AK Partili Başdaş: “Batur, Narlıdere’yi Mahvedip de Geldi”

AK Partili Başdaş: “Batur, Narlıdere’yi Mahvedip de Geldi”
  • 21 Ekim 2021 11:32

Radyo Romantik Türk’te yayınlanan Necati Bahçeci ve Bünyamin Dobrucalı ile Gündem programının bu haftaki konuğu, AK Parti Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş oldu.

Konak Belediyesi’nin masaya yatırıldığı programda Başdaş, Konak’ın geri kalmış bir ilçe olduğuna vurgu yaparak,  Gültepe’de yapılması planlanan kentsel dönüşümün ise mümkün olmadığını belirtti.

“Konak Göç Veren Tek İlçe”

Sözlerine, Konak’ın çok geride kaldığını söyleyerek başlayan Başdaş, “Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, “İzmir deyince aklınıza ne geliyor” diye sorduğunuzda size söyleyecekleri ilk şey Kadifekale, Agora, Kordon, Saat Kulesi, Alsancak… Bunların hepsini içinde barındıran Konak. Konak sadece İzmir’in değil, Ege’nin de incisiydi ancak 30 yıl önce. Konak deyince üzülüyoruz, eski yıllarımızı özlüyoruz. Dün bir yerden geçerken bir bina arabanın üstüne yıkılmış. Kaderlerine terk edilmiş, hiçbir koruma altına alınmamış yapılar var. Konak, 30 ilçenin içinde tek göç veren ilçemiz. Son 12 yıldır 68.500 insan Konak’tan başka ilçelere gitmiş. Köylerde bile doğalgaz varken Konak’ta 75 mahallede doğalgaz yok. Bunun sebebi Konak’ta imar planlarının olmaması. Konak 2012 yılında 410 bin nüfusa sahipti. Şu an 340 binlere düştük. Hiçbir hizmet olmadığı için göçülüyor” dedi.

“Bütçenin Denetimini Yapamıyoruz”

Seçimlerde Konak halkının AK Parti’ye muhalefet olma görevini verdikten sonra Başkan Batur’u ziyaret ettiklerini anlatan Başdaş, “Biz sana destek verelim ve Konak’ın eski günlerini getirelim hep beraber dedik. Konak halkının yararına olacak her şeyin altına imza atarız. 20 yıllık deneyimli bir belediye başkanı dedik. Aradan 1 ay geçti ve Çınartepe Rekreasyon Alanı’na geldi. ‘Başkan, burası Sema Pekdaş’ın ihaleye girdiği, bakanlığa ait olan bir yer. Burayı bize alır mısınız?’ dedi. Genel Başkan yardımcımıza, vekillerimize gittim ve 1-1.5 ay içinde devrini Konak Belediyesi’ne yaptırdım. 1.5 yıldır bir çivi bile çakılmadı. Konak’ın bir önceki dönemde bütçesi 580 milyon TL idi. En azından 200 milyonunu hizmete ayırır diye düşünüyordum. Bütçenin yüzde 55’i şirkete aktarılıyor ve biz bunun denetimini yapamıyoruz. Ben meclis üyesiyken partimiz adına belediyeyi denetleme görevi bana verilmişti. Şirketlere aktarılanlarda şeffaflık yok” şeklinde konuştu.

“Kılıçdaroğlu’nu Kandırabilirsiniz Ama Konaklıları Kandıramazsınız”

Başdaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “25 gün önce Kılıçdaroğlu’nun 13 tane muhteşem açılış yapacak diye Konak’a geleceği söylendi. Bakıyorum 13 tane açılış nerede diye. 6 tanesi valiliğin yüzde 80 katkılarıyla yapılan yer. Bir tanesi bizim Devlet Demiryolları’ndan alıp belediyeye tahsis ettiğimiz yer. Bir tanesi Kızılay ile ortaklaşa açtıkları yer. Bir tanesi biz meclis üyesiyken yaptığımız, bir önceki dönemden kalan ve yüzde 95’i tamamlanmış olan pazar yeri. Bir tanesi 2017’de temeli atılan spor salonu. Bir diğer yerde de, pazar yerini köprü altına alıp otopark yapmışlar. Tabi biz hemen karşı bir açıklama yaptık. Kılıçdaroğlu’nu kandırabilirsiniz ama Konaklıları kandıramazsınız dedik. Protokolde 15’e yakın belediye başkanı, İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı vardı. Konaklılara soruyorum: Batur’un bir tane hizmetini bana anlatın.“

“Bakanımız Müjdeyi Verdi”

