Bornova’da temizlikten taviz yok

Bornova’da temizlikten taviz yok
  • 26 Mart 2016 09:00

Bornova Belediyesi, vatandaşların daha sağlıklı ve hijyenik ortamlarda yaşamlarını sürdürmesini sağlamak için gece gündüz çalışıyor. Evsel atıkların toplanması, süpürülmesi, nakledilmesi, konteyner bakım onarım ve yenilenmesi çalışmalarının yanında ibadethanelerin temizliğini de üstlenen Bornova Belediyesi, bahar temizliği kampanyalarıyla da ‘en iyi temizlik kirletmemektir” anlayışını yaygınlaştırıyor. 2015 yılında ilk kez yapılan bahar temizlikleri önümüzdeki hafta Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda başlayıp diğer mahallelerle devam edecek. Bornova’da 2015’te bir önceki yıla göre 35 bin ton daha fazla evsel atık toplandı.

 

Bornova Belediyesi, sınırları içersinde bulunan 45 mahallede yer alan meydan, bulvar, pazaryeri,  cadde ve sokakları aralıksız olarak temizliyor. 24 saat boyunca devam eden vardiyalı temizlik çalışmalarında 450 personel hizmet veriyor.  2014 yılında 136 bin ton, 2015 yılında 171 ton katı atık toplanan ilçede 14’ü engelli olmak üzere 188 süpürgeci de her gün 376 kilometre yolu temizliyor. Belediye, temel temizlik görevlerinin yanında ibadethanelerin temizliğini de gerçekleştirirken bahar temizliği, atık pillerin toplanması gibi kampanyalarla bilinç yaratarak, daha temiz bir çevre yaratmayı hedefliyor.

Bornova’da temizlikten taviz yok

Bornova Belediyesi bünyesinde, temizlik hizmetlerinde kullanılan 30 çöp kamyonu, 10 yol süpürge aracı, 1 vidanjör, 2 konteyner yıkama aracı, 2 kepçe, 8 damperli kamyon, 9 çift kabinli kamyonet kontrol aracı, 2 servis minibüsü, 2 yer bakım-yıkama makinası, 4 adet çok amaçlı çöp toplama aracı, 2 adet kanal açıcı, 3 adet mini damperli çöp aracı, 1 adet arazöz, 1 adet binek araç bulunuyor.

Atık Pillerin Toplanması

Bornova Belediyesi sınırları içinde bulunan okul, cami, muhtarlık, hastane, fotoğrafçı, eczane ve işyerlerine dağıttığı  atık pil toplama kumbaraları ile çevrenin korunmasına katkıda bulunuyor. Biriken atık piller periyodik olarak  toplanıyor. Bu çalışmalarda 2014 yılında bin 770 kg, 2015 yılında 6 bin 462 kg atık pil toplandı.

Bornova’da temizlikten taviz yok

Ambalaj Atıklarının Yönetmeliklere Uygun Olarak Toplanması

Belediye tarafından hazırlanan ‘Atık Yönetim Planı’ çerçevesinde ambalaj atıkları ayrı olarak toplanıyor.  Bu kapsamda 2014 ve 2015 yıllarında 40 bin kiloya yakın ambalaj atığı toplandı. Bornova’da bulunan 130 adet cam kumbarasından ise 2014 yılı içerisinde 4 bin 809 kg, 2015 yılında 5 bin 847 kg cam atığı toplandı.

 Pazaryerleri Temizliği

Bornova Belediyesi, halkın sağlıklı ortamlarda alışverişlerini yapabilmesi için haftanın 6 günü değişik mahallelerde kurulan 21 pazayerinin temizliğini yapıyor. Burada biriken çöpler ekipler tarafından alınarak transfer istasyonuna nakledilip, alan süpürülerek temizleniyor. Ayrıca hijyen için özellikle peynir, zeytin, balık satış yerleri yıkanarak dezenfekte işlemleri yapılıyor.

