İzmir Vidanjör Ticaretine Mi Başladı?
Yazlık beldelerde yaşanan arıtma çilesini gündeme taşıyan İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, İZSU Genel Müdürlüğü’nün yatırım vaatlerini mercek altına aldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun geçtiğimiz günlerde dile getirdiği “Arıtmasız ilçe kalmayacak” sözlerine karşın iki yıldır kentin çevre ilçelerinde söz verilen yatırımların bir türlü hayata geçirilemediğini belirten Doğan, “Çevre ilçelerdeki vatandaşlarımızı fosseptiğe mahkum eden İZSU, söz verdiği arıtma projelerinden vaz mı geçti? Yoksa “İzmir Su ve Kanal İdaresi” olarak bilinen İZSU, “İzmir Su ve Vidanjör İdaresi” mi oldu?” diye sordu.
İZSU’nun İzmir halkını zamlarla mağdur ettiğini ancak kentin ihtiyacı olan yatırımları ise bir türlü hayata geçiremediğini dile getiren AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan Bütünşehir Yasası ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanan çevre ilçelerde yaşanan sıkıntılarla ilgili şunları kaydetti: “Geçtiğimiz yılın sonunda İZSU’nun 2016 bütçesine dair yaptığımız değerlendirmelerde, idarenin bu yılki bütçesinin yetersiz olduğunu ve tadilat tamirat bütçesi olduğunu dile getirmiştik. Yatırımdan ziyade zam ağırlıklı bütçede kırsala yeteri kadar yatırım yapılmadığını, kentin kangreni haline gelen birçok altyapı sorununa çare getirilmediğini belirtmiştik. Bugün bu eleştirilerimizde ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha gördük.
VAATLER HAVADA KALDI!
Yaz aylarından bu yana Alsancak ve Güzelyalı’dan çıkamayan, adeta metro hikayesine dönen altyapı çalışmaları nedeniyle vatandaşlarımızı mağdur eden İZSU, anlaşılan bu yıl da günü kurtarma üzerine kurulu bir yol haritası izliyor. “Kimse kusura bakmasın öncelik yeni bağlanan ilçelerde” diyen Sayın Kocaoğlu’nun bu sözlerine karşın, seçimlerin üzerinden neredeyse iki yıl geçmesine rağmen metropol haricindeki ilçelerde planlanan yatırımları bir türlü hayata geçiremediğini görüyoruz. Söz konusu hizmet politikası nedeniyle Buca Kaynaklar gibi kent içindeki birçok kritik alanı es geçen İZSU, çevre ilçelerimizde vaat edilen arıtma projelerine başlayamamış, henüz kanal ve su şebekesi ile tanışmamış birçok köyümüze halen hizmet götürememiştir. Büyük kısmı AK Parti’li başkanlarımız tarafından yönetilen çevre ilçelerimizde yaşanan bu gecikmenin nedeni acaba siyasi gerekçeler midir?
YAZLIKÇILAR ALMADIĞI HİZMETE PARA ÖDÜYOR
Fahiş su fiyatları ve geç okunan sayaçlar nedeniyle vatandaşlarımızı mağdur eden İZSU’yla ilgili özellikle yazlık beldelerimiz ve kıyı ilçelerimizde şikayetler artarak devam etmektedir. Çeşme, Urla ve Karaburun gibi bazı ilçelerde kendi arıtması bulunduğu ve İZSU’dan bu hizmeti almadığı halde, faturalarında atık su bedeli ödeyen yazlık site sakinleri adeta dert küpü olmuş durumda. Bu sıkıntıları çeşitli seferler basında da yer alan İzmirliler ile ilgili yeni bir düzenlemeye gidilecek mi? Yoksa “Bu vatandaşlarımız nasıl olsa zengin” denilerek söz konusu haksızlığa devam edilecek mi?
İZSU VİDANJÖR TİCARETİNE Mİ BAŞLADI?
Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir’de su ve kanal altyapısı ile henüz tanışmayan yerleşim alanları var. 2016 yılına girmemize karşın, halen foseptik çilesiyle boğuşan mahalleler görüyoruz. Görünen o ki, yaz aylarında İzmir’i yine geçen yılki çile beklemekte… İZSU’nun Bergama, Dikili, Kınık, Urla ve Güzelbahçe gibi ilçelerde kullanılmak üzere vidanjör hizmeti kiralamak amacı ile geçtiğimiz günlerde ihaleye çıktığını öğrenmiş bulunmaktayız. Yaklaşık iki yıl süreli bu söz konusu hizmet alımlarının gerekçesi nelerdir, bu konuda halkımız adına detaylı bir açıklama bekliyoruz. Bu iş için ayrılan maliyet ne kadardır? 5 ilçemizde yeni altyapı yatırımlarını hayata geçirmek yerine neden geçici çözümler üzerinde durulmaktadır? Yoksa buralara yatırım yapmaktan vaz mı geçtiniz? Altyapı yenileme faaliyetleri yerine neden eski, sorunlu ya hiç olmayan şebekelere yüzeysel müdahaleler için bu paralar harcanmaktadır? Neden buralarda kanalizasyon inşa edilmiyor da vidanjörler ile hizmet götürülüyor? Neden kalıcı kanal ve atık su altyapısı inşa etmek yerine vidanjör hizmeti alınıyor? İdarenin elinde ilçelerimize hizmet götürebilecek yeterli araç ve gereç yok mu? Her sene tekrar tekrar ihaleye çıkıp araç kiralamak yerine yenileri alınsaydı daha doğru bir hamle olmaz mıydı? Ve şunu özellikle sormak istiyoruz, söz konusu iş için ayrılacak kaynak yine bu ilçelerimizdeki altyapı iyileştirmelerine ve inşasına harcanamaz mıydı? Her şeyden önemlisi kamu hizmeti yerine getiren kurumun yine kamu için yaptığı bu çalışmalar için neden para alınmaktadır? Alınan bu ücretlerin yasal dayanağı nedir?
HANİ ARITMASIZ İLÇE KALMAYACAKTI?
Esas merak ettiğimiz konu ise, vidanjör ile ilçelerdeki çeşitli alanlara götürülecek söz konusu hizmet geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine vatandaşlarımıza mı fatura edilecek? İZSU’nun yapmadığı, ya da yapamadığı yatırımların faturası da zaten suyu yüksek bedelle tüketen hemşerilerimizin sırtına mı yüklenecek? Yoksa “İzmir Su ve Kanal İdaresi” olarak bilinen İZSU, “İzmir Su ve Vidanjör İdaresi” mi oldu? Acaba İZSU vidanjör kiralama işini ticarete mi döktü? Söz verdiğiniz yatırımlar stratejik plan kitapçıklarında kalmasın… İzmir sizden geçici çözümler değil, kente yakışan bir altyapı ve kanal hizmetleri beklemektedir. Halkımız zam değil, hizmet bekliyor… Sayın Kocaoğlu’nun “Yakında arıtmasız ilçe kalmayacak” sözleri bütün sözlerinin bütün vaatlerinin olduğu gibi havada kaldığını birkez daha gördük, vaatler yerine getirilsin.”