olacak. Geri kalan kısmı sit alanı olan alanlar. Onları da aşarsak yüzde 100’ü tamamlamış olacağız. Doğalgaz çevreci, temiz ve ucuz bir enerji. Yollarımız da bu süreçte maalesef kevgire dönüyor. Altyapıyı bitirip üst yapıyı yapacağız. Bir yıl daha sabredin, biten noktalarda zaten asfalt çalışmalarını başlattık. Bergamalılar en güzeline layık. Kaldırımıyla, peyzajıyla, aydınlatmasıyla, tarihi şehir kimliğine yakışan cadde ve sokaklarıyla Bergamalıları buluşturuyoruz” dedi.
“Bergama Dünyaya Açılacak Demiştik”
Bahçeci’nin, ulaşım sorunu çözüldükten sonra Bergama’ya yapılacak olan yatırımların artacağına dair sözlerini hatırlatması üzerine Başkan Koştu, şunları kaydetti: “Göreve geldiğimizde Bergama’nın kabuğunu değiştireceğini söylemiştik. Bergama yeni bir vizyon ve görselle tüm dünya pazarına açılacak demiştik. Sayın Cumhurbaşkanımız 2020 şubat ayında Kuzey Ege Otoyolu’nu açtı. Bu yolu kullanıyoruz. İzmir İstanbul otoyolu da açıldı. Ona da Soma bağlantısından ulaşabiliyoruz. Yatırımcı bunları gördü. Bununla ilgili de girişimler tamamlanınca her yol Bergama’ya çıkıyor. 14 ay önce Bergama Organize Sanayi’de doluluk oranı yüzde 25 idi. Şu anda yüzde 100’e geldik. Bu bizim için çok büyük bir sevinç kaynağı. Yeni genişleme alanlarıyla Bergama’yı, Organize Sanayi’yi daha da büyüteceğiz. Organize sanayide yeni yatırımcılar olması, yeni iş ve aş kapıları demek. Bunun yanında 2.5-3 yıldır takip ettiğimiz bir proje de hayata geçti. Sayın Cumhurbaşkanımız imzaladı, resmi gazetede de yayınlandı. Serbest Bölge’nin ilanı. İzmir’de Gaziemir’de bir serbest bölgemiz var. 2. Serbest bölge de Bergama’da olacak. Bergama’daki Serbest Bölge hızlı bir şekilde büyüyecek. Yatırımcısı hazır. Uluslararası firmalar da gelecek. Bir anda bölgenin kaderini büyük ölçüde değiştirecek.”
“İkinci Etap TOKİ Projesi Başlayacak”
Bergama’daki İlk etap TOKİ’nin bitmek üzere olduğunu kaydeden Başkan Koştu, “Anahtarlar teslim edilecek. Bergama’nın girişinde, değerli bir arazide yapıldı. 274 konut var. Bu biterken biz boş durmadık. İkinci, üçüncü, dördüncü etap nasıl yapılır derdi içine girdik. Yeni bir alan lazımdı. 325 metrekarelik bir hazine arazisi vardı. Bunun 275 metrekaresinin hazineden TOKİ’ye devri için Ankara’ya 6 ay mekik dokuduk. Sayın bakanımız, emlak genel müdürümüz TOKİ başkanımız ve başkan yardımcımız büyük destek verdiler. Genel Başkan Yardımcımız Sayın Hamza Dağ, milletvekillerimiz ve il başkanımız da çok destek çıktı. Konut fiyatlarının, inşaat maliyetlerinin arttığı bu dönemde ucuz konutu vatandaşlarla buluşturmak istiyoruz. Bu köprüyü kurup vatandaşlarımızın TOKİ’lerden faydalanmasını istiyoruz. İkinci etapta da yaklaşık 500 konut gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.
