İGC’de neden seçim kararı alındı?

İGC’de neden seçim kararı alındı?
  • 10 Mart 2016 10:39

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nde 2015 yılının Nisan ayında yapılan seçimde tarihin ilk kadın başkanı olmayı başaran Misket Dikmen yönetiminde yaşanan fikir ayrılıkları seçim kararıyla noktalandı.

Olağanüstü kongre kararı Genel Sekreter Fahrettin Dokak’ın yanı sıra Genel Sekreter Yardımcısı Zeynep Gürel, yönetim kurulu üyeleri Mustafa Yılmaz, Suavi Yardımoğlu, Abdi Karagözoğlu ve Erkut Şahin’in oylarıyla alındı.

Cemiyetin önümüzdeki günlerde yeni başkanını seçmek için sandık kurması bekleniyor.

Seçim öncesi henüz adaylar netleşmezken, kongre kararı alan 6 yönetim kurulu üyesinden ortak bir açıklama geldi. Genel Sekreter Fahrettin Dokak, Genel Sekreter Yardımcısı Zeynep Gürel, yönetim kurulu üyeleri Mustafa Yılmaz, Suavi Yardımoğlu, Abdi Karagözoğlu ve Erkut Şahin imzalı açıklamada yaşanan fikir ayrılıkları detaylı şekilde anlatılırken, 9 Eylül Gazetesi kaynaklı sorunun ana nedenini İGC Başkan Yardımcısı’nın, gazetede Genel Yayın Yönetmeni olarak çalışmasının oluşturduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca anlaşmazlık sürecinde olağanüstü genel kurula gitme talebinin İGC Başkanı Dikmen’den geldiğinin de altı çizildi.

İŞTE O AÇIKLAMA
Mücadelemiz daha iyi bir İGC için!
Türkiye’nin en köklü kurumlarından biri olan İzmir Gazeteciler Cemiyeti(İGC) Yönetim Kurulu’nda 2 Nisan 2015 tarihinde yapılan Genel Kurul sonrası göreve başladık.

Bize güvenerek önemli bir emaneti teslim eden gazetecilerin hakları için ilk günden itibaren yönetim kurulunda İGC’nin menfaatleri için ilkeler ortaya koyduk ve uygulanmasını istedik.

Bu ilkelerin en başta geleni İGC’de ve ona bağlı iktisadi kuruluşlarda(9 Eylül Gazetesi) gelir-gider dengesinin sağlanmasıydı. Bu konuyu defalarca gündeme getirerek vurguladık ve gerekli tedbirlerin alınmasını istedik.

Ancak 2015 yılı sonunda ortaya çıkan tabloda İGC’nin giderlerinin gelirlerinden önemli ölçüde daha fazla olduğunu gördük.

Dahası 2016 yılı Ocak ve Şubat Ayı hesaplarında da bu dengesiz durumun artarak devam ettiğini gözlemledik.

9 EYLÜL GAZETESİ
Geçmişte büyük emeklerle ve İGC’nin maddi imkanlarıyla kurulan ve bizlerin de her türlü desteği verdiği 9 Eylül Gazetemizde ciddi sorunlar yaşandığını tespit ettik.

Dördüncü yılına giren gazetenin artık zarar etmemesi ve bir an önce İGC’ye olan borcunu ödemesi gerektiğini ilk günden söyledik.

“Gazetecilerin gazetesi” olan 9 Eylül’ün;

-Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda,

-Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesi ışığında,

– Evrensel gazetecilik ilkelerini uygulayarak,

-İzmir’in yerel değerlerine de sahip çıkarak,

-Tüm basın dünyasına örnek olması gerektiğini,

Defalarca vurguladık.

Ama bu konulardaki uyarılarımızın dikkate alınmadığını gördük.

Yanlışların düzeltilmesi için defalarca yaptığımız uyarılar “9 Eylül Gazetesi başka, İGC Yönetimi başka” şeklinde özetlenebilecek bir anlayışla reddedildi.

