“İş Adamları Olarak Erken Seçim İstemiyoruz”

“İş Adamları Olarak Erken Seçim İstemiyoruz”
  • 26 Ağustos 2021 15:06

TÜMSİAD İzmir Şube Başkanı Erkan Çoruk, Radyo Romantik Türk’te Gazeteci Necati Bahçeci’nin konuğu oldu. Bahçeci’nin sorularını yanıtlayan Çoruk, gündem ve ekonomi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Vergi borcu yapılandırmaları ile ilgili görüşlerini bildiren Çoruk, yapılandırmaya pozitif baktıklarını söyleyerek, “30 Eylüle kadar başvurabiliyorsunuz. Ticaret erbabı firmalar için kurumlar vergisi ve gelir vergisi konusunda bir yapılandırma söz konusu. Bu yapılandırmalar hazineye de ciddi bir katkı sunacaktır. Şirketlerin 5 yıllık süreci içerisinde denetimden muaf kalacağı şekilde bir çalışma var. Dolayısıyla kazan – kazan diyebiliriz” dedi. Çoruk,  zamanında beyan edilmemiş geriye dönük gelirleri ile ilgili, bir mali müşavirle görüşmek suretiyle bireysel olarak da bu yapılandırmalardan faydalanabilineceğini kaydetti.

“AMERİKA AFGANİSTAN’DA İÇ SAVAŞ KÖRÜKLEYEBİLİR”

Dünya gündeminde ilk sıralarda yer alan Afganistan konusu ile ilgili de konuşan Çoruk, “Bizim Afganistan ile gönül ve kültür bağımız var. Afgan halkının, NATO çerçevesinde orada hizmet eden askerlerimize olan bakış açısını biliyoruz. Afganistan 40 milyon nüfusa sahip. Orada farklı güçler de var. Kendilerine alan açmak isteyen yapılar da söz konusu. Bizim korkumuz Afganistan’da bir iç savaşın çıkması. Suriye, Yemen, Irak… Aynı senaryonun orada da tekrarlandığı görülüyor. Türkiye gerek diplomasiyle, gerek başka alanlardaki argümanları kullanmak suretiyle bu yöndeki olumsuzlukları engellemeye çalışıyor. Türkiye’nin orada olması gerektiğine inanan insanlarız.

Amerika çıkınca, Çin’in orada özellikle bakır madenleri ile ilgili anlaşmaları var. Dolayısıyla bu da Amerika’nın işine gelmez. Bence oradaki istikrar Amerika’nın  işine gelmeyecek. İlla ki bir diplomasi yürüteceklerdir. Çin orada ciddi bir oyuncu gibi görünüyor. Amerika oradaki olası bir iç savaşı körükleyerek Çin’i rahat bırakmayacakmış gibi görünüyor. Rusya’nın da oradaki çalışmalarla ilgili belirli planlamaları var” dedi.

"İş Adamları Olarak Erken Seçim İstemiyoruz"

ERKEN SEÇİM İSTEMİYORUZ

Siyasi gündemde son zamanlarda oldukça dile getirilen erken seçim konusu ile ilgili de görüşlerini bildiren Çoruk, “ 2-3 yılda bir ülkemiz seçim yapıyor. Ekonominin en istemediği şey istikrarsızlıktır. Biz iş adamları olarak seçimlerin zamanında yapılmasını istiyoruz. Ben 2022 sonundan önce seçim görmüyorum. Gereksiz seçim yatırımları gündeme geliyor, ekonomi kötü etkileniyor. Milli değerler noktasında iktidarıyla muhalefetiyle birlik olmak gerektiğine inanıyorum. Tabi ki muhalefet muhalefetliğini yapacaktır, eleştirecektir ancak ülkenin bekasıyla ilgili noktalarda daha birlik olunmasını arzu ediyorum” şeklinde konuştu.

DİJİTAL PAZARDA HİZMET VERENLER BÜYÜDÜ

COVİD-19 virüsünün ekonomiyi oldukça kötü olduğunu vurgulayan Çoruk, “Aşılanmayla birlikte normalleşme bekliyoruz. Herkesi etkiledi ancak hizmet sektörünü çok daha fazla etkiledi. Aşının yüzde 80-85 etkisinin olduğu ifade ediliyor. Aşılanan insanlarda hastalık daha hafif geçiyor. Aşılanmanın önemine değinmek istiyorum” diyerek aşı çağrısında bulundu.

