Alsancak’taki tekel fabrikası, “sanat üretimi”ne geçiyor

Alsancak’taki tekel fabrikası, “sanat üretimi”ne geçiyor
  • 21 Mart 2019 08:45
  • A+
    A-

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, Alsancak’taki tarihi Tekel Sigara Fabrikası’nı “Kültür ve Sanat Kompleksi” olarak İzmir’e kazandırılacağını bildirdi.

Zeybekci, tarihi Havagazı Fabrikası’nda “İzmir Kültür ve Sanat Kompleksi” projesinin tanıtımını gerçekleştirdi.

Yerel seçimlerde kentin geleceğinin oylandığını aktaran Zeybekci, dünyanın yaradılıştan en güzel şehri olarak tanımladığı İzmir’in potansiyelinin ortaya çıkarılması gerektiğini, hazırladıkları 10 numara İzmir projelerinin yanı sıra, gerçekleşmiş yeni atılımlarla İzmir’i 21. yüzyıl şehirler yarışına dahil tekrar etmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

REKLAM ALANI

Bu kapsamda belediye başkanlarına önemli görevler düştüğünü aktaran Zeybekci, belediyecilik anlamında klasik hizmetleri vatandaşa sunmanın yanında, şehirle bütünleşen eserlerin de ortaya çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, “İnsanların nasıl barınma, yemek yeme, uyuma gibi temel ihtiyaçlarının dışında ruhunu besleyecek şeylere gereksinim duyuyorsa, kentler de nefes alınacak, onları diğer dünya şehirleriyle ortak paydalarda buluşturacak belli merkezlere ihtiyaç duyuyor. O merkezleri bünyesine kattıkça güzelleşiyor. 135 yıllık Tarihi Alsancak Tekel Sigara Fabrikası da o güzelliklerden, o ruhu besleyecek merkezlerden biri olacak” dedi.Alsancak’taki tekel fabrikası, “sanat üretimi”ne geçiyor

Zeybekci bugün kaderine terk edilmiş binanın 1884 yılında inşa edildiğini belirterek, 25 bin metrekarelik kapalı alana sahip yapıyı tarihi dokusunu bozmadan ayağa kaldırarak, “İzmir Kültür ve Sanat Kompleksi” olarak İzmir’e kazandıracaklarını dile getirdi.

“Bir şehir sanatla yaşadıkça, orada solunan hava bile değişiyor. Bu yapıyla birlikte kent de değişecek” ifadesini kullanan Zeybekci, şöyle konuştu: “Bir müzede dünyaca ünlü sanatçıların eserleri sergileniyor olsa bile o eserlerden ilham alacak, yenilerini üretmek için bir şevk, bir heves duyacak. İnsanlar orada değilse aslında orası atıldır. Biz burada tarihimize sahip çıkıp Ege uygarlıklarını da anlatacağız. Dünyaca ünlü sanatçıların yapıtlarını da göreceğiz. Amacımız aynı zamanda buranın üretimine devam etmesi…”

“Bu kez tabii ki sigara değil, kültür ve sanat üretecek” diyen Zeybetkci,  İzmir Kültür ve Sanat Kompleksi, klasik sanatın, modern sanatın, sanatın her dalının buluşma noktası olacak. Burada hem yeni girişimlerin, trendlerin ve kültürel gelişmelerin en önemli örneklerini sanatseverlere sunacağız, hem de sanatın ve kültürün eğitim programları yoluyla gelişimini destekleyeceğiz” dedi.Alsancak’taki tekel fabrikası, “sanat üretimi”ne geçiyor

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Tugay hayalindeki TARKEM modelini açıkladı

“Kompleks, klasik sanatın, modern sanatın, sanatın her dalının buluşma noktası olacak” diye devam eden Zeybekci, “Burada hem yeni girişimlerin, trendlerin ve kültürel gelişmelerin en önemli örneklerini sanatseverlere sunacağız, hem de sanatın ve kültürün eğitim programları yoluyla gelişimini destekleyeceğiz. Tarih dersinin verildiği, üniversitelerin devamlı olarak kullanıldığı bir alan haline getireceğiz. Tüm branşlarda, sanatta, halk danslarında burasını cıvıl cıvıl işleyen merkez olacak.” Yorumunu yaptı.

İzmir Kültür ve Sanat Kompleksi’nin 24 saat yaşayan bir merkez haline getireceklerini belirten Zeybekci, merkezde yılın 365 günü etkinliklerle herkesin gelip görmek isteyeceği, görmekle kalmayıp katılımcısı olmak isteyeceği programların, ‘workshop’ların da yer alacağını söyledi.

Bu etkinliklerden herkesin yararlanmasını sağlayacaklarını aktaran Zeybekci, şöyle devam etti: “Önce çocuklarımızdan başlayacağız, yaşlıları, engellileri toplumun her kesimin sanatla buluşturacağız. İşitme engelli vatandaşlarımız için dünya müziğinin işaret diliyle anlatıldığı, betimlendiği bir ‘workshop’ düzenleyeceğiz. Konuklarımızı bu binanın yapıldığı 1800’lü yıllara götüreceğiz. O yılların İzmir’ini, o tarihi binanın inşa edildiği yıllardaki atmosferini İzmirlilerle birlikte yeniden yaşayacağız. Ya da belki bir yaz akşamı bir caz konserine, bir piyano resitaline ev sahipliği yapacağız. Yani İzmir Kültür ve Sanat Kompleksi, İzmir’i bir kültür ve sanat başkenti yapma hayalimizin en önemli ayaklarından biri olacak. Dünya sanatını İzmirlile’rle buluştururken, Türk sanatının temsilcilerine kendilerini ifade etme ve dünyaya açılma fırsatı vereceğiz.”Alsancak’taki tekel fabrikası, “sanat üretimi”ne geçiyor

 KEMERALTI’NA UNESCO ARMASI

AK Parti 24. dönem İzmir Milletvekili İlknur Denizli’yle birlikte ortak girişimleri sonucu süreci hemen başlatarak Karaburun Yarımada bölgesini “Özel Çevre Koruma Alanı” olarak ilan ettirdiklerini aktaran Zeybekci, İzmir’e yakışacak, kenti dünya gündemine taşıyacak yeni bir müjdesinin daha olduğunu söyledi.

Kemeraltı’ndaki 52 hektarlık alanı kapsayan tarihi kent merkezinin UNESCO Kültür Mirasları listesine alınması için gerekli başvuruyu yapacakları bilgisini veren Zeybekci, “Kemeraltı’nın alnına UNESCO armasını birlikte koyacağız. Bunun da takipçisi olacağız” diyerek, dünyanın en iddialı, Türkiye’nin en büyük arkeoloji ve medeniyetler müzesini de bu tarihi alanının içine koyacaklarını ifade etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.