“AF DEĞİL, CEZA DIŞARIDA DENETİMLİ SERBESTLİK OLARAK İNFAZ EDİLECEK”

“AF DEĞİL, CEZA DIŞARIDA DENETİMLİ SERBESTLİK OLARAK İNFAZ EDİLECEK”
  • 18 Ağustos 2016 13:08

AK Parti Merkez Karar Disiplin Kurulu Üyesi, İzmir Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu ve Adalet Komisyonu Üyesi Av.Kerem Ali Sürekli, Kanun Hükümde Kararnameyle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’a eklenen geçici maddeyi değerlendirdi. Sürekli, “Düzenleme kesinlikle bir af değildir. Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza, dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir” dedi.

Kanun Hükümde Kararnameyle daha önce getirilen denetimli serbestliğin bir yıldan 2 yıla çıkarıldığını ifade eden Sürekli şöyle konuştu:

“İnfaz yasasında yapılan düzenlemeyle şartlı salıvermenin koşullarında değişiklik yapılmıştır. Birincisi, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunundaki koşullu salıverilmeye dair “bir yıl”, “iki yıla” çıkarıldı. Buna göre; koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi hâlli hükümlülerin cezalarının, koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmı, denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilebilecektir. Diğer ifadeyle, bir yıl erken tahliye olacaklarıdır. İkincisi ise süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanlar, cezalarının “üçte ikisini” infaz kurumunda çekmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabiliyorlardı. Yeni yapılan düzenleme ile  “üçte ikilik(2/3)”oran, “yarısına (1/2)”ye indirilmektedir. Buna göre, süreli hapis cezalarına mahkûmlar, cezalarının 1/2’sini infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıvermeden yararlanabilecektir Af değildir, suç yerinde durmaktadır. Ancak, kasten öldürme, altsoya, üstsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumunda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama veya neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları; cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti, devletin güvenliğine karşı suçlar; anayasal düzene karşı suçlar;  milli savunmaya karşı suçlar;   devlet sırlarına karşı suçlar ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçları işlemiş olanlar bu düzenlemenin kapsamı dışındadır. Bu suçların kapsam dışında olması Toplumsal barış içinde önemlidir”

Bu düzenlemenin sonucu ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin  kişi tahliye olacağını ifade eden Sürekli, “Düzenleme, 1 Temmuz 2016 tarihine kadar işlenmiş suçlarla alakalıdır. 1 Temmuz 2016’dan sonra işlenmiş ve işlenecek suçları kapsamamaktadır. Hayırlı olmasını diliyorum. Mahkum yakınları bunu çok yakından takip ediyorlardı”dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  “Konak Belediyesi’nin borç pankartını asın”
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.