Kültürpark Geleceğe Uzanıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark’ı yeniden tasarlayarak geleceğe taşıyacak çalışmaları içeren proje taslağı vitrine çıktı. Yıl boyu ve gece gündüz yaşayan bir Kültürpark hedefleyen ve alandaki bina yoğunluğunu azaltarak yeşil miktarını 21 bin m² daha artırmayı öngören Büyükşehir Belediyesi; meslek odaları, sivil toplum örgütleri, iş dünyası temsilcileri ve akademisyenlere yeni Kültürpark’ı anlattı.
İzmir’in tarihi ve simgesel mekanlarından Kültürpark’ın revize edilerek geleceğe taşınması amacıyla harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin çeşitli kesimlerinin görüş ve önerilerini alarak katılımcı bir proje oluşturmak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen toplantıya TMOBB’a bağlı odaların, sivil toplum örgütlerinin ve iş dünyasının temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
Daha fazla yeşil, daha az bina
Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yoğun fuar etkinliklerinin Fuar İzmir’e taşınmasının ardından Kültürpark’ı yeniden eski günlerine taşıyacak çalışmaları masaya yatırdıklarını belirterek, “Katılımcı anlayışla çeşitli toplantılar, değerlendirmeler yapıldı ve bir taslak ürün ortaya çıktı. Bundan sonraki aşamada da görüş ve öneriler doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu çalışma Prof. Dr. İlhan Tekeli önderliğinde ortaya çıkı. Kendisi ve ekibine, İzmir’e katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın da yeniden canlandırılması çalışmalarının bu kapsamda ele alındığını belirterek, şunları kaydetti:
“Biz Kültürpark’ı yeniden daha çok yeşil, daha az bina ve daha fonksiyonlu, tıpkı eski yıllardaki gibi İzmirlilerin doya doya kullandığı bir alan haline getirmek istiyoruz. Kültürpark’ta inovasyon çerçevesinde dünyadaki yeniliklerin sergilendiği, tasarımların sunulduğu bir fuar hedefliyoruz. Oraya doğru bir evrilmeyi gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Yoğun bir şekilde bu yılki İEF’de inovasyon vurgusunu öne çıkarmaya çalışacağız. Bunun için yenilikçi firmalarla görüşüyoruz.”
Katılımcı bir süreç
Proje taslağının hazırlanmasında görev alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. İlhan Tekeli ise “İzmir Deniz” ve “İzmir Tarih” projelerinde olduğu gibi Kültürpark konusunda da katılımcı bir yöntem izlediklerini belirterek şunları kaydetti:
“Ben İzmirliyim. Kültürpark’ın açılmasından bir yıl sonra doğdum. Bu nedenle ayrı bir duyarlılık yaşıyorum. Kültürpark, bir anlamda İzmir demek. Bu alana müdahale edilmesi söz konusu olduğunda bütün İzmirlilerin çok hassas olduğunu biliyorum. Ama her kurum aslında bir canlıdır. Zaman içinde yaşlanıyor, bakım gerektiriyor. Fuar kavramının dünyada kazandığı yeni nitelik İzmir’de iyi bir şekilde çözüldü. Bir taraftan dünyadaki yeni fuarcılık temayüllerine uygun bir fuar alanı yapıldı. İzmir’in öncü kimliğine uygun bir çözüm ortaya konuldu. Kültürpark’taki fuar faaliyetlerini ortaya çıkardığı baskı azaldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce yaptığı İzmir Deniz ve İzmir Tarih projelerinde de yönetişim anlayışı içinde bir yaklaşım izlenmişti. Şimdi Kültürpark’ta katılımcı yeni talep ve önerilere açık bir projelendirme ve fikir geliştirme süreci izliyoruz. Önce Kültürpark’ın tarihini öğrendik. Bu ön hazırlıktan sonra görüşleri ve beklentileri aldık. Fuar faaliyetleri sırasında anketler yaptık. İzmirlilerin beklentilerini ve onun üstünde tartışma olanaklarını geliştirmeye çalıştık. Bu toplantılar sonrasında projeyi yapanlara bir ev ödevi ortaya çıktı. Projelendirme sürecinin son aşamalarına gelirken ulaştığımız kavramsal çerçeveyi tartışmaya açacağız. ”
Onay süreçleri uzamazsa…
Prof Dr. İlhan Tekeli, Kültürpark’ın bugünkünden daha iyi bir duruma getirilmesi konusunda İzmirlilerin sabırsızlandığını belirterek, “Ama bu alanın hem tarihi, hem doğal SİT alanı olarak kurulların onayından geçmesi gerekiyor. Burada yapılan ve kurullara sunulan öneri, usullere, kurallara, her şeye uygun öneriler. Kurullar fikirlerini ne kadar çabuk bitirirlerse, o kadar çabuk hayata geçecek” diye konuştu.
İzmir kimliğine uygun bir çalışma
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Kültürpark konusunda sadece sonuç olarak değil yöntem olarak da İzmir’in kimliğine uygun bir çalışma olduğunu vurgulayarak, “Bütün çalışmalar katılımcı bir süreçle götürüldü. Bu itibarla İzmir kimliğine çok uygun bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Fuarla ilgili çok hayaller kurduk. İzmir’de yaşayan herkes bu hayallerle kendine ait yeni dünyalar yarattı. Yaratıcı sürecin tüm kamuoyuna açık olması sevindirici. İzmirlilerin Kültürpark’ı sevdiğine ve onu layıkıyla koruyup kollayacağına inanıyorum” dedi.
