Seferihisar’da Satış Üstüne Satış!
İzmir’in gözde seyfiye ilçelerinden olan ve “Türkiye’nin Sakin Şehir Başkenti” olarak bilinen Seferihisar’da 2015 Eylül ayından mal satışları ile başlayan kaos ve gerilim bir türlü dinmek bilmiyor. Kentin Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Kasım ve Aralık 2015’te bazı basın yayın organlarına verdiği, “Geçmiş dönemden 21 Milyon civarı olmak üzere toplam 31Milyon 500 bin TL borcumuz var. 10 yıldır devam eden bir borç yükümüz var. Bu satışlardan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) ve Seferihisar Mal Müdürlüğü(Maliye)’ne olan borçlarımızı ödeyeceğiz. Kuş gibi tüm yüklerimiz kalkacak şekilde yolumuza devam edeceğiz” ifadelerine rağmen borcun halen bitmemesi ve yeni satış ilanları kenti yeniden karıştırdı.
Yapılan satışlardan elde edilen gelirle borçların kapatıldığını düşünen Seferhisarlılar, İlçe Mal Müdürlüğü tarafından 2 Mart 2016 Çarşamba günü saat 10:00’da tamamı Seferihisar Belediyesi’ne ait Akkum Sırtlan Çukuru Mevkii’nde yer alan 56 bin 240 metrekare alanı icradan satışa çıkaracak. Tarım arazisi olan ama ayrıntısında otel olması halinde 3 kat, tatil köyü yapılması halinde 2 kat imar izni olan bölgenin satış fiyatı ise 12 Milyon 500 Bin TL olarak belirlendi. Açık artırma ile çıkacak ihalede katılımcı olmaması durumunda ya da katılımcıların belirlenen rayiç değerin yüzde 75’ini bulmadığı takdirde ikinci açık arttırma en çok artırana verilmek üzere 9 Mart tarihinde yapılacak.
HANİ BORCUMUZ BİTECEKTİ?
Belediyenin mal satışı ile ilgili aldığı kararları hatalı bulan ve bu nedenle CHP grubu ile ters düşerek istifa eden Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Mehmet Şenel, belediyenin mal satışı ile düze çıkarılamayacağını ifade ederek şöyle devam etti;
“Sayın Başkan ocak ayı içerisinde borçların biteceğini ve kuş gibi hafifleyeceğini katıldığı televizyon programlarında ve basın yayın organlarına verdiği demeçlerle defalarca ifade etti. Buna rağmen her gün yeni bir yerin satışı ile ilgili bilgi geliyor. Sayın Başkan 31 Milyon 500 bin TL borç olduğunu ifade etmişti oysa sadece son iki satışta elde edilen gelirin 26 Milyon 600 bin TL olduğu açıklandı. Bu kadar satışa rağmen borçlarımız neden bitmek bilmiyor? Bu satış paraları madem borçların kapatılmasına gitti, Mal Müdürlüğü’nün icra yoluyla talep ettiği 12 Milyon 500 Bin TL borç nereden geliyor? Sayın Başkan bu çelişik durum için Seferihisarlılara açıklama yapmak zorundadır.”
TAKSİTLE MAL MI SATILIR?
Seferihisar Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Mehmet Şenel, belediyenin mallarına konulan icraları kaldırmak için yaptığı satışların bazılarında taksit uygulamasına gittiğini de iddia ederek; “Yine Akkum Mevki 1296 Ada 1 Parsel ve 1297 Ada 1 Parsel’de yer alan toplam 15 bin 127 metrekare alan 7 Milyon 559 Bin TL muammen bedel ile yüzde 50’si peşin kalanı 9 taksit ile satışa çıkarıldı. 10 Şubat tarihinde kapalı zarf usulü ile ihaleye çıkacak bu yer neden yarısı taksitle satışa çıkarılıyor? Devlete olan borcu taksitleme ya da peşin satış ile indirimli ödeme imkanı varken hangi mantıkla taksitle satışa çıkıyor? Taksitle para tahsil edip borç ödendiği nerede görülmüş ki Seferihisar Belediyesi ödeyecek. Sayın Başkan bu konuda kamuoyuna nasıl bir açıklama yapacak şahsen merak ediyorum” dedi.
KÖY MALLARI İÇİN TEŞEKKÜR
Şenel, Ulamış Köyü’nde Büyükşehir Kanunu nedeniyle belediye mülküne geçen köy tüzel kişi arazileri için alınan satış kararını geri çekilmesine de değinerek, “Sayın Başkan Tunç Soyer bu malların satışında karşı çıktığım konulardaki hassasiyetimi ve dile getirdiklerimi ciddiye alarak bu satışları iptal etti. Keşke diğer sattığı ya da satışa çıkardığı mallarda da bizim fikrimizi alsa veya açıklamalarımızı göz ardı etmeseydi. Hem Seferihisarımızın malları daha yüksek bedelle satılır, hem de bugün bu tartışma yerine hayata geçirilen projeler konuşulurdu” diye konuştu. (Gerçek Haberci)