Aliağa’da Termik Santral Keşfi

Aliağa’da Termik Santral Keşfi
  • 22 Ocak 2016 08:56

İzmir’in Aliağa İlçesi, kırsal Çakmaklı Mahallesi girişinde özel bir şirket tarafından kurulması planlanan termik santral ikinci ünitesinin ÇED izninin hukuksal denetimi için yeniden bilirkişi incelemesi yapıldı. İnceleme sırasında çevreciler, yöre halkı ve bazı sivil toplum kuruluşları tepkilerini dile getirdi.

Aliağa’nın Çakmaklı Mahallesi’nde, Enka A.Ş tarafından kurulacağı belirtilen kömüre dayalı ikinci termik santral için ‘ÇED olumlu’ ya da ‘ÇED gerekli değil’ kararı alınmadan  üretim lisansı verilmesi hukuka aykırı bulunmuştu. Çevre örgütlerinin girişimleri ile açılan davalar sonucunda Danıştay ‘ÇED izninin hukuksal denetimi’ için yeniden keşif ve yargılama yapılmasına karar verdi. Danıştay’ın bozma kararı uyarınca bugün termik santral için yeniden bilirkişi incelemesi yapıldı.

Termik santralin yapılmasına karşı çıkan Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP), Emekli- Sen Aliağa Şubesi, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şubesi, Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP), Çandarlı Çevre Platformu, Foça Halk Forumu, Karşıyaka Halk Forumu’nun yanı sıra çevreciler ve yöre halkı sabah erken saatlerden itibaren keşif yapılacak alanda toplanıp, tepkilerini dile getiren sloganların yazılı döviz ve pankartlar açtı.

İkinci termik santralin yapılacağı alana gelen bilirkişi heyetindeki İzmir 2. İdare Mahkemesi Hakimi Barış Çelik, süreç hakkında bilgi verdi. Çevreci gruplarla birlikte keşif yapılan alana gelen avukatların dava süreci ile ilgili açıklamalarını da dinleyen Hakim Çelik, tarafların iddialarının zabıtlara geçilmemesine karar verdi. Bilirkişi heyeti keşfin ardından alandan ayrıldı.

“İPTAL EDİLDİĞİ AÇIKLANAN PROJE İÇİN KEŞİF YAPILIYOR”

Alanda toplanan çevreciler adına hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan FOÇEP kurucu üyesi Bahadır Doğutürk, “İlginçlikler ülkesi Türkiye’de bugün yine tarihi bir ilginçlik ile karşı karşıyayız. İptal edildiği kamuoyuna açıklanan proje için keşif yapılıyor” dedi.

Bilirkişilerin keşfe geldiği, Foça sınırında yapılması planlanan termik santral projesini, 23 Aralık 2013 tarihinde ENKA Şirketi’nin geri çektiğini açıkladığını belirten Doğutürk, “Bu tuhaf gelişmeyi şaşkınlıkla karşılıyoruz. Lisansı mahkemeler ve şirket tarafından iptal edilen bir projeden bahsediyoruz. Yerleşim yerine yakınlığı yüzünden, kentsel SİT alanında ve KDTZ alanında inşa edilmek istendiği için lisansı 23 Aralık 2013 tarihinde geri çekildiği bir kömürlü termik santralden bahsediyoruz. Kamuoyunun bilmesini isteriz ki, bu santral yapılmayacak. Bu santral iptal edildi” diye konuştu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Soyer: “Yaptığımız her şey en çok gençler için”

İzmirlilerin, Aliağa ve çevresindeki hali hazırda bulunan termik santrallerden dolayı ciddi sağlık riskleri ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Doğutürk, “Devlet iptal edilen projelere bilirkişi yollayıp keşif yapacağına, Aliağa’ya yeni termik santraller yapmayı planlayacağına, sürdürülebilir bir gelecek için harekete geçmeli ve fosil yakıtsız bir gelecek inşa etmelidir” dedi.

HASTANEDEN ÇIKTI, KEŞFE KATILDI

Bu arada davacı çevrecilerin avukatlarından Enis Dinçeroğlu koah atağı nedeniyle yoğun bakım ünitesine kaldırıldığı hastaneden yazılı onay vererek ayrıldı ve keşfe katıldı. Dinçeroğlu, mahkemeye keşfin ertelenmesi için raporlarla başvurduğunu ancak kabul edilmeyince katılmak için hastaneden ayrıldığını söyledi.

Dinçeroğlu, bugüne kadar vekil olarak katıldığı dava sürecine, termik santrallerin yarattığı hava kirliliğinin de etkisiyle yakalandığı koah hastalığı nedeniyle şikayetçi olarak katılmak için başvuruda bulunacağını açıkladı.

Çevreci gruplar okunan basın açıklamasının ardından bölgeden ayrıldı.

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.