“Paylaş, dönüştür, hayata + değer kat”
Bornova Belediyesi’nin “Paylaş, dönüştür, hayata + değer kat” sloganıyla yürüttüğü Urbanrec Projesi, Avrupa Birliği Yasal ve Finansal Denetlemesi’nde tam not aldı. Dahil olduğu Urbanrec Projesi kapsamında büyük hacimli evsel atıkları, ekonomik değeri olan geri dönüşüm ürünlerine dönüştürmek için altyapı kurma çalışmalarını sürdüren Bornova Belediyesi, proje tamamlandığında büyük bir tasarruf hareketine öncülük etmiş olacak.
Bornova Belediyesi, Avrupa Komisyonu Ufuk 2020 programı tarafından finansal olarak desteklenen URBANREC Projesi’yle, Belçika’da gerçekleştirilen “AB Yasal ve Finansal Denetleme Toplantısı’nda tam not aldı. Avrupa’nın 7 farklı ülkesinden toplam 21 üniversite, araştırma enstitüsü, şirket ve yerel idarenin ortağı olduğu Urbanrec Projesi, Bornova Belediyesi tarafından “Paylaş, dönüştür, hayata + değer kat” sloganıyla yürütülüyor. Atık yönetiminde küresel değerleri benimseyen Bornova Belediyesi ile Avrupa’dan 20 proje ortağı ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü işbirliği yapıyor.
Bornova Belediyesi dahil olduğu URBANREC Projesi kapsamında büyük hacimli evsel atıkları ekonomik değeri olan geri dönüşüm ürünlerine dönüştürecek teknolojinin fizibilite ve altyapısını kuruyor. Bornova Belediyesi bu projeyle evsel atıklardan kullanılabilecek olanları eşya bankası aracılığıyla vatandaşlara ulaştıracak, kullanım değerini kaybetmiş olan atıklar ise ayrıştırılıp işlenerek hammadde olarak değerlendirilecek.
Bornova Belediyesi, hazırlıklarında sona yaklaşılan “Atık Getirme Merkezi” ve yeniden kullanımı desteklemek amacı ile yürüttüğü “Eşya Bankası” ve “Giysi Bankası” projelerini URBAREC Projesi ile eşgüdümlü olarak yürütme kararı aldı. Atık Getirme Merkezi, Bornova’da Kemalpaşa Caddesi üzerinde kuruldu. Hazırlıkları son aşamaya gelen Atık Getirme Merkezi’nin açılmasıyla birlikte vatandaşlarımız atıklarını kendi imkânlarıyla getirip teslim edebilecekler. Buraya getirilebilecek atıklar arasında kâğıt, plastik, metal, cam, ahşap, tekstil ürünleri, pil, akümülatörler, flüoresan lambalar, elektrikli ve elektronik ekipmanlar, ilaç, atık yağlar, ev mobilyaları, ev tekstili gibi hacimli atıklar, ömrünü tamamlamış lastikler yer alabilecek. Burada toplanan atıklar gruplarına göre ayrılarak geri dönüşüme
kazandırılacak.
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila doğrusal ekonomide herşeyin sıfırdan üretildiğini, döngüsel ekonomide ise geri dönüşümün öncelikli olduğunu belirterek, “Bornovamızın URBANREC projesi ile birlikte atık yönetimi konusunda Avrupa’da önemli çalışmalar yürüten yerel yönetimler, üniversiteler ve AR-GE kuruluşları ile işbirliği yapmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Çünkü bu projedeki asıl amaç doğal kaynakları daha az tüketmek ve ekonomik kazanç sağlamaktır. Bu döngüyü ve döngüsel ekonomiyi güçlendirmede katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.