Rektör Tunçsiper ‘İzmir Demokrasi Üniversitesi’ni anlattı
Türkiye’deki ilk 10 üniversite arasına girme hedeflerinin olduğunu ifade eden İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Bedriye Tunçsiper, “Mevcut olan fakültelerimizi en iyi noktaya getirmek istiyoruz. Hedefimiz Türkiye’deki ilk 10 üniversite arasına girmek. Genel sonuçlarımız da bunu gösteriyor. Tek arzum ve hedefim de burdur” dedi.
İzmir Ekonomi Üniversite Rektörü Bedriye Tunçsiper, 2016 yılında eğitim ve öğretim hayatına başlayan ve kısa sürede büyük başarılara imza atan İzmir Ekonomi Üniversite’nin geçtiği süreçleri anlattığı bir basın toplantısı düzenledi.
Eğitimde kalitenin önemine değinen Tunçsiper, “Mevcut olan fakültelerimizi en iyi noktaya getirmek istiyoruz. Hedefimiz Türkiye’deki ilk 10 üniversite arasına girmek. Genel sonuçlarımız da bunu gösteriyor. Tek arzum ve hedefim de burdur” dedi.
ÜNİVERSİTEMİZE KENDİ EVİMİZE BAKAR GİBİ BAKTIK VE BÜYÜTTÜK
Hızlı bir şekilde gelişim ve değişim gösterdiklerini söyleyen Tunçsiper, “Burada özel bir üniversite vardı ve kapanmıştı. Daha sonrası İzmir’e 2 yeni devlet üniversite kuruldu. Üniversitemizde bunlardan bir tanesi. Özel üniversitelerin bir tane garantör üniversitesi oluyor. Burasının garantör üniversitesi de Dokuz Eylül Üniversitesi’ydi ve kapandıktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi’ne geçmişti. Resmi Gazete’de atandığımı gördüm ve İzmir’e geldim. 2017’de rektör olarak atandıktan sonra ilk 2 ay içerisinde 4 bölümü aktif ettim. Her hafta üniversitemizden YÖK’e yazı gidiyordu. Hızlı bir şekilde ilerledik. YÖK Başkanı ile istişarelerde bulunuyordum, farklı bir üniversite yaratmak istiyorum dedim. Onlar da bana İngilizce olarak devam edin ve açılmayan bölümleri açın önerilerinde bulundular. Canla başka biz bunları açmaya çalıştık. Geldiğimiz noktada 42 bölümümüz aktif. 10 fakültenin hepsini de ilk birinci yılda aktif hale getirdik. 13 bin 500 öğrencimiz, 700’e yakın da akademik kadromuz var. Üniversitemize kendi evimize bakar gibi baktık ve büyüttük. Üniversitemiz, sıfırdan başlayarak bu noktalara geldi” dedi.
İLK 5’TE YER ALIK
Üniversitenin başarılarının bazılarını anlatan Tunçsiper, “Kurucu ve kadın rektör olarak söyleyebilirim ki, yüzde 70 çalışanımız kadın çalışan. Samimiyet ortamımız mevcut. Öğrencilerimizle de aramızda bu var. Biz ulusal hakemli dergilerde 208 üniversite arasında öğretim üyesi sayısına düşen yayın sayısında ilk 5’te yer alık. Biz yeni bir üniversiteyiz ama TUS’ta öğrencilerimiz o kadar köklü üniversite arasında birinci oldu. Diş hekimliğinde hoca sayımız ama temel dersleri Tıp Fakültesi hocalarımız geliyor. TUS’un arkasında yatan başarı tıp fakültemizin de başarısı. Tıp Fakültesinden mezun ettiğimiz öğrencilerin de istedikleri ilk 3 tercihlerine girmiş durumdalar” şeklinde konuştu.
YÜZDE 100 İNGİLİZCE EĞİTİM VERİYORUZ
Yüzde 100 İngilizce eğitim verdiklerini söyleyen Tunçsiper, “16 tane üniversite Organize Sanayi Bölgesinde meslek yükseköğretim öğrencileri eğitim alıyor. Böylelikle hem teoriyi öğreniyorlar hem de çocuk çalışarak kendine mezun olunca iş buluyor. Aktif eğiti yapıyoruz ve çocuklar eğitildikleri yerde istihdam sağlayabiliyorlar. Bu konuda Ege’de birinci olmanın gururunu yaşıyoruz. Yürüyen değil koşan bir üniversite mantığında hareket ediyoruz. Meslek Yüksek Okulumuzda bile yüzde 100 İngilizce eğitim veriyor. Tıp Fakültemizde yüzde 100 İngilizce eğitim veriyor. Yabancı dili 80 olmayan hocalarımız söz konusu değil. Hocalar bu derecede olunca eğitim de kaliteli oluyor. Bir üniversitenin başarısı yetiştirdiği öğrencinin istihdamına bağlıyor. Bu yüksekse üniversitenin başarısı da yüksektir” dedi.
