Anayasa değişikliği teklifinin 7 ve 8’inci maddeleri de kabul edildi
Anayasa değişikliği teklifinin 7 ve 8’inci maddeleri de kabul edildi
Cumhurbaşkanlığı sistemini de içeren anayasa değişikliği teklifinin ilk yedi maddesinin ardından sekizinci maddesi de Meclis’te kabul edildi.
Sekizinci madde 340 kabul, 135 ret oyuyla geçti. Oylamaya 481 milletvekili katıldı. Beş boş, bir de geçersiz oy çıktı.
Sekizinci madde, cumhurbaşkanına ‘devlet başkanı’ sıfatı getirerek yürütme yetkisi verecek. Anayasanın ‘cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine’ ilişkin maddeyle, cumhurbaşkanına kararname çıkarma yetkisi, bakanlar kurulunu atama ve görevden alma, milli güvenlik politikalarını belirleme gibi yetkiler verilecek.
Yedinci maddede 482 oy çıktı
Yedinci madde için 482 milletvekili oy kullanırken, teklif 340 kabul, 136 ret, dört boş, iki geçersiz oyla kabul edildi.
İlgili madde cumhurbaşkanı seçilme kriterlerini ve görev süresini düzenliyor. Buna göre cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek, görev süresi beşer yıldan en fazla 10 yıl olabilecek. Cumhurbaşkanı, partili olabilecek.
İlk altı madde kabul edilmişti
* İlk madde için 484 oy kullanılırken, 347 vekil kabul, 132 vekil ret, iki vekil çekimser, iki vekil boş, bir vekil de geçersiz oy kullanmıştı.
Yargıyla ilgili ilk maddede yargının ‘bağımsızlık’ ilkesine ‘tarafsız’ ibaresi de eklenerek “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır” denmişti.
* TBMM’deki anayasa teklifinin milletvekili sayısını 550’den 600’e çıkartacak ikinci maddesi ise 343 oyla kabul edilmişti. Oylamada 133 ret, bir çekimser, iki boş ve bir geçersiz oy çıkmış tı.
* Üçüncü madde 485 vekilden 341’inin kabul 139’unun ret, üç vekilin boş, iki vekilin de geçersiz oyuyla kabul edilmişti. İlgili madde, seçilme yaşının 25’ten 18’e düşürülmesini öngörüyordu.
* Dördüncü madde 343 kabul, 139 ret, iki boş ve iki geçersiz oyla kabul edilmişti. İlgili madde cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin aynı anda ve beş yılda bir yapılmasını içeriyor.
* Beşinci madde oylamasına CHP’li vekiller katılmazken, oylamada 354 oy kullanılmıştı. İlgili madde 343 kabul, yedi ret, üç boş, bir geçersiz oyla kabul edilmişti.
Beşinci madde, “Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilânına karar vermek; milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilânına karar vermek ve Anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir” ifadelerini içeriyor.
* Teklifin altıncı maddesi 343 kabul, 137 ret, iki çekimser ve bir boş oyla meclisten geçmişti. Altıncı madde, yasamanın yürütmeyi denetlemesi ile Bakanlar Kurulu’na kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermesi, yasamanın görev ve yetkileri arasından çıkarılmasını öngörüyor.
Ne olmuştu
‘Başkanlık sistemi’ni de içeren anayasa değişikliği teklifine ilişkin maddeler, Meclis’te kurulan komisyondan AKP ve MHP’lilerin işbirliğiyle 29 Aralık 2016’da geçmişti. Komisyona 21 madde olarak gelen teklif, 18 maddeye düşerken, değişiklik teklifi 9 Ocak’ta Meclis’te görüşülmeye başlamıştı.
Gün boyu milletvekillerinin hararetli tartışmaları sürerken, gece saatlerinde Anayasa değişikliği teklifinin görüşülmesine geçilmesi oylanmış, 480 milletvekilinden 338’i kabul oyu kullanırken teklifin görüşmelerine geçilmişti.
Teklifin görüşülmesine 134 milletvekili ret oyu verirken iki milletvekili çekimser, beş milletvekili boş, bir milletvekili de geçersiz oy kullanmış, HDP’li vekiller oylamaya katılmamıştı.