Karşıyaka’da adalet arayışı… İşçi hakları ve ikramiye çelişkisi!

Karşıyaka Belediyesi’nde işten çıkarılan 93 işçinin mücadelesi sürüyor. Ancak yeni yaşanan gelişmeler belediyede işçi hakları ve yönetim anlayışı konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Geçtiğimiz günlerde belediye yönetimi, işçilerin yaptığı eylem nedeniyle sosyal tesislerin 4 milyon lira zarara uğradığını öne sürerek karar almış ve işten çıkarmalar yapmıştı. Ancak bayram ve özel günlerde belediyeye ait sosyal tesislerin yine kapalı olması, kamuoyunda farklı sorular gündeme getirdi.
Karşıyaka Belediyesi’nde geçtiğimiz yıl Ağustos ayında 93 işçinin iş kanununun 25/2 maddesi gerekçe gösterilerek işten çıkarılması, hala tartışma konusu olmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz günlerde belediye yönetimi, işçilerin yaptığı eylem nedeniyle sosyal tesislerin 4 milyon lira zarara uğradığını öne sürerek karar almış ve işten çıkarmalar yapmıştı. Ancak bayram ve özel günlerde belediyeye ait sosyal tesislerin yine kapalı olması, kamuoyunda ‘O dönem tesislerin kapalı olması zarar nedeni sayıldıysa, bugün neden işletilmiyor?’ sorusunu gündeme getirdi.
HANGİ İŞÇİ İŞTEN ATILACAK?
Bayram gibi yoğun günlerde belediyeye ait tesislerin kapalı olması, geçmişte işçilerin eylemi nedeniyle zarar edildiği iddiasını sorgulattı. ‘Şimdi zarar eden tesisler için kim sorumlu tutulacak? Hangi işçi işten çıkarılacak?’ soruları akıllara geldi.
İŞÇİLERİN DRAMI DEVAM EDİYOR
İşten çıkarılan 93 işçi, belediyeye bağlı Kent A.Ş. bünyesinde çalışıyordu. İşçiler, 36 aydır maaşlarını ve toplu iş sözleşmesinden doğan yan haklarını taksitler halinde aldıklarını, bunu banka dökümleriyle ispatlamaya hazır olduklarını belirtti. Mağduriyetlerini şu ifadelerle dile getirdiler:
“Bizler, Karşıyaka Belediyesi kuruluşu olan Kent AŞ’ de hizmet üreten 93 işçi olarak 9 Ağustos 2024 tarihinde, Haksız hukuksuz bir şekilde iş kanunu 25/2 maddesi gerekçe gösterilerek SGK KODU 26 ve 46 ile işten çıkarıldık. Bu maddede; işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunulması vardır. 36 aydır maaşlarımızı ve toplu iş sözleşmesinden doğan yan haklarımızı taksitler halinde alıyorduk ve bunu banka dökümleri ile ispatlamaya hazırız. 400 işçi ve sendikanın da içinde bulunduğu, haklarımızı talep ettiğimiz bir eylem yaptık. Eylem 3 gün sürdü ve şirketi 4 milyon zarara uğrattığımız iddia edildi. Yüz kızartıcı suçları da kapsayacak ve insan onurunu kıracak bu maddelerden işten çıkarıldık. Tazminat hakkımız elimizden alındı. İşsizlik ödeneğinden faydalanamıyoruz. Yeni bir işe başvurduğumuzda karşımıza çıkan bu maddeler dolayısıyla çalışamıyoruz.”
BAŞKANIN BAYRAM HARÇLIĞI KAÇ LİRA?
Öte yandan, Karşıyaka Belediye Başkanı’nın işçilere bayram tatili öncesinde 10 bin lira Kasım ayı maaşlarının 3. taksidini verdiği duyuruldu. Ancak kamuoyunda en çok merak edilen konulardan biri de ‘Belediye başkanının kendi bayram harçlığı ne kadar?’ sorusu oldu.