Neçirvan Barzani’den Türkiye’ye referandum çağrısı

Neçirvan Barzani’den Türkiye’ye referandum çağrısı
  • 25 Eylül 2017 12:29

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani; “Türkiye’nin bizi anlamasını bekliyoruz. Referandum asla 26 Eylül’de Kürdistan devletini ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor.” dedi.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani; “Türkiye’nin bizi anlamasını bekliyoruz. Referandum asla 26 Eylül’de Kürdistan devletini ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor” dedi.

Rudaw’ın aktardığına göre Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin oyunu kullandıktan sonra yaptığı konuşmasının öne çıkan kısımları şu şekilde: 

“Türkiye ile ilişkilerimiz çok iyi”

Bugün Kürdistan Bölgesi’nde gördüğümüz, sonraki gün bağımsızlık ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor Bağdat’a mesajımız bütün konuları diyalogla çözmek isteğimizdir. Sayın Cumhurbaşkanı ve tüm Türkiye ile ilişkilerimiz çok iyi. Türkiye zor günlerde hep yanımızda oldu. İki aydır Türkiye’yi ziyaret edip, bu sürecin onlar için tehdit olmadığını anlatmaya çalıştım ama maalesef bu imkanı vermediler. Hiçbir şeyin, bu ilişkimizi bozmasına yol açmasını istemiyoruz. Ne Türkiye’yi tehdit ederiz, ne de içişlerine karışırız.

“Dış ülkelerin tavrı Kürtlere’ Kürtlerin dağlardan başka dostu yok’ sözünü düşündürüyor”

Türkiye’yle sınırlar kapanmış değil. Hakkını isteyen bir millet, karşısına sorunların çıkabileceğini de düşünür. Ama bir tehdit unsuru değilken, bu ülkelerin böyle düşünmesini anlamıyoruz. Bizler çok zor 3 yıl geçirdik. Dünyanın en büyük ve tehlikeli terör örgütü olan IŞİD’e karşı uzun bir cephede savaştık. 1600 şehit verdik. Kürdistan Bölgesi 1.8 milyon göçzede için sığınak oldu. Dış ülkelerin tavrı, Kürtlere, “Kürtlerin dağlardan başka dostu yok” sözünü düşündürüyor.

“Burada yaşayanlar kaderini tayin edecek”

Bugün yaşanan süreç, Irak Kürdistanı çerçevesindedir. Komşu ülkelerle ilgili olduğu şeklinde anlaşılmasını istemiyoruz. Referandum, sınırları belirlemek için değildir. Komşu ülkelere, bölge için istikrar unsuru olduğumuzu gösterdik. Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki bölgeleri diyalogla çözmek istiyoruz. İrademizi kimseye dayatmayız ne Araplara ne Türkmenlere. Kerkük birlikte yaşam şehri olarak kalacak. Kerkük Kürt, Türkmen, Arap kentidir. Burada yaşayanlar kaderini tayin edecek. Peşmerge Kerkük’ü işgal etmedi. IŞİD’den korudu. Peşmerge olmasaydı Kerkük Musul’dan beter olurdu. Türkiye’ye mesajımız şu: Bu süreç, kesinlikle Türkiye için tehdit değildir.
(cumhuriyet.com.tr)

Bu haber ilgini çekebilir ->  Efes Selçuk Belediyesi’nden Anlamlı Kutlama; “Yuvam Olur Musun?”
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.