Kist Hidatik Bornova’da anlatıldı

Kist Hidatik Bornova’da anlatıldı
  • 13 Ocak 2018 09:56
  • A+
    A-

Özellikle sokak hayvanlarında çok yaygın bir biçimde görülmesi ve bulaşıcı özelliğiyle halk sağlığı için de tehdit olan Kist Hidatik Hastalığı, Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen panelde tüm yönleri ile ele alındı. Türkiye Hidatidoloji Derneği ve Belediye Veteriner Hekimleri Derneği işbirliğinde gerçekleşen panelde, uzman doktor ve veteriner hekimler, akciğer, karaciğer ve beyinde keseler oluşturan bu öldürücü parazitten nasıl korunacağını anlattı

“Gizli Tehlike: Kist Hidatik” başlıklı panel; Bornova Belediyesi, Türkiye Hidatidoloji Derneği ve Belediye Veteriner Hekimleri Derneği işbirliğinde Bornova Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapıldı. Moderatörlüğünü aynı zamanda Dünya Ekinokokkozis Federasyonu Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Türkiye Hidatidoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş ile Belediye Veteriner Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Mustafa Yalçın’ın yaptığı panelde hayvanlarda görülüp insanlara da geçen bu önemli hastalık her yönüyle ele alındı.

Panelin ilk konuşmacısı Prof. Dr. Ayşegül Ünver, “Hayvan sağlığı açısından kist hidatik” başlıklı sunumunda Sağlık Bakanlığı’nın bildirimi zorunlu bulaşıçı hastalıklar listesinde yer alan Kist Hidatik’in tanı ve dedavi yöntemlerini anlattı. 1990-2005 yılları arasında 52 bin hasta kaydedildiğini anlatan Ünver, yılda ortalama 3.200 geçen hasta sayısının yüksek bir rakam olduğuna dikkat çekti.

Kist Hidatik Bornova’da anlatıldı

Hastalığı, hayvan sağlığı açısından değerlendiren Veteriner Hekim Umut Polat, Kist Hidatik’in sokak köpeklerinin yaygın biçimde yaşadığı tüm ülkelerde görüldüğünü belirterek, bu hayvanlarla temas içinde olan insanların da risk grubu içinde yer aldığını söyledi. Polat, “Keşke köpeklere tuvalet alışkanlığı kazandırabilsek ama pek mümkün değil. En azından onların dışkılarını ortada bırakmayalım” diye konuştu.

Her yıl 19 bin kişi bu hastalıktan ölüyor

Dünya Ekinokokkozis Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Hidatidoloji Derneği Başkanı Nazmiye Altıntaş, koruma ve kontrol yöntemlerini anlattı. Kist Hidatik’in yılda ortalama 19 bin ölüm ile 8 bin engelli yaşama neden olduğunu dikkat çeken Prof. Dr Altıntaş, “Kontrolü zor, pahalı ve tedavisi uzun süreli” diye tanımladığı hastalıkla mücadelenin devlet politikası haline gelmesi gerektiğini söyledi.

Panelin son konuşmacısı Veteriner Hekim Altuğ Mümin Zamur ise Belediyelerin Kisk Hidatik’i önlemek için neler yaptığını ve yapması gerektiğini anlattı. Hayvan popülasyonun kontrol altında tutulması yani kısırlatıştırma konusunda belediyelere büyük görev düştüğünü söyleyen Zamur, kurbanlık hayvanların ve kurban kesim yerlerinin kontrolünün titizlikle yapılması gerektiğini söyledi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Bayraklı’da Dünya Engelliler Günü kutlandı

Panel sonunda, panelistler hayvanseverlerin sorularını da yanıtladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.