Çoruk, pandeminin dijitalleşmeyi hızlandırdığını ifade ederek, “Dijital pazarlardan hizmet veren firmalarımız yüzde 300-400 büyüdü. Bu noktada seminerler düzenliyoruz. Marka değerinde dijitalleşme gibi konularda çalışmalarımız çok yoğun. Hem bölgesel hem genel bazda platformlar oluşturuyoruz. Gerek yurtiçi gerek yurtdışında yer alabilme anlamında önem arz ediyor. Bazı sıkıntıları fırsata çevirmek lazım, pandemi de bu konuda bir fırsattı” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Yıldız Kenter Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Karabağlar Kent Konseyi Gençlik Çalıştayı’na katıldı.

TÜMSİAD’IN MOTTOSU ÜRETEN TÜRKİYE VE TİCARET AHLAKI

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği ve çalışmaları ile ilgili bilgi veren Çoruk, “İzmir ilklerin kentidir, TÜMSİAD’ın ilk şubesi de İzmir şubesidir. 1.5 yıl önce bölgesel yapılanmaya geçtik ve İzmir koordinatör şube olarak görev yapıyor. Ben üretim yapıyorum, ihracat yapmak istiyorum, büyümek istiyorum diyen firmalar için arayıp bulunmayacak bir fırsat. Bunların ARGE ve inovasyon alanında çalışmalarını destekliyor, gerek Türkiye gerek uluslararası alanda yer alabilmeleri için fuar organizasyonlarını destekliyor. Hem de kendi içinde alışverişleri de yönlendiriyoruz. Firmaların büyüyerek ülke ekonomisine katma değer oluşturmasına, bir taraftan da istihdam oluşturmasına vesile oluyor. 2019 verilerine göre 159 milyar dolarlık ticaret hacminin 4-4.5 milyar doları TÜMSİAD’a bağlı işyerinden yapılıyor. TÜMSİAD’a üye işyerlerinde 600-650 bin çalışan var. Yüzde 3 oranında bir ticari hacme sahip TÜMSİAD. TÜMSİAD’ın mottosu üreten Türkiye ve ticaret ahlakı. Aldanmayan ve aldatmayan kuşakların oluşmasına vesile olmak.

İzmir şube olarak 6 yıldır görevdeyiz, son 5 yıldır her yıl bir fuar düzenliyoruz. Marka değerlerini yükseltmek isteyen üyeleri orada bir araya getiriyoruz. Bugün TÜMSİAD’ın sadece yurt içinde değil yurtdışında da çözüm ortakları var. Avrupa’da 8 tane genel merkezimiz var. Üyelerimiz, ofislerinin olmadığı yerlerde de bizim bu ofislerimizi kullanabiliyor. Yabancı dil desteğine kadar üyelerine katkı sunuyor TÜMSİAD.

İzmir genelinde de ilçelerimizde iş adamlarını bir araya getirmek suretiyle ticaret platformları oluşturuyoruz” şeklinde konuştu.

FUARLAR DİJİTAL ORTAMDA

Bu yıl 16-18 Eylül tarihlerinde dördüncüsü gerçekleştirilecek olan sanal fuar ile ilgili Çoruk, şunları kaydetti:  “Vatandaşlarımız sanal fuarda, sisteme giriş yaparak hangi sektörü istiyorlarsa yalnızca tıklayarak o sektörü ziyaret edebilirler. Alışveriş de yapılabilecek, iletişim merkezinden firmalarla iletişime de geçebilecekler. Pandemi ile birlikte dijital ortama taşındı fuarımız.”

BÜROKRASİ AZALMALI

Sanayi ve üretim alanındaki bürokrasinin yavaş işlediğini kaydeden Çoruk, “Bürokrasinin azaltılması, işlemlerin daha hızlı ve efektif hale gelmesi taraftarıyız. Türkiye üreterek büyüyecek diyoruz ancak sahaya inildiğinde gerçekten birçok zorluklarla karşılaşılabiliyor. TÜMSİAD, sahadan aldığı verileri bölge müdürlükleri ve bakanlıklara taşıyarak gerekli mercilere ulaştırıyor. Daha adil ve adaletli paylaşımlar olmalı. Bazı ihaleler bazı firmalarla yürüyebiliyor. Bu işin daha tabana yayılması gerekiyor. Bizim belediyelere de bir önerimiz vardı. Satın almalarınızda küçük esnaf ile de iş yapın” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.