Üreticilere Yem ve Süt Darbesi

Üreticilere Yem ve Süt Darbesi
  • 4 Şubat 2016 09:59

Süt üreticileri, hayvan yemlerindeki Katma Değer Vergisi’nin (KDV) kaldırılmasıyla az da olsa rahatlarken, yem fiyatlarının birden yükselmesi ve süt fiyatlarının düşmesi üreticileri kara kara düşündürmeye başladı.

Geçtiğimiz günlerde hayvan yemlerindeki Katma Değer Vergisi’nin (KDV) kaldırılması üreticileri sevindirdi. Vatandaşların bu sevinci kısa sürerken, üreticilere bir darbede süt ve yem fiyatlarından geldi. KDV’nin kaldırılmasıyla birlikte yem fiyatları düşerken, bir kaç sonra ise 50 kilogramlık bir çuval yem 45 TL’den tekrar 50 TL’ye yükseldi. Öte yandan, sütün litre fiyatı ise 1 lira 50 kuruştan 1 lira 5 kuruşa geriledi.

Üreticilerden Adem Köşktepe durumu fırsatçılık olarak değerlendirerek sıkıntılı günler geçirdiklerini ifade etti. Köktepe, “Hayvancılık sektörü besicilikte ve süt üretiminde inanılmaz sorunlar yaşamaya devam ediyor. Üreticiler olarak bizler yeniden geriye 2008 yılında yaşanan krize girmemek için uğraş göster sekte sorunla peş peşe geliyor yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde başlayan ve fiyatların geriye çekildiği süt piyasasında sütlerimiz 1 TL 50 kuruş civarından 1 TL 5 kuruşa geriledi. Piyasadaki bu dengesizlik en çok üreticileri mağdur ediyor. Birçok firma ya da kooperatif süt alımlarını azaltmış durumda işlevini sürdürüyor. Bu arada hükümetimizin Torba Yasa içerisinde bulunan hayvancılıkta yem fiyatlarında uygulanan KDV’nin kaldırılması biz üreticileri sevindirmişti. Ancak KDV uygulamasının kalkması sadece üç gün sürebildi. KDV’nin kaldırılması ile 50 kilogramdan oluşan bir çuval yemin fiyatı 50-51 TL’den 45 TL’ye düşmüş bizlerde biraz nefes alabilmiştik. Ancak üç gün demeden bu sefer yem firmaları olağanüstü bir zam yaptı ve yem fiyatları yeniden çuvalı 50 TL’den satılmaya başlandı” dedi.

“BİZLERDE FİYAT HEP AYNI DURUMDA”
İşletmesinde 30 adet ineği olduğunu ifade eden Köşktepe, “Aylık 200 çuval yani 10 bin TL’lik yem kullanıyorum. Aynı zamanda günlük altı paket saman, 800 kilogram mısır silajı kullanıyorum. Yaktığım elektrik, süt soğutma sistemim ve mazot giderleri birde 7 gün işçiliğimizi koyduğumuzda işin içinden çıkılmaz bir hal alıyoruz. Bu durum sadece süt yeminde değil, diğer yemlerde besi yemlerinde de aynı durumda. Basından ve TV’lerden takip ediyoruz. Et pahalı et İstanbul’da 60-70 TL haberlerini görüyoruz. Evet et ülkemizde maalesef pahalı; ama üreticide yani bizlerde fiyat hep aynı durumda. Ben bugün süt üretimimin yanında besi üretimi de yapmaya çalışıyorum. Bugün besime kestirdiğim de karkas etin kilosu 24 TL” şeklinde konuştu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Eşki’den Bornova’nın nabzını tutan ziyaretler
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.