EPEY MÜCADELE ETTİK
Uzundere’deki yerleşim için verdikleri mücadeleye de değinen Tunçsiper, “Bir senede 36 bölüme çıktık. Bölüm açtıkça buraya sığamadığımızı gördük. Tasarruf yaparak zarla zorla bize Uzundere’de bir yer verildi. Bunun için epey mücadele ettik. 800 dönümlük bir alan ve 400 dönümü bize tahsis edildi. ‘Benim bir an önce burayı aktif hale getirmem lazım’ dedim. Prefabrik yerler yapmak durumunda kaldık. 3 bine yakın öğrenci orada eğitim görmeye başladı. İlk gittik, çekici bile giremiyor alana. Olmayan bütçemizle oraya bir de yol yaptık. Limontepe’deki yerde de Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizi açıyoruz. Diş Hekimliği Fakültemizi de oraya taşıyoruz. TUBİTAK projeleri konusunda öğretim üyelerine düşen baza baktığımızda ilk yüzde 20’nin içinde yer alıyor” diye konuştu.
AKREDİTASYON SÜRECİMİZ BAŞLAMIŞ BULUNMAKTA
Akreditasyon sürecine başladıklarını ifade eden Tunçsiper, “Online eğitime geçen ilk 8 üniversiteden biri de bizdik. Bizzat birebir hocalarımız online eğitimde ders anlattı. Hepimiz her dönem öğrencilerimizle birebir ilgileniyoruz. Üniversitemiz, Stanford Yaz Okulu açmanın gururunu yaşıyoruz. 50’ye yakın üniversiteyle anlaşma yaptık, eğitimler yapıyoruz. Hocalarımızdan bir tanesi Nobel ödül törenine davet edildi. Tıp Fakültemiz bir ilki gerçekleştirdi. İşareti dili projesini başarıyla tamamladı. Yeni bir üniversite olarak da YÖK’ün önemli olarak gördüğü akreditasyon sürecine girdik 13 bölümümüzde akreditasyon sürecimiz başlamış bulunmakta. Tamamına ulaşacağız.
HUKUKİ SÜRECİ BAŞLATTIK
Kemalpaşa’da yaşanan süreci de aktaran Tunçsiper, “Kemalpaşa Ulucak’ta bize bir bina verildi. O binada bizim yabancı dil eğitimimiz veriliyor. Orada bir de beden eğitimi bölümümüz var. Orada bir-iki bölüm daha açmayı düşündük ancak bazı durumlar yaşandı. Daha önceki Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, ‘gelin buraya biz size tahsis edelim. Kemalpaşa’da bir üniversite olsun istiyoruz. Biz her şeyi yapacağız, siz yeter ki gelin’ demişti. Hatta size otobüs, dolmuş bile vereceğim demişti. Biz anlaşmaları yaptık. Arkasından dediklerini yapacaklarını bekliyoruz, orada Yabancı Dil ve Spor Bilimleri eğitime başladı. Bize servis verilecekti, ‘bir hafta verin, bizim benzinimiz yok’ dendi ve verilmedi. Bunlar üniversitenin sorumluluğunda dendi. Biz zaten olanı buraya harcıyoruz. Olanı oraya harcamamız mümkün değildi. Mecburen buraya yönelmeye devam ettik. Biz baktık ki karşımıza yeni protokol ile gelindi. Yeni protokolde belediye istediği anda orada eğitimi durdurabilir cümlesi yer alıyordu. O zaman biz de her şeyi durduruyoruz dedik. Ulucak’taki yerde de otopark kısmına da esnafın arabası gelip park edilebilirmiş. ‘Böyle bir şey olamaz’ dedik ama ‘orası bize lazım’ dendi. Biz o zaman mecburen durdurma kararı aldık. Kongre merkezi vardı, size onu dizayn edeceğiz dediler. Tamam dedik ama hiç biri yapılmadı. Protokol ihlallerinden dolayı hukuki süreç başlattık ve devam ediyor. Yeni belediye başkanı da, eski belediye başkan yardımcısıydı ve süreçlerin hepsini bilen birisi. Buradan gelir kazanmak için kullanmak istiyorlarmış. Yeni başkan geldiğinde ‘protokolü iptal edeceğiz’ dedi. Biz de hukuki sürece girmiş olduk.
ÖNEMLİ OLAN EĞİTİM
Önemli olanın eğitim olduğunu vurgulayan Tunçsiper, “40 yıllık akademisyen olarak, akademisyenliği ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. Beyinlerin içinin dolması önemli, fiziki mekanları hiç önemsemedim. Burada da birebir bunları yapıyoruz. İyi öğrenci yetiştiriyoruz. Bizden mezun olan öğrencilerimiz yine bizi tercih ediyor. Önemli olan eğitimdir” ifadelerini kullandı.
HEDEFİMİZ TÜRKİYE’DEKİ İLK 10 ÜNİVERSİTEYE GİRMEK
Mevcut olan fakülteleri en iyi noktaya getirmeyi hedeflediklerini ifade eden Tunçsiper, “Şu an geldiğimiz noktada biz çok dağılma taraftarı değiliz. Uzundere’de başlanan kampüse yoğunlaşmış durumdayız. Hoca ve laboratuvar sayımız sınırlı olduğu için… Bir yerde toplanıp büyümenim daha yararlı olacağı ve merkeze yerleşmenin daha doğru olduğu düşüncesindeyiz. Bir iş birliği konusunda da oturup konuşuruz. Mevcut olan fakültelerimizi en iyi noktaya getirmek istiyoruz. Hedefimiz Türkiye’deki ilk 10 üniversite arasına girmek. Genel sonuçlarımız da bunu gösteriyor. Tek arzum ve hedefim de burdur” diye konuştu.