Yuntdağı’nda Üretici Bayramı
Köyden kente göçün önlenmesi ve kırsal kesimin ekonomik anlamda ‘kendine yeter’ hale gelmesi hedefi doğrultusunda önemli adımlar atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, küçükbaş hayvan varlığı zayıflayan Bergama’da koyun ve keçi dağıtımına başladı.
Kırsal kalkınma stratejisi doğrultusunda üreticilere yönelik destekleme projelerini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez Bergama’nın Yuntdağı bölgesinde küçükbaş hayvan dağıtımı gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı törenle 141 üreticiye toplam 547 adet koyun ve keçi dağıtıldı. Bozyerler köyündeki törene Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun da katıldı.
Kalkınmanın anahtarı tarımda
Bergamalı üreticilere seslenen Başkan Aziz Kocaoğlu, Türkiye’nin kalkınması için tarımın ve kırsal kesimin mutlaka desteklenmesi gerektiğini söyledi. Ülkemizin dünyanın en verimli tarım topraklarını barındırdığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, “Maalesef uzun müddettir üreticilerimiz yalnız bırakıldı. Bütün gelişmiş ülkeler tarımı desteklerken, bizde bu katkılar ya hiç verilmedi, ya da göstermelik şekilde verildi. Dünyanın en kaliteli pamuğunu yetiştiren Bakırçay’da pamuk üretimi terk edildi, Yunanistan’dan pamuk ithal eder duruma geldik” diye konuştu.
Çiftçi bir ailenin çocuğu olması nedeniyle üreticinin sorunlarını ve çözüm yollarını iyi bildiğini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ova yollarının asfaltlamasından, süt projesine, kooperatiflerden fidan, peynir ve çiçek alımından, üreticiye meyve fidanı dağıtımına kadar birçok önemli çalışmaya imza attıklarını söyledi. Başkan Kocaoğlu, üretimin yanı sıra pazarlama olanaklarının da geliştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek şunları kaydetti:
“Bayındır Çiçek Kooperatifi, biz alım yapmaya başladıktan sonra ihracat yapar konuma geldi. Küçük Menderes’te sütler denize dökülüyordu, bugün bizim yaptığımız işbirliğinden sonra Tire Süt Kooperatifi, Birleşmiş Milletler tarafından örnek proje olarak gösterilen bir konuma geldi. Yarımada bölgesinden sonra Bakırçay ve Gediz’i kapsayan stratejik planı da tamamladık. Bölgenin kalkınması için yapılması gereken tüm çalışmaları belirledik. İnandıkça, yolumuza devam ettikçe başaramayacağımız hiçbir şey yok. Birbirimize güveniyoruz. Hiçbir şey istemeden vermeye çalışarak, halkımızla aramızda bir güven ortamı oluşturduk. Biz tüm hemşerilerimize inanıyoruz. Hemşerilerimiz de bize inanıyor.”
Yol da lazım, koyun keçi de…
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir ilçe belediye başkanının üreticilere küçükbaş hayvan dağıtımı projesini küçümseyen açıklamalarını eleştirerek, “Bize yol da lazım, koyun keçi de lazım, sebze meyve de lazım, hepsi lazım” diye konuştu. Dağıtılan koyun ve keçilerin üreticiler tarafından satıldığı yönündeki iddianınsa gerçek dışı olduğunu açıklayan Başkan Kocaoğlu, “Arkadaşlarımız o bölgede dağıtım yapılan tüm üreticileri kontrol etti. Sayım yaptığımızda eksiz değil fazla çıktı. 112 tane de yavru olmuş” dedi.
Ülkemizi böldürmeyeceğiz
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuşmasında birlik ve beraberlik vurgusu da yaparak, “Terör hem ülkemizi hem dünyayı tehdit ediyor. Gençlerimiz terör örgütleri tarafından kandırılıp batağa sürükleniyor. Çocuklarımızı korumamız için, huzur içinde, barış içinde kardeşçe yaşanacak bir Türkiye için hepimize görev düşüyor. Bu Anadolu coğrafyasında binlerce yıldır yoğrulmuş birlikteliğin farklı renkleri, farklı tonlarıyız. Ülkemizi böldürmeyeceğiz” diye konuştu.
