Hem Ekonomiye Hem Çevreye Katkı

Hem Ekonomiye Hem Çevreye Katkı
  • 11 Ocak 2016 10:07

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün Menderes Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde yılda 2 bin ton arıtma çamuru güneş enerjisiyle kurutuluyor.  2014 yılı Nisan ayında hizmete giren tesiste, yenilenebilir enerji kullanımı ile 20 ayda 1.3 milyon liralık nakliye tasarrufu sağlandı. 2 bin ton karbondioksitin atmosfere salınımı engellenirken, buna eşdeğer olarak 3 bin ağaç da doğaya kazandırılmış oldu.

Türkiye’nin en nitelikli solar çamur kurutma tesisini hayata geçirmiş olmanın gururunu yaşayan İZSU, şimdi Torbalı, Ürkmez ve Bergama’da yeni solar çamur kurutma tesislerini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Menderes Havza Atık Su Arıtma Tesisi içinde yer alan “Solar Çamur Kurutma Tesisi”nin tüm Türkiye’ye örnek olduğunu, hemen hemen her ay diğer illerden büyükşehir belediyelerinin veya arıtma çamuru oluşturan işletmelerin tesisi ziyaret ettiklerini belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Tesisimiz günde 5.5 ton, yılda 2 bin ton arıtma çamurunu kurutma kapasitesine sahip. Çamurlar yazın 4-5, kışın ise 10-12 günde yüzde 97 oranına kadar kuruyor. Bu oldukça başarılı bir kurutma performansı. Bunda tesisin dizaynı, iyi işletilmesinin yanı sıra İzmir’in güneşli gün sayısının fazla olmasının da rolü büyük” diye konuştu.

Hem Ekonomiye Hem Çevreye Katkı

Yeni tesisler sırada

Kurutulan çamurların çimento sanayinde ek yakıt olarak kullanıldığını,  tarımda gübre olarak kullanılmasına ilişkin Ege Üniversitesi ile yapılan çalışmanın ise sürdüğünü vurgulayan İZSU yetkilileri, şu bilgileri aktardı:

“Avrupa Birliği Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne taraf olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki karbon ayak izini yüzde 20 oranında azaltmayı taahhüt etti. Bu noktada İZSU olarak atık su arıtma tesislerinde yenilenebilir enerji kullanımına ağırlık veriyoruz. Çünkü bu tesisler oldukça yoğun enerji tüketiyor. Biz de daha verimli ekipmanlarla enerji tüketimini azaltmaya çalışıyoruz.   Petrol,  kömür,  doğalgaz gibi fosil yakıtlar yerine güneş, rüzgar, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmayı planlıyoruz. Menderes tesisi, bunun ilk örneklerinden birisi. İZSU Genel Müdürlüğü olarak diğer arıtma tesislerimizde de solar çamur kurutma tesisleri yaparak çamur miktarımızı azaltmayı planlıyoruz. İlk etapta Doğanbey -Ürkmez, Bergama ve Torbalı arıtma tesislerinin bulunduğu yerde bu çalışmayı gerçekleştireceğiz”.

Meteoroloji istasyonu bile var

Bu haber ilgini çekebilir ->  Bayraklı’da çocuklara özel etkinlik

1600 metrekarelik alana kurulan sera sisteminde yılda 2 bin ton yaş çamur kurutulabiliyor. Böylelikle çamurun kurutulmasında yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneşin kullanılması ile taşıma ve çamur kurutma maliyetlerinden büyük oranda tasarruf sağlanmış oluyor. İZSU bu önemli çevre projesini 2013 yılında “yenilenebilir enerji” başlığı altında İzmir Kalkınma Ajansı’na sunmuş ve proje kabul edilmişti.

120 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğindeki tesiste güneş enerjisinden maksimum oranda yararlanabilmek amacıyla örtü malzemesi olarak polikarbon malzeme, sera içinde de  paslanmaya karşı galveniz çelik malzeme kullanıldı. 12 metre genişliğinde iki karıştırıcının bulunduğu tesiste ortada bir hol bulunuyor. Arıtma tesisinde susuzlaştırılan çamur kantara yüklenerek yere seriliyor ve karıştırıcılar vasıtasıyla karıştırılarak yüksek sıcaklıkta kurutulup ortada b ulunan hole yine otomasyon sistemiyle aktarılıyor. Tesiste ayrıca hem sera içinde hem de dışarıdaki nemi ve sıcaklığı ölçen bir meteoroloji istasyonu bulunuyor. Bu istasyon sıcaklık ve neme göre tesisin içinde bulunan 14 fanı harekete geçirerek çamurlar için tesisin içinde ideal kurutma ortamı sağlıyor. Projede uygulanan yöntemle, endüstriyel kurutuculara kıyasla günde 4000 kWh elektrik enerjisi tasarruf ediliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.