AK Parti hükümetinin Konak’ta yaptığı yatırımlardan bahseden Başdaş, “Avrupa standartlarının üstünde Göztepe Stadı’nı açtık. Konak Tünelleri’ni yaptık. Alsancak Stadı’nı önümüzdeki ay Başkanımızın katılımıyla açacağız. 5 tane halı saha yapıldı. 2021 yılı planlamasında 16 okul yapılmaya başlandı. Birkaç okul için belediye yapıma ruhsat vermiyordu. Biz araya girdik, sağolsun kırmadı ruhsat verdi. Eski Tekel binaları için Kültür ve Turizm Bakanımız müjdeyi verdi. Sürpriz olarak kalsın ama hem gençlerimize yönelik bir yer olacak, hem de İzmir’in simgesi olacak.” dedi.

“Batur, Narlıdere’yi Mahvedip de Geldi”

Başkan Batur’un hiçbir zaman Konak’ta aklının olmadığını söyleyen Başdaş, Konak’ın Başkan Batur’a beş gömlek büyük geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti: “Batur her yerde Narlıdere’de kentsel dönüşüm yaptım diye anlatıyordu. Geçen hafta Narlıdere Belediye Başkanı, 4 mahallede kentsel dönüşüm yapacaklarını açıkladı. 20 yıldır bu adam yapmadı mı? Gültepelilerin imar planlarına itiraz eden bir dernek var. ‘Gültepeliler gerçeği bilmiyor’ diye bizi davet ettiler. Narlıdere’den bir dernek daha gelmiş. Söz aldılar. ‘Batur Narlıdere’yi mahvederek geldi buraya’ dediler. ‘Biz Narlıdere’de kentsel dönüşüm derneğiyiz, kimse bize bir şey sormadı. Sesimizi çıkaramadık’ dediler. Batur, Narlıdere’yi mahvedip de geldi. İzmirliler yanlış biliyor, biz de aldandık. Yapmadıkları şeyi yapmış gibi gösteriyorlar.”

“Büyükşehir Konak’ı Rakip mi Görüyor?”

Başdaş, Başkan Batur’un bütün hayallerinin büyükşehir belediye başkanlığı olduğunu düşündüğünü söyleyerek, “Acaba büyükşehir, kendine rakip gördüğü için mi hizmet etmiyor diye düşünüyorum. Konak’a bir çivi çakılmıyor, üzülüyoruz. Caddede sorun var diyoruz, büyükşehire ait diyorlar. Aynı belediyesiniz, çağır yapsın. Sadece Konaklı değil, İzmirli olmak gerekiyor. Konak demek, İzmir demek. Başkan Batur göreve geldiğinde, ‘5 tane mahalle söyleyeceğim, bu mahallelerin nerede olduğunu biliyorsa ben işi bırakacağım’ demiştim. Belki şimdi biliyordur, 2 yıl geçti. Hiçbir iş yapmadığı için mahalleleri geziyordur. Muhtarları geziyor, hakkını yemeyelim. Her desteği veriyoruz ama yapılmayanları da söylüyoruz” şeklinde konuştu.

“Bu Zihniyet Kentsel Dönüşüm Yapamaz”

Meclis üyesi iken imar komisyonunda olduğunu belirten Başdaş, Gültepe’de yapılması planlanan kentsel dönüşüm için, şunları söyledi: “Gültepe’nin bir an önce dönüşüme ihtiyacı var. Bir an önce doğalgaza kavuşmaları, refah bir ortamda yaşamaları lazım. Bir tane doğru dürüst çocuk parkı, spor salonu yok. İnsanların hava alabilecekleri bir alan yok. İzmir’in en güzel semti. Başkan Batur gelir gelmez hızlı başladı çünkü bir şeyler yapması lazım. Kentsel dönüşüm değil imar planları yapılıyor. Bu konuda bir yanlış anlaşılma var. Bu bir kentsel dönüşüm değil, sadece imar planları yapılıyor. Hep bunu kullanıyor. Bu zihniyet kentsel dönüşümü yapamaz, yaparsa devlet yapar. Bizi davet etti. Cumhur ittifakımızla gittik. Ben orada, bunun uygulanabilecek bir imar planı olmadığını söyledim. Sen orada 100 evi yan yana getireceksin. 10.000 metrekarede, ada bazında inşaat yapacaksın. Adamın beş katlı evi var, her birine bir tane çocuğunu yerleştirmiş. Sen, ‘Oradan çık, sana bir kat vereceğim’ diyorsun. Kim bunu kabul eder? Emsal artışını Konak istemiş ama kabul edilmedi. 10 kat devlet eliyle yapıldığı zaman olabilecek bir şey. Ne 2021 ne 2022 bütçesinde kentsel dönüşüme bir lira ayrılmadı.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  ADD’ye tam destek

