Bakanlıktan bildiri yayınlayan liselere yasal işlem!
Aralarında İzmir Bornova Anadolu Lisesi, İzmir Atatürk Lisesi ve Çiğli Fen Lisesi’nin de bulunduğu Türkiye’nin köklü liselerinden geçen haftalarda birbiri ardına bildiriler yayınlanırken, Milli Eğitim Bakanlığı, gelişmeler üzerine yasal işlem başlattı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İstanbul Erkek Lisesi’nde başlayan, Türkiye’nin farklı illerinde ve İzmir’de devam eden ‘bildiri’ yayınlanması ile ilgili harekete geçti.
Türkiye’nin köklü liselerinden geçen haftalarda birbiri ardına bildiriler yayınlanırken, Milli Eğitim Bakanlığı, gelişmeler üzerine yasal işlem başlattı.
Habertürk’ün haberine göre, önce İstanbul Erkek Lisesi, daha sonra Galatasaray, Cağaloğlu Anadolu, Vefa, Kadıköy Anadolu, İzmir Bornova Anadolu, İzmir Atatürk Lisesi, İzmir Çiğli Fen, Notre Dame de Sion, Ankara Gazi Anadolu, Samsun Anadolu ve Eskişehir Anadolu liseleri yayınladıkları bildirilerle gündeme geldi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bildirilerin yayınlanmasının ardından önemli bir adım attı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da “Liseleri karıştırmalarına izin vermeyeceğiz” diye tepki gösterdiği bildiriler konusunda MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, il müdürlüklerine uyarı yazısı gönderdi.
‘İMAJLARI OLUMSUZ ETKİLENİYOR’
Uyarı yazısında Tekin, “Öğrenci ve veli adı kullanılmadan basında yer alan bu bildirilerin öğrenci ve veli kaynaklı olmaktan çok bazı siyasi çevreler ve STK’lar tarafından organize edildiği anlaşılmaktadır. Son günlerde bakanlığımızın bazı güzide kurumlarının isimleri yazılı ve görsel medyada siyasi çıkar amaçlı kullanılarak yıpratılmakta ve dolayısıyla imajları olumsuz etkilenmektedir” ifadesini kullandı.
Müsteşar Tekin, söz konusu haberlerde okul adı belirtilmekle beraber öğrenci ya da personel adı geçmediğine dikkat çekti. İzin alınmadan öğrenciler ve kurumsal kimliği kullanarak okullar üzerinden bu mahiyette siyasi içerikli bildiri yayınlanmasının suç olduğunu kaydeden Tekin, okul yönetimi ve öğretmenlerinin taraf olmadığı bir konuda okul adının geçmesinin, niyetin provokatif ve öğrencilerin istismarına yönelik olduğunu ifade etti.
‘ÖĞRENCİLER İÇİNE ÇEKİLMEK İSTENİYOR’
Yazıda Tekin, “Öğrencilerimizin bu tarz eylemlerin içine çekilmek istenmelerinin iyi niyetli girişimler olmadığı görülmektedir” dedi. Tekin, söz konusu fiil ve davranışları yapanlar ile bunlara katılanlar hakkında mevzuat çerçevesinde işlem yapılmasını ve buna göre tarafların da sorumlu davranmalarını istedi.
BİLDİRİ FURYASI
İstanbul Erkek Lisesi’yle başlayan idarecilere yönelik protestolar Türkiye geneline yayılmıştı. Türkiye Liseliler Birliği’nin ‘Liselerde Gericiliğe Geçit Vermeyeceğiz’ başlığıyla imzaya açtığı bildiriye İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Ordu, Adana, Bursagibi farklı şehirlerden, aralarında Kabataş Erkek, Çankaya Anadolu, Fatma Talip Kahraman Anadolu İmam Hatip, Keçiborlu Anadolu İmam Hatip liselerinin de bulunduğu 371 okulun öğrencilerinden destek geldi. Bildiride şu ifadeler yer almıştı: “Okullarımızdaki çağdışı uygulamalar, müdür baskıları, engellemeler tüm liselerin ortak sorunu. Parasız, laik, bilimsel ve milli eğitim için mücadeleyi çoğaltmak geleceğimizi elimize almak hepimizin sorumluluğunda. İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi, Vefa Lisesi ve Cağaloğlu Anadolu Lisesi’ndeki arkadaşlarımızı kutluyoruz. Bütün bu mücadelelerin parolası çok açık: eylemlerin ortak paydası ve sırtımızı yasladığımız yegâne kuvvet Atatürk ve Cumhuriyetdeğerlerimizdir. Bugüne dek ne başardıysak bu parola yol ışığımız oldu, bundan sonra da böyle olacak. Kültürümüze ve tarihimize hep birlikte sahip çıkacağız. Bu büyük dayanışma, Türkiye’deki tüm liseleri birleştirecektir.”