Gezi Dayağı Bakana Soruldu
CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Gezi Olayları yıldönümü sırasında gözaltına alınan ve Pasaport’taki Kantar Karakolu’nda polisler tarafından darp edildiği kameralarca görüntülenmesi sonrası, olayı ve suçun tek polise indirgenmesini Meclis’e taşıdı.
CHP’li Altıok’un İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi söyle;
İzmir Kantar Karakolu’nda 31.05.2015 tarihinde, Gezi Direnişi yıldönümünde gözaltına alınanlara yapılan müdahalenin açıkça işkence olduğunu belgeleyen görüntüler, 11 Aralık 2015 Cuma günü kamuoyuna yansımıştır. Kamera kayıtlarında, polislerin gözaltına aldıkları gençleri ters kelepçe takarak yere yatırdığı, tekmeleyerek ve orantısız şiddet uygulayarak acımasızca işkence yaptığı görülmektedir.
Bu görüntülerin ortaya çıkmasından sonra İzmir Valiliği tarafından, suç tek bir polise indirgenerek; “Bu görüntüler ve yapılan şikayet çerçevesinde Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle Valiliğimizce, 30 Haziran 2014 tarihinde disiplin soruşturması açılmış olup, soruşturmacı tarafından 06 Temmuz 2015 tarihinde hazırlanan disiplin soruşturması raporunda, görüntülerdeki kabul edilmeyecek fiil içerisindeki polis memuru hakkında emniyet teşkilatı disiplin tüzüğünün ilgili maddesince işlem yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmış ve disiplin cezası Polis Disiplin Kurulu Kararı ile karar altına alınarak ilgili görevliye tecziye edilmiştir. Adli yönden de ilgili savcılıkça soruşturma devam ettirilmekte olup, meydana gelen ve hiçbir şekilde tarafımızca tasvip edilmeyecek olayla ilgili işlemler tarafımızdan zamanında yapılmıştır, adli makamlardaki süreçte ayrıca takip edilmektedir.” açıklaması yapılmıştır.
Türkiye, “Avrupa İşkenceyi Önleme Sözleşmesi”, “İşkencenin Önlenmesine Dair Birleşmiş Milletler Sözleşmesi”, “İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşme” gibi sözleşmelere taraf olup, işkencenin yasak olduğunu kabul ederek, işkencenin önlenmesiyle ilgili gerekli tedbirleri alma konusunda taahhüt altına girmiştir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 17. Maddesinin 3. Fıkrası, “Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz” ibaresiyle bu kabul edilemez uygulamayı, suç olarak tanımaktadır.
Bu çerçevede;
- Taksim Gezi Direnişi yıldönümünde, İzmir Kantar Karakolu’nda gözaltına alınan gençlere uygulanan şiddeti birden fazla polisin gerçekleştirdiği görüntülerle sabit olmasına rağmen, sadece tek bir polise idari soruşturma açılmasının gerekçesi nedir?
- “Görüntüler nasıl olsa ortaya çıkmaz” düşüncesi ile hareket edilerek tek bir polis üzerinden disiplin cezası verilip olay örtbas edilmeye mi çalışılmıştır?
- Hakkında idari soruşturma açıldığı belirtilen polis memuru hangi disiplin cezasına çarptırılmıştır?
- Gezi Direnişi yıldönümünde gözaltına alınanlara uygulanan işkencenin görüntüleri ortaya çıktıktan sonra, gençlere işkence ve kötü muamele yapan diğer polislere de soruşturma açılacak mı?
- İzmir Kantar Karakolu’ndaki işkence görüntüleri mevcut olduğuna göre, bu duruma göz yuman, görüntülere rağmen işkenceyi gerçekleştiren polisleri görmemezlikten gelen, koruyan kamu görevlileri hakkında herhangi bir soruşturma başlatacak mısınız?
- Türkiye’deki karakollarda gözaltına alınan kişilere karşı uygulanan işkence ve kötü muamelenin ortadan kaldırılmasına ilişkin yaptığınız çalışmalar var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?
- 2002 yılından bu zamana kadar geçen süre içerisinde, Türkiye genelinde gözaltına alınan kişilere, işkence ya da kötü muamele uygulamalarından ötürü kaç emniyet mensubuna idari soruşturma açılmıştır?