ABD ve Avrupa’dan İmamoğlu Kararına Tepki: ‘Demokrasiye Ağır Darbe’

ABD ve Avrupa’dan İmamoğlu Kararına Tepki: ‘Demokrasiye Ağır Darbe’
  • 15 Aralık 2022 11:35

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası alması, uluslararası kamuoyunda da büyük ses getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, kararın büyük hayal kırıklığına yol açtığını vurguladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel ‘İfade özgürlüğünü kısıtlamayı amaçlayan hakaret yasalarına dayanılarak, İmamoğlu’nun bugün iki yıl yedi ay hapis cezasına çarptırılmasından derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı duyuyoruz. Sivil toplum, medya, siyaset, iş dünyası liderlerine karşı süregelen iddianameler ve bu kişilerin uzun süreli tutukluluk hallerinden ciddi endişe duymaya devam ediyoruz’ dedi.

Almanya: “Demokrasiye ağır darbe”

Karara Almanya’dan da tepki geldi. Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ‘Ekrem İmamoğlu hakkındaki bugünkü karar, siyasi tartışmaları gerektiren demokrasiye ağır bir darbedir. Özellikle seçim zamanlarında ifade özgürlüğü, adil bir yarışın en önemli özelliğidir’ denildi.

Avrupalı belediye başkanları: “Siyasi saldırı”

Büyük ölçekteki Avrupa kentlerini bir araya getiren Eurocities (Avrupa Şehirler Birliği) tarafından yapılan açıklamada da, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’na destek ilan edildi.12 belediye başkanının oluşturduğu Avrupa Şehirler Birliği Yönetim Kurulu, “Bu dava bir muhalefet üyesine yönelik siyasi temelli saldırıdan başka bir şey değil. Bizler de yerel olarak seçilmiş temsilciler olarak uzun süredir ağımızın aktif bir ismi olan seçilmiş belediye başkanı hakkında alınan kararı endişeyle izliyoruz. Bu karar Türkiye’de iyi yönetimin yıllarca geriye gitmesi tehlikesine yol açıyor” ifadelerini kullandı.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Tugay: “İzmir Kentsel Gıda Stratejisi Belgesi'yle bu sürecin parçası olacağız”
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.