İzmir’de mandalina yüzleri güldürüyor

İzmir’de mandalina yüzleri güldürüyor
  • 29 Eylül 2018 16:01
  • A+
    A-

Ege’nin dünyaca ünlü satsuma mandalinasında geçen seneye göre verimin yüksek olması yüzleri güldürüyor.

Seferihisar Mandalina Birliği Başkan Vekili Ali Özay,  satsuma türü mandalinanın toplanmasına kısa bir süre kaldığını, bu ürünün 10-15 Ekim’de piyasaya gireceğini belirtti. Geçen yıl çiçeklenme döneminde etkili olan soğuk havanın mandalinadaki rekolteyi düşürdüğünü anımsatan Özay, “Geçen yıl rekoltemiz 50 bin tondu. Bu yıl ise 150 ila 200 bin ton arasında narenciye bekliyoruz. Geçen yıl rekolte yüzde 30’du, bu yıl ise ağaçlarımız yüzde 100 dolu.” diye konuştu. Özay, bölgede yetişen mandalinanın büyük bir kısmının ihraç edildiğini, bu yılki ürünlerin kalitesinin de ihracat için çok uygun olduğunu ifade etti. Ürünleri başta Rusya, Ukrayna, Almanya ve Polonya olmak üzere birçok ülkeye gönderdiklerini dile getiren Özay, bütün firmaların ortak hedefinin ihracatı artırmak olduğunu kaydetti. Özay, geçen yıl iç pazarda 2,5 lira olan mandalina fiyatının bu yıl 3,5-4 lira olmasını beklediklerini söyledi.

Seferihisar Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Gülbağ ise geçen yıl rekoltenin çok düşük olmasından dolayı çiftçilerin sıkıntılı bir dönem geçirdiğini, bu yıl ise verimin yüzde 100’e ulaşmasından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
Gülbağ, “Mandalinamızın kalitesi bu yıl daha güzel, ağaçlarımız daha bakımlı, inşallah iyi fiyatlarla çiftçilerimiz ürünlerini değerlendirmek istiyor” dedi. Ege’de etkili olması beklenen tropik fırtınanın çiftçileri endişelendirdiğini belirten Gülbağ, bu anlamda TARSİM sigortasının önemine değindi. Gülbağ, “Sigortayı bugün yapsak 15 Aralık’ta bitiyor. Bizim ürünümüzün hasadı ise Ocak 15’e kadar sürüyor. Süre bittiği için de bundan faydalanamıyoruz. Sigorta süresinin uzatılmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

İzmir'de mandalina yüzleri güldürüyor
Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Mutlu: Eşit yurttaşlık temelinde yol yürümeye devam edeceğiz
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.