İzmir’deki öğrencilere müjde! 7 bin öğrencilik Yurt geliyor
Radyo Romantik Türk’te, Necati Bahçeci ile Gündem programının bu haftaki konuğu İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Saffet Köse oldu.
2018’de Katip Çelebi Üniversitesine atanan Rektör Saffet Köse Katip Çelebi Üniversitesi’nin işleyişini ve pandemi sürecini nasıl yönettiklerini anlattı. Konumu açısından Üniversite’nin metropol de yer aldığını belirten Rektör Köse Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Üniversitenin önüne kadar hizmet vermesi planlanan İzban durağı ile ilgili görüşmelerin sürdüğünü ve çok kısa bir zaman sonra ulaşımın daha da kolay gerçekleşeceğini belirtti.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Saffet Köse, “14 Fakültemiz, 17.250 tane de öğrencimiz var. Ve 88 Ülkeden 856 misafir öğrenciyi üniversitemizde okutuyoruz. Her yıl 355 konuk öğrenci için kontenjan açıyoruz ancak başvuru sayımız 16.000’leri buluyor. Başvurularımız oldukça kolay internet üzerinden bize başvuru yapabiliyorlar. Farklı katogorilerden gelen öğrencilerimizi belirli bir algoritmaya göre alıyoruz. Diş Hekimliği Fakültemiz Dünya da ilk 200’ün üzerinde ve birçok ülke diplomamızı doğrudan tanıyor. O yüzden belli bölümlerde bir yığılma oluyor. Truzim Fakültemize oldukça ilgi var inşallah daha da öne çıkacağız. Yeni Fakültelere ihtiyaç yok mu? Tabi ki var ama öğrencilerimizin bölümü bitirdikten sonra rahatça istihdam sağlaya bileceği fakülteler olmalı, mesela ben Veterinerlik Fakültemizin olmasını arzu ediyorum YÖK’e başvurduk, onay çıkarsa İzmir’de büyük bir boşluğu kapatmış olacağız. 9 Eylül Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi açtı ancak Kiraz’da, bu tarafa Bergama tarafında bir açık olduğunu düşünüyorum. İzmir’de çok evcil hayvan var yararlı olacağını düşünüyorum, başvurularımızdan bir tanesi Hukuk Fakültesiydi, onun izinleri çıktı. Önümüzdeki yıl öğrenci almak gibi niyetimiz var, alt yapısını oluşturduk. Kadromuzu tamamlıyoruz. İzmir’de öğrenci sayısı ile ilgili olarak zannediyorum ki 4. Büyük Üniversiteyiz. Şimdiye kadar 10.298 öğrenciyi üniversitemizden mezun ettik. 2010 yılında kurulan üniversiteler için de biz hep ilk 3’ün içinde yer aldık. Bu yıl İzmir’deki tüm üniversiteler içinde araştırma konusunda 1.’lik aldık. Gidişimiz çok iyi, tabi buna katkı olarak YÖK’ün bize olan teveccühü olduğunu düşünüyorum. Kadrolar açısından da hiç sıkıtı yaşamadık çok şükür” ifadelerini kullandı.
Pandemi de Üniversite’nin işleyişi ile ilgili bilgi veren Köse, “ Her kriz kendi içinde bir çözüm üretir derler, herkes tüm insanlar pandemi başında bir bocalama yaşadı. O kriz içerisinde biz çözümlerimiz ürettik, bizim bir yazılımımız var, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığından teşvikle bunu geliştirdik. 34 modülümüz var. Üniversite bilgi alt yapısı ile 18 Üniversiteye hizmet veriyoruz. Öğrenci sayısı 540 bin şuan da, bu yazılım sayesinden Dünya Sağlık örgütü pandemiyi duyurduğu andan itibaren en hızlı şekilde online hizmete geçtik, hiçbir aksama olmadı. Ve bunu hizmet sunduğumuz üniversitelerle birlikte bunu yaptık. Ve şuanda bu alt yapı ile birlikte tüm üniversitelere talibiz, bunu başarabilirsek, hem ucuz, hem kaliteli, hem de hızlı bir hizmet vermek gibi bir imkana sahibiz, bunu yapmak istiyoruz. Her ne kadar yüz yüze eğitimin tadını vermese de en azından online olarak öğrencilerimize ulaşabildik.
Ama elektronik ortada eğitimin şöyle bir sıkıntı var sınavlarda öğrenciler usule uygun yapabilecekler miydi? Ama bir algoritma ile bunu çözdük, soru sıraları ve cevap sıraları farklıydı. Ve hiçbir sorun olmadan adil bir şekilde çözdük. Bu yazılımı da doğal ortamında deneyim etmiş olduk. Sınavların yüz yüze yapılmasından bir farkı olmadı. Mevcut duruma göre en iyi durumda geçirdik bu süreci” dedi.
Son aylarda gündemde olan konulardan biri olan yurtlarla ilgilide konuşan Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, “ Bizim 750 dönümlük bir alanımız var, o alanın bir kısmını biz öğrenci köyü için ayırdık. Öğrencilerimizin eğilimine baktık, burası 7.000 öğrencinin kalacağı bir yurt olacak burası, üstelik sadece bizim öğrencilerimiz içinde değil, İzban durağı açılır ise o hat üzerinde birçok üniversite olacak o öğrencilerinde yararlanabileceği bir alan olacak orası. Ama tabi ki kendi öğrencilerimiz önceliğimiz olacak, biz bunu yap işlet devret ile yapmak istiyoruz. Yaklaşık 500 milyonu bulabilecek bir proje, burada iki önemli husus var öğrencilerin eğilimini tespit etmek, şimdiki öğrenciler şehri kampüste istiyor. Buna göre bir proje geliştirdik öğrenciler aradığı her şeyi bulabilecek yakında ihaleye de çıkıyoruz. Bu proje ile birlikte yurt probleminin çok ciddi bir kısmını çözmüş olacağız” dedi.
Tekmer ile ilgili de bilgi veren Rektör Köse, “Türkiye’de bu ilk örnek olacak, bu oluşumda devlet üniversitesi var İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Özel bir üniversite var Yaşar Üniversitesi ve bir yerel yönetim var Karşıyaka Belediyesi, bu 3 kuruluş bunu kurdu. Daha bitirme aşamasına gelmeden yüzde 80’i doldu. Üniversite de üretilen bilgilerin duvarlar arasında kalmasını istemiyoruz biz, burası kuluçka merkezi gibi araştırmalarla bir takım yeni ürünler çıkacak bunlar insanlarımızın hizmetine dönecek. Mart ayının başında açılışını yapar yapmaz milletimizin hizmetine sunacağız” ifadelerini kullandı.