Moloz, Hafriyat ve eski ev eşyaları toplanıyor

Bornova Belediyesi özellikle evlerde yapılan tamiratların ardından çoğunlukla sokağa bırakılan ve çirkin görüntülerin oluşmasına neden olan molozları da topluyor. 30 çuvala kadar olan moloz atıkları Bornova Belediyesi tarafından alınarak daha önceden belirlenmiş döküm alanlarına götürülüyor. Bu hizmeti yerine getirmek için farklı kapasitelerde 19 araç görev yapıyor. Bornova sokaklarından  2014 yılında 30 ton, 2015 yılında 16 ton inşaat atığı ve molaz toplandı. Ayrıca vatandaşların kullanılmayan ev eşyaları, gelen talepler doğrultusunda evlerden alınırken, sokaklara bırakılan eski eşyalar da ( yatak, yorgan, mobilya vb. ) toplanıyor. Bunlarda kullanılamayacak durumda olanlar Harmandalı Düzenli Depolama alanına götürülüyor.

Bu haber ilgini çekebilir ->  CUMHURİYET ÇOCUKLARINDAN 23 NİSAN KONSERİ

Konteynerler temizleniyor

Evsel atıkların atıldığı konteynerlerin temizliğine büyük önem veriliyor. Bu kapsamda iki yıkama ekibi, evlerin önünde ve sokaklarda her gün yanından geçilen, çöp atarken yakın temasta bulunulan konteynerlerin temizliğinden ve bakımından sorumlu. Bu ekipler konteyneri yıkayıp daha hijyenik hale getirirken, boyayıp yepyeni görünmesini de sağlıyor. Yıpranan konteynerler ise Bornova Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla tamir ediliyor. Ayrıca en çok kullanılanlar arasında yeralan 770 litrelik konteynerlerin görüntü kirliliği yaratmaması için yeşil çimçitten kafes yapılarak kamufle ediliyor.

 

İlaçlama çalışmaları

2015 yılında; Bornova sınırları içinde insanlara birçok hastalık etkeni taşıyan sivrisinek ve karasineklerle mücadele edildi. İhtiyaç duyulan mahalle ve sokaklarda Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ilaçlama yapıldı. Bu çalışmalar önümüzdeki yıllarda da devam decek.

Bornova’da temizlikten taviz yok

İbadethanelerin Temizliği

İlçe sınırları içinde bulunan bütün ibadethanelerin temizliği düzenli olarak yapılıyor. 8 personel ve 1 kontrolörden oluşan 2 ekip 105 ibadethanenin temizliğini gerçekleştiriyor. Periyodik aralıklarla yapılan temizliklerle ibadethaneler ortalama ayda 2 defa temizleniyor.

Bunların yanında kanal açma ekibi aylık ortalama 540, vidanjör ekibi de 70 adreste hizmet veriyor. Arazöz ekibi ise aylık yaklaşık 4 kilometre yol yıkaması yapıyor.

Bornova’da temizlikten taviz yok

Bornova’da ‘Bahar Temizliği’ evlerden sokaklara taştı

 Bornova Belediyesi’nin, temiz çevre duyarlılığını artırmak amacıyla geçen yıl başlattığı ‘Bahar Temizliği’ne vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’nın temizlik işçileriyle birlikte katıldığı bahar temizliği herkese örnek oldu. Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan ilk etkinliğin ardından diğer mahallelerde de gerçekleşti.

2015 yılında ilk kez yapılan bahar temizlikleri önümüzdeki hafta Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda başlayıp diğer mahallelerle devam edecek. 2 Nisan’da saat 13.00’te baylayak bahar temizliği her hafta farklı bir mahallede yapılacak.

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, temizliğin en temel ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bunun bilinciyle bu konuda en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Bornovalıların yüksek bir temizlik bilincine sahip olduğunu da ifade eden Başkan Atila, “Pek çok mahallemizde yaptığımız Bahar temizliğinde vatandaşlarımız da bizlerle birlikte sokakları temizleyip, en büyük temizliğin kirletmemek olduğunu herkese gösterdi” dedi. Başkan Atila, bahar temizliği etkinliklerine gösterilen ilgiden büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, “2 Nisan’da da tüm Bornovalıların Cumhuriyet Meydanı’na bekliyoruz. Nasıl evlerimizde bahar temizliği yapıyorsak, sokaklarımızı da hepbirlikte temizleyeceğiz” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.