Hocalı Şehitleri Bornova’da anıldı
Başkan Mustafa İduğ: Hocalı katliam değil, soykırımdır
Bornova Belediyesi, Hocalı Katliamı’nın 28’inci yılında Karacaoğlan Mahallesi’ndeki Azerbaycan Dostluk Parkı’nda anma töreni düzenledi. Katliamda yaşamını yitirenler için dua edildi, Hocalı Şehitleri Anıtı’na karanfil bırakıldı.
Bornova Belediyesi’nin Karacaoğlan Mahallesi’ndeki Azerbaycan Dostluk Parkı’nda düzenlenen anma töreninde konuşan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “613 kişi acımasızca katledilirken 1270 kişi esir alındı, 487 kişi sakat kaldı, 150 kişi ise hala kayıp. Bu rakamlar orada soykırım yaşandığının en açık kanıtı. 1992 yında yaşananların acısı tüm tazeliği ile hala içimizde. Bu acıyı yaşarken yapmamız gereken ise Azerbaycanlı kardeşlerimiz ile dayanışma içerisinde olmaktır. Bu çerçevede önümüzdeki aylarda Bornova’da bilim insanlarının katılımıyla Hocalı – Karabağ Çalıştayı düzenleyecek, çalıştay sonuçlarını dünya ile paylaşacağız” dedi.
Anma etikinliğine Bornova Kaymakamı Fatih Genel, Azeri derneklerinin ve siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti. Tören, Hocalı’da 1992 yılında Ermeniler tarafından yapılan katliamın kurbanları için saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından hep bir ağızdan Azerbaycan Milli Marşı ile İstiklal Marşı okundu.
Biz barışcıl bir toplumuz
Bornova Kaymakamı Fatih Genel, Türk toplumunun barışcı bir toplum olduğunu belirterek, “Bizim tarihimizde hiç zaman böylesi olaylar yaşanmamıştır. Türkler vatanları, dinleri ve özgürlükleri uğruna gerektiği her zaman savaşmıştır ancak hiç bir zaman masum insanları katletmemiştir. Başka ırklara, milletlere ve dinlere her zaman saygı duymuştur” diye konuştu.
Tek millet iki devlet
Birleşmiş Dünya Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Gürsel Özdemir, Türkiye ile Azerbaycan’ın iki devlet bir millet olduğunu belirterek, Hocalı Katlimamı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce bir an önce soykırım olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Hocalı Katliamı’nın nasıl gerçekleştirildiğini anlatan İzmir Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mülazım Pahsa da 28 yıl önce yaşananların Türk Dünyası’nda kapanmayacak bir yara olduğunu ifade etti.