Balıklıova Krizinde Başkan Uyar Konuştu

Balıklıova Krizinde Başkan Uyar Konuştu
  • 21 Ocak 2016 09:22

Dün akşam saatlerinde Ege TV’de yayınlanan Ana Haber Bülteni’ne canlı bağlanan ve suskunluğunu bozan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Balıklıova’da 74 kaçak yapının yıkımıyla ilgili krize dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“İKİ HAFTA ÖNCE ORADA KİMSE YOKTU”
Konuyla ilgili yaptığı açıklamada kanunları uyguladığının ve yasalar çerçevesinde işlem yapıldığının altını çizen Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, “Belediye kanununa göre bir yerin kiralanabilmesinin tek şartı ihale açmaktır. Kanunlarla yönetilen Urla Belediyesi’nin burayı kiraya vermesi ve ruhsatlandırması mümkün değil. Biz belediyenin yapması gereken kanuni uygulamalara başladık. Encümen kararı ile idari yaptırımlara 2014’te başladık. Orada sadece 8 kişi Urla’da ikamet etmektedir. Yaz aylarında CHP İl Başkanlığı’nda gerçekleşen eylem sonrasında bu sayı 42’ye çıkmıştır. Burası ikinci ikametgah olarak kullanılan bir yer. İdari yaptırımlara karşı sırayla davalar açılmaya başlanmıştır. Sonrasında tekrar bir encümen kararı alındı. Dava açmak son derece doğal hakkınızdır. Ancak bunu durdurmanın tek şartı yargıdan çıkacak durdurma kararıdır. Aksi takdirde belediyeler yönetilemez. İki hafta önce tüm meclis üyelerimizle birlikte Balıklıova sakinleri ile oraya kahvaltı yapmaya gittik. Orada kimse yoktu” dedi.

“OLANLARI GÖRÜNCE AĞLADIM”
Uyar ayrıca, Bütünşehir Yasası ile birlikte köy muhtarlığından Urla Belediyesi’ne devredilen 164 parsel sayılı taşınmazdaki 74 yapının geçmişte İzmir Valiliği dahil olmak üzere çeşitli seferler kaçak olduğu gerekçesi ile mühürlendiğini hatırlattı. Alanda yıkım yapılmadığını da belirten Sibel Uyar, “Kamp alanı olarak kullanılan taşınmazda yapı sayısı 8 iken 74’e çıkıyor. Orası Balıklıova Köyü’nün malıdır. Belediye malları devlet malıdır. Kaymakamlık da bu işin içerisine girmiştir. Kanun gereği bu yapılar gecekondu statüsündedir. Ben bir yıkım yapmıyorum. Sadece kanunu uyguluyorum. Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana köylünün malı köylüde kalsın diyoruz. Burada yapılmak istenen budur. Yanlış bir uygulama yapsaydık, mülki idare amirimiz tüm birimleriyle burada olabilir miydi?” diye konuştu.

“EVSİZ KALANA ALTI AY BİZ BAKARIZ”
Yaşananlar sonrasında kendisinin de üzüldüğünü aktaran Başkan Uyar mağdur olacak yoksul vatandaşlara flaş bir öneri sundu ve yardım eli uzatarak, “Orada olanları görünce ağladım. Karda kışta kimsenin evini yıkmak gibi bir niyetim yok. Ben öyle bir insan değilim. Sadece işimi yapıyorum. Ben belediye kanunlarını uygulamaya çalışıyorum. Orası ikinci ikametgah olan bir yerdir. Yoksul insan var ise, kanun kapsamında Kaymakamlık ve Urla Belediyesi olarak biz onların altı aylık tüm giderlerini karşılamak için buradayız. Ben kimsenin evini yok etmeye çalışmıyorum. Urla’nın malını, halkın malını tekrar halka açmaya çalışıyorum” şeklinde konuştu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Karşıyaka’yı 23 Nisan coşkusu saracak!

TARTIŞMALARA NOKTA KOYDU, BALIKLIOVA İÇİN PROJESİNİ AKTARDI
Balıklıova’da rant sağlandığı ile ilgili eleştirilere de yaptığı açıklama ile nokta koyan Uyar, boşaltılacak alanın İzmir’e hizmet edecek bir proje ile yeniden ele alınacağını belirtti ve şu detayları aktardı: “Burada asla ve asla birine yandaşlık yapmak, birilerine çıkar sağlamak söz konusu değildir. Ben Urla’dayım, Urlalıyım, kaçacak yerim yok. İstenildiği zaman herkes bunun hesabını bana sorar. Burada bir köy tiyatrosu var. Biz orada bir amfi tiyatro planlıyoruz. Orada üretici, balıkçı insanımız çok. Yazları gece pazarı olacak kullanacağımız üretici pazarı yapacağız. Meydanı yok, tüm etkinliklerin yapılabileceği mini bir meydan yapacağız. Spor sahası, çocuk parkı, süs havuzları yapacağız. Balıklıova’ya, Urla’ya İzmir’e hafta sonları için bir yaşam alanı yaratacağız. Bunun haricinde hiçbir başka düşüncemiz olamaz. Biz sadece 74 kişinin değil, tüm İzmir’in kullanabileceği bir alan yaratmak istiyoruz. Bizim yapmaya çalıştığımız budur. Biz bir yıkım değil, sadece ve sadece kanunun bize emrettiğini yapıyoruz. Kanunla yönetiliyoruz. Eğer yaptığımız idari bir hata varsa, yargıya başvurabilirsiniz. Danıştay’dan son karar geldi. Benim amacım kimsenin evini elinden almak değil. Orada sağlıksız yapılar var, bir yangın çıksa bunun hesabını vermemem. Herkes orada yaşamak ister. Orada yaşamışlar, beli çok da haklılar ama, bu hukuksuzluk üzerine yasalarla yönetilen Urla Belediyesi’nin yapacak bir şeyi yok. Bu karda kışta böyle bir şey olması mümkün değil.”

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.