Sorunun ana nedenini İGC Başkan Yardımcısı’nın, gazetede Genel Yayın Yönetmeni olarak çalışması oluşturuyordu. Genel Yayın Yönetmeni olarak, gazetecilerin seçtiği İGC Yönetim Kurulu üyelerine sorumluydu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Eşki’den Bornova’nın nabzını tutan ziyaretler

Ancak bu arkadaşımız Başkan Yardımcısı sıfatıyla kendisini Yönetim Kurulu’ndan üstte gören bir anlayışla hareket etti.

Bizim hedefimiz; 9 Eylül Gazetesi’ni her anlamda büyüterek hem örnek gazetecilik yapmak hem de çok daha fazla gazetecinin yararlanmasını sağlamak oldu. Bundan sonra da aynı hedefler doğrultusunda bütün gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

DAR KADRO İLE YÖNETİM ANLAYIŞI
İGC Başkanı’na tüm bu sorunları hem sözlü hem de yazılı olarak defalarca aktarıp tedbir almasını istedik.

Ama tedbir almak yerine İGC’yi dar bir kadro ile yönetme yolunu seçti.  Son olarak 9 Eylül Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni’nin İGC Başkan Yardımcılığı görevini devretmesi talebinde bulunduk.

Söz konusu arkadaşımızın gazetenin bir çalışanı olarak tüm dikkat ve enerjisini 9 Eylül’e vermesini istedik.

Ama bu isteğimiz de kabul edilmedi.

Dahası İGC Başkanı’nın süreç boyunca yaptığımız toplantılarda defalarca “O zaman Genel Kurul’a gidelim!” şeklinde açıklamaları oldu.

En son toplantımızda da bu cümleyi tekrarladı.

Sonuç olarak biz de bu şartlarda en doğru kararı; emanetin asıl sahibi olan İGC Genel Kurulu’nun vereceğini düşündük.

Genel Kurul kararı aldık.

İGC Yönetim Kurulu’nda salt çoğunlukta bulunan üyeler olarak bizler Genel Kurul’a gitmeden istediğimiz kararları alma yetkisine sahiptik.

Hatta İGC Başkanı da dahil tüm İcra Kurulu’nu değiştirmeye yetecek çoğunluğumuz vardı.

Toplamda 3 yıl için seçilmiş Yönetim Kurulu Üyeleri olarak 2 yıl daha görevde kalıp yönetim gücünü kullanabilirdik.

Ama biz bu yolu tercih etmedik. İGC’nin geleceğini ilgilendiren bu önemli konularda nihai kararı İGC Genel Kurulu’nu oluşturan gazetecilerin vermesini istedik.

GAZETECİLER EN DOĞRU KARARI VERİR
Yaşananlar ve gerçekler bunlardır. Bunun dışında bazı yayın organlarında yapılan haber, yorum ve köşe yazıları kesinlikle doğru değildir.

4 Mart 2016 tarihinde Genel Kurul kararı aldıktan sonra İGC Başkanı’nın konuyla ilgili bir açıklama yapmasını bekledik. Ama kendisi bugüne kadar bir açıklama yapmayınca ve yapmayacağını açıklayınca üyelerimizin hakkı olan bu bilgilendirmeyi gerekli gördük.

Bizler; Atatürk ilke ve devrimlerine, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesine ve evrensel gazetecilik ilkelerine bağlı kalınmasını savunuyoruz.

Önemli olan İGC’nin kazanmasıdır.

Genel Kurul’da mutlaka İGC kazanacaktır.

Gazeteciler en doğru kararı verir.

Sevgi ve saygılarımızla…

Fahrettin Dokak (İGC Genel Sekreteri)

Zeynep Gürel (İGC Genel Sekreter Yardımcısı)

Abdi Karagözoğlu (İGC Yönetim Kurulu Üyesi)

Suavi Yardımoğlu (İGC Yönetim Kurulu Üyesi)

Erkut Şahin (İGC Yönetim Kurulu Üyesi)
Mustafa Yılmaz(İGC Yönetim Kurulu Üyesi)

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.