En büyük güvencemiz Başkanımız
Ev sahibi Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise Büyükşehir Belediyesi’ne bağlandıktan çok farklı boyuttaki hizmetlerle buluştuklarını ifade ederek, şunları dile getirdi:
“Büyükşehir’in eli artık Bergamalı üreticiye de dokunmaya başladı. Başkanımız yerelde kalkınma şiarıyla çıktığı yolda, ilçemizdeki üreticilere destek oluyor. Önce fidan dağıtımları gerçekleşti. Şimdi koyun ve keçi dağıtımı yapılıyor. Türkiye’de yerelde kalkınmayı kendisine bir vizyon olarak benimsemiş ve bu kadar çalışma yürüten başka bir büyükşehir belediyesi yok. Köylüyü tarımı bu ülkenin sırtında bir yük olarak değil bir güç olarak gören başkanımız en büyük güvencemiz. Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışmalarının artık ulusal ölçekli tarım politikalarıyla da desteklenmesi gerekiyor. Umarım Büyükşehir’in bu konudaki gayretleri, tıpkı okul sütü projesinde olduğu gibi merkezi iktidara örnek olur. Kırsala yönelik bu destekler, Büyükşehir Belediye Başkanımızın kişisel vizyonu olduğu kadar, aynı zamanda halkçı ve toplumcu bir siyasi anlayışın da yansımasıdır.”
İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer de, tarıma ve hayvancılığa olan yakın duruşu nedeniyle Başkan Aziz Kocaoğlu’na teşekkürlerini sundu. Türer, dağıtımlardan faydalanan üreticilerin en kısa zamanda işlerini büyüterek Birlik çatısı altına girmelerini diledi.
Kartopu gibi büyüyecek
Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları ise 2014 yılından itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetleriyle tanışmaya başladıklarını belirterek, “Büyükşehir Belediyesi, 2014 başında Bergama ve Bakırçay bölgesinde meyve fidanı dağıtmaya başlamıştı. Bugün o fidanların meyvelerini yiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımıza üreticiye yakınlığı ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz” dedi. Taşkıranoğulları, Büyükşehir Belediyesi’nin bölgede küçükbaş hayvancılıktaki eksikliği tespit ederek bu yönde çalışma yapmasının önemini vurgulayarak, “Bugün verilen koyun ve keçileri birer kartopu gibi düşünelim. Bunlar çok hızlı üreyen hayvanlar. İnanıyorum ki, birkaç yıl içinde sayıları büyük ölçüde artacaktır” diye konuştu.
Bergama üç bölgeye ayrıldı
Tören sonunda belirlenen kriterleri taşıyan ve verilen eğitimleri tamamlayan üreticilere çeşitli ırklardan 472 adet koyun ve koç ile 75 adet keçinin dağıtımı gerçekleştirildi. Bergama’nın, kırsaldaki mahalle sayısının 119 olması nedeni ile ilçe gelişmişlik ve ihtiyaçlılık durumuna göre Yuntdağı, Madra ve Kozak olmak üzere üç bölgeye ayrıldı. Yuntdağı bölgesindeki toplam 35 mahallede projeye katılmak isteyen üreticilerden talepler alındı. 2015 yılından itibaren kırsal kesimde küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi konusunda Karaburun, Urla, Kınık, Beydağ ve Kiraz ilçelerinde yapılan dağıtımlarla birlikte dağıtılan küçükbaş hayvan sayısı 1.670’e ulaştı. Büyükşehir Belediyesi’nin küçükbaş hayvancılığı destekleme konusunda Kiraz, Bergama Madra Bölgesi, Kınık, Seferihisar, Menderes ve Selçuk ilçelerindeki eğitim ve planlama çalışmaları ise sürüyor.