Konak’a, ‘Çok Yüksek İnsani Gelişme’ ödülü
Konak Belediyesi, İNGEV’in “İnsani Gelişme Endeksi” çalışmasında, 188 belediye arasında 11’inci olarak “Çok Yüksek İnsani Gelişme” kategorisinde ödül aldı.
İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) tarafından yapılan “İnsani Gelişme Endeksi” çalışmasında 2020 yılı hizmetleri incelenen Konak Belediyesi, “Çok Yüksek İnsani Gelişme” kategorisine girerek ödül aldı. İnsani gelişmişlik sıralamasının en üst kategorisine giren Konak Belediyesi, mercek altına alınan 188 ilçe belediyesi arasında 11. sırada yer alarak, ödüle layık görüldü. Çevrimiçi yapılan ödül törenine bağlanan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, incelemenin pandeminin yaşandığı 2020 yılını kapsadığına dikkat çekerek, “Elbette önceliğimiz halkımızın, hemşehrilerimizin sağlığı, daha iyi yaşamaları… Biz de onlara hizmet için mücadelemize, çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.
İNGEV, “İnsani Gelişme Endeksi” çalışmasında, “Çok Yüksek İnsani Gelişme” performansı gösteren ilçe belediyelerini, çevrimiçi düzenlenen bir törenle açıklayarak, ödüllerini dağıttı. Konak Belediyesi, 2020 yılında yaptığı çalışmaları ve sunduğu hizmetleri, 7 ana başlık altında incelemeye alınan 188 ilçe belediyesi arasında 11. olarak, en yüksek insani gelişim gösteren belediyelerin yer aldığı “Çok Yüksek İnsani Gelişme” kategorisine girdi. Konak Belediyesi’nin ödülünü, törene makam odasından bağlanan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur aldı.
“Bizim için büyük bir onur”
Ödülün önemine dikkat çeken Başkan Abdül Batur, “Çocuklara, gençlere, kadınlara, engellilere yönelik hizmetlerimizden, ilçemizde bulunan sinema, tiyatro, müze salonlarımıza, sokakta yaşayan can dostlarımıza yönelik çalışmalarımıza kadar birçok alanda, çok kapsamlı ve detaylı bir incelemeden geçerek bu noktaya gelmiş olmak gerçekten bizi mutlu etti. Üstelik bu incelemenin sadece faaliyet raporlarıyla sınırlı kalmaması, aynı zamanda gizli müşteri sistemiyle de yapılması bizim için çok değerli. Daha güzel bir Konak’ta, hemşehrilerimize daha iyi bir hizmeti sunmak, şehrimize, ülkemize katkı koymak için çalışırken, çabalarımızın kurumsal bir organ tarafından takdir edilmesi bizim için büyük bir onur” diye konuştu.
“Önceliğimiz halkımızın sağlığı”
İncelemelerin, tüm dünyanın büyük bir sınavdan geçtiği pandeminin yaşandığı 2020 yılını kapsamasının ve değerlendirmelerin bu süreçte sunulan hizmetlerle yapılmış olmasının ayrıca dikkat çekici ve çok önemli olduğunu vurgulayan Batur, şöyle devam etti: “Elbette önceliğimiz halkımızın, hemşehrilerimizin sağlığı, daha iyi yaşamaları… Biz de onlara hizmet için mücadelemize, çalışmalarımıza devam ediyoruz. Denetlenen tüm belediyeler arasında, ‘Çok Yüksek İnsani Gelişme’ olarak adlandırılan en üst sınıflandırmada yer almak bizleri de çok mutlu etti, gurur duyduk. Bu ödül de ışığıyla, daha aydınlık bir yarına doğru yürürken daima yolumuzu aydınlatacak. İnsani Gelişme Vakfı’na, Konak Belediyemizi bu ödüle layık gördüğü için çok teşekkür etmek isterim. Bu ödül bizim için ayrı bir gurur olmuştur.”
Konak Belediyesi 2017 yılında, 150 ilçe belediyesi arasında 35. sırada yer alarak, Yüksek İnsani Gelişme, 2018 yılında ise 161 ilçe belediyesi arasında 14. sırada yer alarak, Çok Yüksek İnsani Gelişme grubuna girmişti.