21 bin m² ilave yeşil alan
Toplantıda Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından hazırlanan “Kültürpark Alanındaki Materyallerin Tanımlanması, Korunması, Sürdürülebilirlik Açısından Önerilerin Hazırlanması Ortak Projesi” başlıklı çalışma da katılımcılara sunuldu. Çalışmayla Kültürpark’ın mevcut bitki varlığının tespit edildiği, var olanların nasıl iyileştirileceğinin ve yeni oluşturulacak yeşil alanlara ilişkin önerilerin ortaya konulduğu, mevcut 7709 ağacın coğrafi bilgi sistemine işlenerek “bitkisel bilgi sistemi” oluşturulduğu kaydedildi.
Daha az bina ve daha çok yeşil konseptiyle ele alınacak yeni Kültürpark’ta yaklaşık 21 bin m² daha yeşil alan yaratılacak. Alanda gençlere yönelik aktif spor alanları (yürüyüş, bisiklet yolları, plates yoga alanları, kaykay, skateboart pistleri, mini golf, tenis, açık voleybol, basketbol sahaları v.b.) bulunacak. Taslağa göre daha önce yıkım kararı alınmış, izinsiz ekler, işlev dışı kalmış alanlar yıkılarak yeşil alana kazandırılacak. İsmet İnönü Sanat Merkezi’nin yerine üzeri açık bir amfi tiyatro yapılacak. Mevcut holler kaldırılarak yerine toplam 17 bin m²’lik iki adet sergi salonu yapılacak. Ayrıca tüm açık ve kapalı alanların ve etkinlik alanlarının, spor ve oyun alanlarının engellilerin kullanımına uygun tasarlanması öngörülüyor. Kültürpark’ın trafikten arındırılması için yeni düzenlemeler yapılması ve alan çevresindeki duvarların korunması da, yapılması düşünülen çalışmalar arasında.
Öngörülen çalışmalar arasında Ada, Göl ve Dağ gazinoları ile ve Golf Kafe’nin yeniden ele alınması, eklentilerinden temizlenmesi, özgünlüğü korunacak şekilde yeniden tasarlanarak yeme içme işlevlerinin kalitesinin yükseltilmesi de yer alıyor. Yine taslak çalışmaya göre, mevcut İZFAŞ Genel Müdürlüğü binası restore edilerek anı evine dönüştürülecek. Fuar Evlendirme Dairesi de yerini koruyacak. Açık Hava Tiyatrosu yenilenecek. Alandaki gölün ise büyütülerek işlevlerinin artırılması düşünülüyor. Lunapark’ın da revize edilerek çocuk ve gençlere yönelik eğlence merkezine dönüştürülmesi planlanıyor.
Hollerin yerinde oluşturulacak fuar ve sergi kompleksi yeşil çatılı olacak. İzmir Sanat korunacak. Tenis Kulübü yaşamaya devam edecek. Değerli ağaçlar korunacak, yeşil doku artırılacak. Gül bahçesi orijinal haline sadık kalarak güzelleştirilecek. Yanına seralar yapılacak. Güneş enerjisi pillerinden elde edilecek enerji şebekeye verilecek. Köpek gezdirilecek bölümler olacak. Güvenli ve aydınlık bir Kültürpark hayata geçirilirken, yeşil alan artacak, yapı yoğunluğu azalacak.
Ne dediler?
Ayrıcalıklı kent
Ekrem Demirtaş (İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı)
“Türkiye’nin en güzel fuarını Aziz Başkan bize sunarak ayrıcalıklı kent olmamızda bir fark daha yarattı. Bu güzel çalışma için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni tebrik ediyorum. Bize ve doğaya yeşil bir alan sağlayacağı için faydalı bir taslak olduğu gözükmekte.”
İzmir’e artı değer kazandıracak
Seda Kaya (Ege Genç İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı)
“Kültürpark’ın geleceğe adım atan bu taslağı, birçok tarihi alanın hayata geçirilmesi açısından çok önemsiyoruz. Eski alanların modernize edilerek hayata geçirilmesi, ekonomik açıdan da kente bir hareketlilik getirecek. Kültürpark taslağı İzmir’e artı bir değer kazandıracak.”
Behçet Uz’un vasiyeti yerine geliyor
Sancar Maruflu (Kültürparkı Koruma ve Anıt Yaptırma Derneği Başkanı)
“Kentimizdeki yeşil alanın genişlemesinde katkı sağlayacağı için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ederiz. Behçet Uz’un vasiyeti yerine geliyor.”
Sürdürülebilirlik önemli
Uğur Yüce (Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı)
“Başından beri ısrarla beklediğimiz projede emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu ve diğer projeler sürdürülebilirlik gerektirir. Kültürpark’ın kurumsal olarak farklı bir şirketin yönetiminde olması gerekiyor.”
Yanınızdayız
Dilek Olcay (Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı)
“Bu kentte bazı değerlerin korunması gerektiğine inanıyorum. Bizler bu şehirde yaşayan insanlar olarak, geçmişi geleceğe aktarmak istiyoruz. Yaşayan bir Kültürpark için her zaman yanınızdayız.”
İzmirli buradan çıkmaz
Ferdan Çiftçi (Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı)
“Gelecekle bütünleşmiş, gece-gündüz yaşayan Kültürpark’ı yaşatabilirsek eğer, İzmirli buradan çıkmaz.”