“Çalışanların Ücretlerinin Ödenmesinde Sıkıntılar Başladı”

Başdaş, Başkan Batur’un yatırım yapamayacağını belirterek, “Bütçenin gerçekleşme payı var. 5 yıldır gerçekleşme payı yüzde 80’lerde. 2021 yılında yüzde 70’lere düştü. Açık verecek bütçe. Belediyenin borçlanma hakkı kalmadı. Bütçeyi arttırıp, devletten borçlanma isteyecek. Tahmin ediyorum şu an çalışanların ücretlerini ödeme sıkıntıları başladı. Borçsuz bir belediyeyi borçlandırıp gidecek. Bir daha Konak’ta seçilme şansı yok. Her gelen Konak’ı geri götürdü ama en azından borçlandırmıyorlardı. Ama şimdi gelen borçlandırıyor. Belediyeyi bıraktığı zaman büyük bir borç batağında bırakacağına inanıyorum” diye konuştu.

“Artık Konaklıları Kandırmaktan Vazgeçsinler”

Gültepe’de herkesin imar planlarını beklediğini belirten Bşdaş, Başkan Batur’un kendisine, ‘Biz yapacağız, isterseniz destek verin. Vermezseniz zaten çoğunluk bizde.’ dediğini kaydederek, “Biz destek vermezsek köstek oldular diyecek. Biz destek olduk ama bir şartla; Muhtarlar ve kanaat önderlerini toplayıp bu imar planlarını anlatacaksın dedik. Önlerine çıkacakları soruları anlattık onlara. Bu insanların yanında, ‘Senin beş kat yerin var. Beş kat alırsın. 250 metrekare yerin var, 250 metrekare alırsın.’  dediler. Bu insanlar çıktı, bana geldi. ‘Başkan bize piyango çıktı’ dediler. Dedim ‘imkansız.’ Koskoca belediye başkanı yalan mı söyleyecek? Bu konu ertesi gün meclise geldi. ‘Yarın meclise gelin, kendi kulaklarınızla duyun’ dedim. Bizim meclis üyeleri belediye başkanlarına sordu, tam tersi bir cevap geldi. Artık CHP’li belediye başkanı Konaklıları kandırmaktan vazgeçsin” şeklinde konuştu.

“Gültepelileri Kandırmalarına İzin Vermeyeceğiz”

Başdaş, “Geçen hafta Çevre ve Şehircilik Bakanı’mız İzmir’e geldi depremzedelerle ilgili çalışma yapmak için. Bakanı tünelden geçirip Yeşildere’ye çıkardık. Oradaki görüntüyü gördü, ‘İzmir’de böyle bir yer mi vardı’ dedi. Suriye’de bile böyle bir yer yok. Bakanımız hemen buraya el atalım dedi. Ben 6 ay önce Batur’a dedim ki, ‘Ben bu işi yapmıyorum de, Gültepelileri de daha fazla mağdur etmeyelim. biz yapalım. Buraya devlet eli değsin.’ 2.5 yıldır Gültepe’ye bir çivi bile çakmadı. Biz bu depremde bir yıl içinde 1600 konutu bitirip teslimatını yapacağız. Bundan sonra biz sahada olacağız. 4 yıl sonra Batur, ‘Ben yapacaktım ama ömrüm yetmedi, 30 yıllık sorunu çözdüm’ diyecek” dedi ve “Gültepelileri kandırmalarına izin vermeyeceğiz” diye ekledi.

“Konak Belediyesi İstedi, Büyükşehir Belediyesi Reddetti”

Bir önceki dönem Konak Belediyesi’nin hizmet binasının olmadığını belirten Başdaş, “Sema Pektaş dedi ki ‘Biz bir yer yapacağız.’ Tepecik Pazar Yeri. Şoförler Odası’na ait petrol ofisini mahkemeye vererek çıkarttırdı. 100’e yakın esnafı çıkarttı. Mimari proje çizildi, bir sürü masraf yapıldı. Sema Başkan diyordu ki ‘Bir daha aday gösterildiğim anda temel atacağım.’ Aynı partilisi geldi, ‘Ben buraya bina yapmam’ dedi. Bu kadar kamu zararı kimsenin umurunda değil. Batur, petrol ofisini belediye adına açmak istedi, büyükşehir reddetti. Biz oy verdik, Konak Belediyesi’ne gelir olsun diye. Kendi CHP’li meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi” dedi.