“İZBAN’ın Takipçisiyiz”
Başkan Koştu, İzmir’in en kolaylık sağlayan toplu ulaşım araçlarından olan İZBAN’ın Bergama’ya uzamasıyla ilgili yaptıkları görüşmeleri paylaştı. Diğer ulaşım yatırımlarından da bahseden Başkan, ”İZBAN ile ilgili, 2 hafta önce Sayın Ulaştırma Bakanımızın yanındaydım. Son 4 aydaki ikinci ziyaretimdi. Bergama ile ilgili bazı ulaştırma sorunlarımız var. İZBAN’ın Aliağa’dan Bergama ve Kınık’a bağlanması bizim için çok büyük bir avantaj. Bugün havalimanına inen bir misafir, Bergama’ya direkt gelebilecek. Bu bizim için çok büyük kolaylık. Aliağa içerinden geçiş noktasında birkaç sıkıntı var onları çözmeye çalışıyorlar. Şakran’da bitip Zeytindağı’nda başlayan kamulaştırma çalışmaları tekrar başladı. Önümüzdeki günlerde İZBAN inşaatının tekrardan başlayacağını umuyorum. Durumun takipçisiyiz. Sayın Bakan ile Bergama çevre yolumuz vardı. Sağolsun biz göreve gelir gelmez başlattı. Neredeyse yüzde 80 aşamasına geldi. Onun tamamlanması ve hizmete açılmasını talep ettik. Bergama’nın güneyinden geçen 10 km’lik çevreyolu, 2022 yılında hizmete alınacak ve Bergama içinde trafik yüzde 50 düşmüş olacak. Kozak çevreyolu projemiz de var. Bakanlığımıza sunduk. O da Bergama’nın görünümünü değiştirecek olan önemli bir proje” dedi.
“Katı Atık Bedellerini Toplamak Bize Külfet”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararla, İZSU’nun katı atık bedellerini toplamayacağı ve bunun ilçe belediyelerine etkisini anlatan Başkan Koştu, “Katı atık bedellerinin su faturalarıyla toplanması konusu gündeme geldi. Ben şahsi fikrimi sayın başkana ilettim. Bunu toplama gibi bir şansımız olmadığını, bize külfet getireceğini söyledim. Birçok belediye başkanımız da aynı şeyi söyledi. Neredeyse yüzde yüz aynı fikirdeyiz. Benim gördüğüm bu şekilde devam etmesi yönünde. Bizim katı atık bedellerimiz faturalarla toplanıyor. Bize zam yapılmaması noktasında bir şeyler söylendi ama çöpü toplamanın da bir maliyeti var. Üfe-Tüfe oranında, tabandan zam yaptık. 17 TL’den 20 TL’ye çıkardık. Birçok ilçenin de altında” şeklinde konuştu.
“Muhalefet Anlatmamıza Fırsat Vermedi”
Başkan Koştu, hali hazırda başlayan ve başlayacak olan projelerden bahsederek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Zeytinpark Projesini başlattık. Şehir merkezinde bir alan. Maalesef madde bağımlılarının mesken tuttuğu bir alandı. İçinde asırlık zeytin ağaçları var, ata yadigarı. O alanı projelendirdik. Hepsini koruyan bir proje geliştirdik. 23 nisanda bu projeyi bitirmeyi hedeflendiriyoruz. Restorasyon çalışmalarımız var. Bergama Antik Selinos Kanalı Projesi’ne de başladık. Bergama turizmini gelecekte etkileyecek çok önemli bir proje. Sayın Valimizle de konuştuğumuz projemiz var. Tarihi bölgedeki ana caddeyi sokak sağlıklaştırma, cephe iyileştirmeyle ilgili. İnşallah bu projeyi de mayıs ayında bitirip uygulamaya geçireceğiz. Sağlık Bakanlığımızdan 3 yıldır takip ettiğimiz Ağız ve diş sağlığı projemiz vardı. 4000 metrekarelik alan içerisinde ağız diş sağlığı, toplum ruh sağlığı ve aile sağlığı merkezinin de bulunduğu bir sağlık kompleksini hayata geçiriyoruz. Tarım ihtisas OSB’miz var. Sayın Tarım Bakanımız ve İzmir Ticaret Odası ile birlikte defaatle çalıştığımız, Bergama’nın gelirlerini arttıracak önemli bir proje. Maalesef muhalefet ÇED toplantısında çalıştırmadılar, anlatmaya fırsat vermediler. En az 2-3 bin kişinin çalışabileceği bir alan. Hayvan bakım, yem fabrikası, eğitim merkezi gibi birçok projenin olduğu nokta. Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile yaptığımız ile yaptığımız bir projemiz var. Sayın bakanla protokolü imzaladık. Bergamamıza güzel bir stadyumu da hediye etmiş olacağız.”