Endeks nasıl ortaya çıkıyor?
İnsani Gelişme Endeksi, yönetişim, sosyal kapsama, ekonomik durum, eğitim, sağlık, sosyal yaşam, belediye çevresel performans ve ulaşım olmak üzere 7 ana kategori altında ele alınan 52 değişken hesaplanarak oluşturuluyor. Belediyeler çocuklara, kadınlara, engellilere yönelik hizmetlerinden bölgedeki okuma yazma oranına, sosyal kültürel hizmet çeşitliliğinden sokak hayvanlarına yönelik çalışmalara kadar birçok başlık altında değerlendiriliyor. Bu değerlendirme kapsamında hem faaliyet raporları inceleniyor hem de ‘gizli müşteri’ uygulaması yapılıyor. İncelenen belediyeler, ortaya çıkan sonuçlara göre yeşil renkli çok yüksek, mavi renkli yüksek, sarı renkli orta ya da kırmızı renkli düşük insani gelişme gruplarına yerleştiriliyor.
Hangi konular mercek altına alınıyor?
İnsani Gelişme Endeksi’nde belediyelerin incelemeye alındığı konular şöyle:
Yönetim ve saydamlık: Belediye bilgi paylaşımı ve saydamlık, belediyeye erişim, belediye sosyal medya kullanımı, gizli vatandaş endeksi, seçimlere katılım oranı.
Sosyal Kapsama: Aileye yönelik hizmetlerin çeşitliliği, aileye yönelik hizmetlerin kalite puanı, çocuklara yönelik hizmetlerin çeşitliliği, çocuklara yönelik hizmetlerin kalite puanı, gençlere yönelik hizmetlerin çeşitliliği, gençlere yönelik hizmetlerin kalite puanı, kadınlara yönelik hizmetlerin çeşitliliği, kadınlara yönelik hizmetlerin kalite puanı, mültecilere yönelik hizmetlerin çeşitliliği, mültecilere yönelik hizmetlerin kalite puanı, engellilere yönelik hizmetlerin çeşitliliği, engellilere yönelik hizmetlerin kalite puanı, hasta ve yaşlılara yönelik hizmetlerin çeşitliliği, hasta ve yaşlılara yönelik hizmetlerin kalite puanı, belediyecilik hizmetlerinin çeşitliliği, belediyecilik hizmetlerinin kalite puanı.
Ekonomik durum: Alışveriş merkezi varlığı, banka çeşitliliği, on bin kişiye düşen banka şube sayısı, kiralık konut piyasa bedeli, satılık konut piyasa bedeli, satılık konut piyasa bedelindeki yıllık değişim, hipermarket varlığı, yaş bağımlılık oranı.
Eğitim: Okur-yazar oranı, okur-yazar kadın oranı, hiç eğitim almamış kadın oranı, üniversite mezunu oranı, üniversite mezunu kadın oranı, ortalama eğitim süresi, kadınlarda ortalama eğitim süresi.
Sağlık: Kaba ölüm hızı, on bin kişiye düşen ambulans sayısı, on bin kişiye düşen eczane sayısı, hasta ve yaşlılara yönelik hizmetlerin çeşitliliği, hasta ve yaşlılara yönelik hizmetlerin kalite puanı, engellilere yönelik hizmetlerin çeşitliliği, engellilere yönelik hizmetlerin kalite puanı, devlet hastanesi varlığı, özel hastane varlığı, üniversite hastanesi varlığı.
Sosyal yaşam: Özel müze varlığı, sinema sayısı, tiyatro sayısı, sosyal ve kültürel hizmetlerin çeşitliliği, sosyal ve kültürel hizmetlerin kalite puanı.
Belediye çevresel performans ve ulaşım: Sokak hayvanlarına yönelik hizmetlerin çeşitliliği, sokak hayvanlarına yönelik hizmetlerin kalite puanı, çevreye yönelik hizmetlerin çeşitliliği, çevreye yönelik hizmetlerin kalite puanı, metro, hafif metro, tramvay hattı varlığı.