“Genel Başkanlarını O Bölgelere Götürmekten Korktular”

İzmir’de meydana gelen sel felaketinden en fazla zararı Konak İlçesi’nin gördüğünü söyleyen Başdaş, “Ben yağmur yağarken Lale Mahallesi’ndeydim. 22 tane evi tahliye ettik. Oradaki insanlar balkonlara çıkıp yalvarıyordu ‘Kimse yok mu’ diye. Belediyeden bir ekip yoktu. Valiliği aradık, öyle geldiler. Kentsel dönüşüm yapalım denilen yerde bir çalışma yap. Yarın yağmur yağınca yine aynı şeyler olmasın. Genel Başkanlarını oralara götürmekten korktular. Genel Merkez bu görüntüyü görüp ‘Batur, sen belediye başkanısın, bu hal ne’ derler mi diye çekindiler. Güzelyalı’ya götürdüler, insanların tepkilerini gördünüz. Hala o esnaflara yardım edilmemiş. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey kalmadı ki kanalizasyonla lağım suyu aynı yere aksın. Güzelyalı’da halk, balkonlarına çıkıp deniz havasını yaşayamıyorlar kokudan. Oradan da göçler başlamış. Eskiden İzmir’in ünlüleri orada otururlardı” şeklinde konuştu.

“Roman Vatandaşları Yerlerinden Etmek İstiyorlar”

Belediyenin yapamadıklarını halka anlatmak için sokak sokak gezdiklerini kaydeden Başdaş, Ege Mahallesi’nde Roman vatandaşların yaşadıkları mağduriyeti şöyle anlattı: “Gültepe’de gerçekleri anlatmak için çalmadığımız kapı, sıkmadığımız el kalmayacak. Sadece orada değil. En çok mağdur olanlardan biri de Roman vatandaşlarımız. Ege Mahallesi, Roman vatandaşlarımızın yaşadığı yer. Yan tarafında belediye rezidans yapıyor. 30 yıl önce belediye başkanı, bu insanlara 30-40 metrekare yer vermiş. 6-7 blok yapmış ve bu evleri onlara taksitle satmış. Çoğu taksitlerini ödemişler ama tapularını almamışlar. 6-7 ay önce hepsine icra gelmiş. Biz anladık ki, o roman vatandaşları ekmek yerlerinden etmek istiyorlar. Batur dedi ki ‘Benim haberim yok, büyükşehirin işi.’ Biz de dedik ki ‘Git bunları çöz.’ 6-7 aydır çözülmedi. 200-300 aile var mağdur olan. Bu vatandaşlar geliri olmayan vatandaşlar. Bu roman vatandaşları orada bırakırlar mı? 2020 yılının sonunda devlet bir kanun çıkardı. Geriye dönük olarak. Eğer 2020 aralık ayı biterken icra göndermiş olmasalar affoluyordu. Bunlar kurnazlık yapıyor. Demek ki büyükşehir orası için birilerine söz verdi.”

 “Konak’a Hizmet Etmek İstiyoruz”

Her mahalleye mahalle başkanı ve yönetimi atadıklarını belirten Başdaş, “Seçim bittikten sonra yeni seçim çalışmalarına başladık. Benim Konak’ın her sokağında ayak izim var. Konaklılar bu kadar geri hizmeti hak etmiyor. Gerçek sorunları tespit ettikten sonra çözüm daha kolay. Sadece tespit etmiyor, çözüm de üretiyoruz. Biz Konak’a hizmet etmek istiyoruz. Saat 12’ye kadar sahadayız. Her konuştuğumuz vatandaş dertli. 2023’te önce Cumhurbaşkanımızı seçtireceğiz, sonra da Konak’ı hizmetle buluşturacağız” dedi.

“Spor Okullarından Ücret Alıyorlar”

Başdaş, İzmir’de ilk defa bir belediyenin spor okullarından ücret almaya başladığını söyledi. “Konak Belediyesi, şu anda bütün kurslardan 50 TL almaya başladı. İnsanlara sosyal faaliyet alanları sunmak belediyenin görevi değil midir? Demek ki paraya sıkıştılar, bütçeyi denkleştirecekler oradan. Oradaki idman yapan takımlara ‘Siz buraya gelmeyin artık, biz kiraya vereceğiz’ demişler.”

Başkan Başdaş, “Yapılmayanlar için sesinizi çıkarma zamanınız geldi. Konaklının daha refah şartlarda yaşaması gerekiyor. Kimsenin bizi kandırmasına izin vermeyelim” diyerek sözlerini tamamladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.