“Tatlılara hayır demeyi bilin”

Selcan Şerifaki\ Gazete Ege
1 ay boyunca 16 saati bulan açlık süresiyle tutulan oruçlar, Ramazan bayramıyla birlikte zengin kahvaltı sofraları ve tatlı ziyafetleri sağlımızı tehlikeye sokabilir. Uzman Diyetisyen Hilal Ünalan, ramazanı kilo almadan ve sağlıklı bir şekilde nasıl geçirmemiz gerektiğini Gazete Ege okurları için paylaştı. Bayrama özel menü hazırladı.
Ramazandaki uzun süreli açlıktan dolayı metabolizma hızının yavaşlamasına bağlı olarak hızlı kilo alımının kolaylaştığını dile getiren Ünalan, bayramda yemek çeşitlerinin, şeker ve şeker miktarının artmasından dolayı tartıda sürprizle karşılaşmamak adına yapılması gerekenleri sıraladı: “ Bayram sofralarında yemek miktarına dikkat edilmeli, her yemekten atıştırmak yerine tabağınıza belli bir miktar alıp onları tüketin ve tabaklarınız küçük boy tercih edin. Uzun uzun sofrada oturmanız daha fazla yemenize neden olacaktır bu yüzden yemek bitince sofradan kalkın. Aşırı şerbetli tatlı tüketiminden uzak durun “hayır” demesini bilin. Gideceğiniz yerler yakın ise araç kullanmak yerine yürüyerek gidin. Günde 2-2.5 litre su içmeyi ihmal etmeyin. 1 adet baklava tükettiyseniz yaklaşık olarak ; 2 dilim ekmek,10 adet ceviz/badem ve 1.5 porsiyon meyve tüketmiş olursunuz. 2 baklava =500 kalori. Sarma/ dolma tüketimiz varsa; 3 adet sarma veya 2 küçük boy dolmadan 1 dilim ekmek ve 1 tatlı kaşığı yağ tüketimlerinizi azaltarak kaçamaklarınızı dengelemiş olursunuz.
Ramazan bayramı sırasında mide yanmaları ve bağırsak sorunları yaşanmasının mümkün olduğunu dile getiren Uzman Diyetisyen, aşırı tatlı tüketimine karşı uyararak; “Ana öğünlerin yanında mutlaka salataya yer verilmeli, lif (posa) açısından zengin besinler tercih edilmeli, gün içerisinde probiyotik içeren kefir, yoğurt gibi besinler tüketilmeli. Bayramdan şerbetli tatlılar en çok baklava tüketilmektedir. Eğer imkan varsa sütlü tatlılar, dondurma veya meyve tercih edilmelidir. Gün içerisinde 2 adet baklava ölçüsü aşılmamalıdır kan şekerimizi dengelemek adına. Tatlının yanında süt, ayran veya yoğurt gibi süt ürünleri ile tüketilmesi daha yararlı olacaktır” diye konuştu.
Ramazan Bayramında güne mutlaka hafif bir kahvaltı ile başlanması gerektiğinin altını çizen Ünalan, “Tabağınızda her besin grubundan belli bir miktar olsun. Gün içerinde misafirliklerde ikramlar olacağı için simit, poğaça, börek gibi hamur ilerini ve reçel, bal, pekmez gibi şekerli yiyecekler tüketmeyin. Salam, sosis sucuk gibi islenmiş et ürünlerini az sıklıkla da tüketilmelidir” dedi.
Ünalan, bayram tatiline çıkacaklar içinse geç uyandıkları takdirde öğün sayısını 3’ten 2’ye düşürmeleri konusunda uyardı. Uzman diyetisyen 3 ara öğün yapılması gerektiğini vurguladı.
Uzman Diyetisyen Hilal Ünalan, Gazete Ege okurları için örnek bayram menüsü de paylaştı.
- Kahvaltı+ öğle yemeği :
- 1 adet haşlanmış yumurta, 2 dilim peynir, 7-8 adet zeytin veya 3 adet ceviz, bol domates, salatalık, biber, 2-3 dilim tam buğday ekmeği, şekersiz çay
- Aksam yemeği :
- Izgara et, tavuk balık seçiminden biri, 1 porsiyon zeyinyagli sebze yemeği, salata ve yoğurt
- Aralarda:
- Sütlü tatlı
- Yoğurt/ayran + 1 dilim baklava
- Yoğurt+ meyve+ üzerine tarçın
- Peynirli tost+ ayran
- 2 top dondurma
- 1 bardak kefir+ 1 adet meyve
- 1 sise seker ilavesiz maden suyu+ 1 porsiyon meyve şeklinde tüketilebilir.