Müftü nikahına Atatürk’ü de alet ettiler
Müftülere nikah kıyma yetkisi veren değişikliği desteklemek için ‘M. Kemal’in nikahını da müftü kıymış’ manşeti ile çıkan Akit, “Laikçi çevreler ve azgın azınlık kuduradursun, Mustafa Kemal ile Latife Hanım’ın 1923’teki nikahının dönemin İzmir Müftüsü Rahmetullah Efendi tarafından kıyıldığı belgelendi” diyerek yine hem cehaletini hem laikliğe karşı duyduğu kinini bir kez daha kustu
NİKAH 1923’TE, MEDENİ KANUN 1926’DA
Faruk Arslan imzası ile yayımlanan haberde, “Mustafa Kemal’in izinden gitmeyi kendilerine görev belleyen zihniyetin “Müftü nikah kıyamaz” şeklindeki safsatasını çökertecek tarihi bir bilgi ortaya çıktı. Müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesine karşı çıkan azgın azınlığın aksine, Mustafa Kemal’in Latife Hanım ile gerçekleştirdiği evliliğin nikahını müftünün kıydığı saptandı. Latife Hanım’ın anılarında yer alan söz konusu bilgi, nikahı kıyan İzmir Müftüsü Rahmetullah Efendi’nin Konak’taki evinde asılı olan levhada da aynen yer alıyor.” ifadelerine yer verildi.
Haberde, “Mustafa Kemal ile eşi Latife Uşakizade’nin 29 Ocak 1923’teki nikahının, dönemin İzmir Müftüsü Rahmetullah Efendi tarafından kıyıldığı belirlendi.” deniyor.
Ancak müftülerin nikah kıyma yetkisini belediye başkanlarına ve muhtarlara devreden Medeni Kanun 17 Şubat 1926 tarihinde TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe girdi. Yani, Mustafa Kemal Atatürk ile Latife Hanım’ın evliliğinden 3 yıl sonra. Akit, Medeni Kanun yürürlüğe girmeden 3 yıl önce kıyılan nikahı örnek gösterirken, Mustafa Kemal Atatürk’ün henüz yürürlükte olmayan bir yasaya göre olamayacağını ya bilmiyor ya da yalanlarına bir yenisini daha eklemekte sakınca görmüyor.