Van-İzmir hattı
Vanlı kadınlar, “Yerinden edilmiş kişilerin ekonomik ve sosyal entegrasyonu” projesi kapsamında İzmir’i ziyaret etti. İlk kez İzmir’e gelen kadınlar teleferikle kuş bakışı izledikleri şehri çok beğendiklerini söyledi.
20 Vanlı kadın İzmir’i ziyaret etti. Avrupa Birliği ile Türkiye tarafından finanse edilen ve Van Valiliği tarafından yürütülen “Van ili yerinden edilmiş kişilerin ekonomik ve sosyal entegrasyonu projesi” kapsamında kente gelen ve çoğu ilk kez ailesi olmadan tek başına seyahat eden kadınlar, İzmir’de olmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.
Kadınların sosyalleşmesine ve özgüvenlerinin artmasına destek olmak amacıyla gerçekleşen ziyaret kapsamında hem İzmir’i gezen hem de belediyenin çalışmaları hakkında bilgi alan Vanlı kadınlara, özellikle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kadınlar, gençler ve çocuklara yönelik faaliyetleri ve destekleri konusunda bilgi aktarıldı. Ziyarette Vanlı kadınlar Kadın Danışma Merkezi, Yenişehir Gençlik ve Çocuk Merkezi ile Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’ni gezdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen ve büyük ilgi gören Balçova’daki Teleferik tesisleri de konuk kadınların büyük ilgiyle gezdiği yerler arasındaydı. İzmir’in Vanlı konukları, kuş bakışı izledikleri kenti çok beğendiklerini söyledi.
İzmirli kadınlar çok şanslı
Türkiye’nin en doğusundan, İzmir’e 1776 kilometre uzaklıktaki Van’dan gelen kadınlar, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Farkındalığı” konusunda atölye çalışması da katıldı. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen çalışmada yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, kentte kadınların özgürlük içinde yaşadıklarını söyledi. “İzmir, kadınlar ve çocuklar açısından çok şanslı bir şehir” diye konuşan Aysel Özkan, “İzmir, kadınların kendilerini çok rahat ifade ettiği, özgürce yaşadığı, hiçbir toplumsal baskı görmediği bir şehir. İyi yönetilmesi, tarihsel süreçten bu yana çok kültürlü yapısı, insanların birbirini anlaması, empati yapması açısından bir sürü farkı ortadan kaldırmış bir şehir” diye konuştu.
Önce mesleki eğitim
Projenin kapsamında; yerinden edilmiş kişilerin kent yaşamına entegrasyonunun sağlanması, bu kişileri yerinden edilmişlik psikolojisinden uzaklaştırmaya yönelik tekrarlanabilir hizmet modelleri oluşturulması ve bu hizmeti uygulayacak olan yerel kurum ve kuruluşların kapasitelerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Proje, Van sınırları içinde yaşadıkları yerden göç etmek zorunda olan, sosyal ve ekonomik hayata katılımda zorluklar yaşayan vatandaşlar için, mesleki eğitim imkanı sağlayarak iş bulma şanslarını artırmayı amaçlıyor. Ayrıca kendi işini kurmak isteyenlere hibe ile destek olunması da hedefleniyor. Proje kapsamında yerinden edilmiş kişilere yönelik mesleki eğitimler, okuma-yazma, bilgisayar okuryazarlığı ve girişimcilik kursları düzenleniyor ve istihdama yönelik hibe projeleri uygulanıyor. İlk etabı 2014 yılında başlatılan projede bugüne kadar başta kadınlar olmak üzere 2000 kişiye mesleki eğitim ve destek eğitimleri verildi.